$
מעסיקים

רומן במשרד: האם עדיין מותר לצאת עם מישהו מהעבודה

פייסבוק וגוגל מאפשרות לעובדים להציע לקולגה לצאת לדייט - אבל רק פעם אחת. בעידן ה-MeToo# האם כללי המשחק הרומנטי במקומות העבודה השתנו ומה המצב בישראל

מעין מנלה 10:0517.02.18

אז בסופו של דבר, אחרי כל הדיונים והחשיפות והשיח הציבורי שעורר קמפיין MeToo# - בשורה התחתונה - מותר או אסור לצאת עם מישהו מהעבודה?

 

כמו כל מה שקשור במערכות יחסים רומנטיות - זה מסובך.

 

בפייסבוק ובגוגל העולמיות למשל, המדיניות היא שמותר להציע לקולגה לצאת לדייט, אבל רק פעם אחת. במידה והתשובה היא שלילית נגמר הסיפור. אסור לבקש שוב. תשובות לא חד משמעיות כמו "אני עסוק/ה" או "אני לא יכול/ה באותו ערב" נחשבות ל'לא', כך אמרה היידי שוורץ, מנהלת דיני העבודה העולמית בפייסבוק ל'וול סטריט ג'ורנל'. בפייסבוק המדיניות הזאת חלה גם במצבים שבהם אחד העובדים הוא בדרגה גבוהה יותר בארגון מהשני ואין צורך לדווח על הדייט עצמו להנהלה. החברה סומכת על עובדיה לחשוף מערכות יחסים בהן יש ניגוד עניינים, מה גם שאם כאלה מערכות יחסים יישמרו בסוד החברה תנקוט צעדים משמעתיים.

 

בראד פיט ואנג'לינה ג'ולי. הכירו בעבודה בראד פיט ואנג'לינה ג'ולי. הכירו בעבודה צילום: איי פי אי

 

מקום העבודה הוא כר פורה לצמיחה של מערכות יחסים רומנטיות. אנשים נמצאים בעבודה שעות רבות, ישנם מתקנים כמו פינות קפה, חדרי אוכל וחדרי כושר שנועדו לגרום לעובדים לבלות שעות רבות במשרד וליצור אינטראקציה לא פורמאלית בין העובדים. כמו כן, לאנשים שעובדים יחד יש בדרך כלל כמה תחומי עניין משותפים והזדמנויות רבות להכיר אחד את השנייה טוב יותר. זה לא מפתיע שבעשור האחרון רוב העובדים דיווחו כי הם יצאו עם קולגה מהעבודה לפחות פעם אחת. רק כ-40% מהעובדים מעידים על עצמם כי מעולם לא יצאו עם מישהו או מישהי מהעבודה, כך לפי סקר שנתי של CareerBuilder.

 

אבל, כאמור, זה מסובך.

 

ברוב מקומות העבודה בהם יש מדיניות לגבי יחסים רומנטיים בין עובדים (70%) אוסרים על יחסים בין עובד/ת למנהל/ת הישירים ו-62% ממנהלי משאבי האנוש העידו כי נאלצו להתמודד עם מערכות יחסים רומנטיות בין עובדים שנגמרו רע או שהיו לא ראויות, כך לפי סקר שנערך לאחרונה בארה"ב על ידי חברת מיקור החוץ Challenger, Gray & Christmas Inc. יתרה מכך, שליש מתוך מערכות היחסים השנגמרו רע או שהיו לא ראויות הסתיימו בפיטורים של אחד מבני הזוג או שניהם.

 

"אני חושבת שזה לא נכון להגדיר מדיניות שאוסרת יחסים רומנטיים בין עובדים כי אז אנשים יסתירו. צריכה להיות מערכת של אמון בין העובדים לארגון. לקבוע מדיניות במי מותר לך להתאהב נראה לי בלתי אפשרי. בסוף אנשים מוצאים את החצי השני שלהם וזה קורה לפעמים במקום העבודה. זה לגיטימי כל עוד זה לא מייצר השלכות אחרות של פגיעה בחוק או בעבודה השוטפת", אומרת יעל נדב, סמנכ"לית משאבי האנוש של AIG ישראל.

 

בחברת הביטוח ישנם הרבה עובדים צעירים וכ-370 עובדים שהם רווקים וגם סיפורים של אנשים שהכירו בחברה, התחתנו והקימו משפחות. "אנחנו לא נגד זה, מה שאנחנו עושים זה מקפידים לשמור על החוק. כל עוד מדובר בקולגות, למשל נציגי שירות שעובדים באותו צוות ויש ביניהם קשר רומנטי ואין לו השפעה או פגיעה בעבודה היומיומית אנחנו לא נוקטים בצעדים אקטיביים כארגון כדי לייצר הפרדה", אומרת נדב. עם זאת, כאשר הנהלת משאבי האנוש שומעת על קשר רומנטי בין אנשים שיש ביניהם יחסי דיווח היא מחוייבת לנקוט בפעולה. במקרים כאלה יזומנו בנפרד האנשים שלכאורה נמצאים בקשר ובמידה ואכן יש קשר כזה מייצרים הפרדה כך שלא יהיה מצב שיש קשר רומנטי בין מישהו בעמדת סמכות למישהו שהוא מדווח אליו.

מילה קוניס ואשטון קוצ'ר, היכרויות רומנטיות קורות הרבה פעמים במקום העבודה, אי אפשר למנוע את זה מילה קוניס ואשטון קוצ'ר, היכרויות רומנטיות קורות הרבה פעמים במקום העבודה, אי אפשר למנוע את זה צילום: גטי אימג'ס

 

 

"אנחנו מדריכים את העובדים בנושא הטרדה מינית ומפרידים בין קשר רומנטי לגיטימי בין קולגות ובין כזה של מערכת בה יש יחסים היררכיים. אנחנו מזמינים את האנשים להגיד לנו אם יש קשר כזה ונייצר את הפתרון - נעביר את אחד מבני הזוג לתפקיד אחר במחלקה אחרת או באגף אחר אם יש אופציה. אם מי שמדווח זה הזוג עצמו כמובן שמייד נייצר פתרון. אם מדובר בדברים ששומעים מאנשים אחרים - נברר אותם, לא נשאיר אותם בגדר שמועה", אומרת נדב.

 

גם בחברת ההייטק אופטימוב המדיניות היא מתן חופש לעובדים וציפייה שאלה ידווחו על מערכות היחסים במיוחד במידה והן עשויות להיות בעייתיות. "ההתייחסות לעובדי החברה היא מתן חופש בתחומים שונים כל עוד הם עומדים ביעדים. כפי שאנחנו לא מודדים את התנהלות העובדים בנוגע להיקף שעות העבודה, כך אנו גם לא מתערבים בנוגע לזוגיות וסומכים שהעובדים יידעו לדאוג לעצמם באחריות. אנו חברה של כמעט 200 איש שרובם צעירים וזה טבעי שיש חיבורים וקשרים. אפילו יש לנו זוג שהכיר בחברה ומתחתן אוטוטו.

 

כמובן שכשנוצרת זוגיות נשמח לגילוי נאות שעוזר להתנהלות חלקה וזורמת יותר מול הזוג כזוג, אם זה בהזמנה זוגית לארועים או החלקות לצוותים בימי כיף. אבל הנאהבים יכולים לקחת את הזמן עד שהם יהיו בטוחים שהם בקשר יציב ושהם רוצים להיחשף בפומבי", אומר עמית ביבאס, סמנכ"ל שיווק באופטימוב, המפתחת טכנולוגיות שיווק מתקדמות.

 

אז מותר לצאת עם מישהו מהעבודה אבל רק אם אין יחסי מרות ואם זה לא משפיע על העבודה, וצריך לספר למעסיק, אבל מתי? וגם, מה כוללים יחסי מרות - רק בוס ישיר או גם מישהו בכיר יותר במחלקה? עובד ותיק יותר? ומה קורה אם מי שיזם את הקשר הוא העובד הזוטר יותר? ומה אם היחסים הם בין עובדים שאינם רווקים כך שהם לא ממש יכולים או רוצים לחשוף את הרומן? מותר לשאול קולגה אם הם רוצים לצאת לדייט, אבל מה אם הם מסכימים לדייט אבל לא בטוחים שמדובר בדייט רומנטי? כאמור, זה מסובך.

 

בישראל הנושא של יחסים רומנטיים או מיניים בין עובדים מוסדר בחוק למניעת הטרדה מינית. לפי החוק ניסיון ליצירת קשר בעל אופי מיני בין עובדים, כלומר להציע למישהו דייט למשל, עשוי להיחשב הטרדה מינית כאשר מציעים "הצעות חוזרות בעלות אופי מיני המופנות לאדם אשר הראה למטריד כי אינו מעוניין בהצעות האמורות" או "התייחסויות חוזרות המופנות לאדם, המתמקדות במיניותו, כאשר אותו אדם הראה למטריד כי אינו מעוניין בהתייחסויות האמורות". כדי שהצעות תיחשבנה 'חוזרות' צריכות להיות שתי הצעות לפחות והן לא צריכות להיות באירועים נפרדים או במקום נפרד. הסירוב או חוסר העניין יכול להיות במילים או התנהגות אבל חייב להיות חד משמעי.

 

אם כך, מותר להציע לעובד או עובדת לצאת לדייט אבל רק פעם אחת במידה והתשובה היא 'לא'.

 

עם זאת, כאשר מדובר בעובד ומנהל המצב הוא שונה. במקרים בהם מדובר ביחסי עבודה תוך "ניצול מרות ביחסי העבודה" כל התייחסויות או הצעות חוזרות ייחשבו להטרדה מינית גם בלי שהמוטרד הראה כי אינו מעוניין. "הנחת היסוד היא כי במקרים אלו המוטרד אכן לא היה מעוניין בהתנהגויות אלו, אולם לאו דווקא נתן לכך ביטוי חיצוני. זאת נוכח העובדה שמערכות יחסים במסגרת יחסי העבודה הכוללים יחסי מרות יכולות להיות קרקע פוריה לניצול בעל אופי מיני של הכפוף וקיים חשש כי הכפוף יירתע מלהראות לממונה עליו שאיננו מעוניין באותם מעשים המהווים הטרדה מינית. כלומר, ביחסי עבודה- מתלונן/ת הטוענים להטרדה מינית מצד אחד מעמיתיהם בעבודה, יידרשו להוכיח את קיומן של התנהגויות חוזרות בעלות אופי מינית וכי הראו למטריד שאינם מעוניינים בהצעות או בהתייחסויות שהופנו אליהם. אולם, באם מדובר בנסיבות של יחסי מרות- לא יידרשו להוכיח כי הראו למטריד שאינם מעוניינים בהצעות או בהתייחסויות המיוחסות לו", אומרת עו״ד הדס רקח, מנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד שבלת.

 

ההגדרה הרחבה של 'יחסי מרות' בפסיקה מסבכת את המצב ההגדרה הרחבה של 'יחסי מרות' בפסיקה מסבכת את המצב צילום: שאטרסטוק

 

 

מה שמסבך את המצב עוד יותר הוא ההגדרה של יחסי מרות בפסיקה בישראל. לא מדובר רק בממונה הישיר או המעסיק אלא גם מי שיש לו השפעה וסמכות עקיפה. כלומר, בכל מקרה שבו יכולה להיות לאחד מבני הזוג השפעה על מעמדו של השני במקום העבודה, מכיוון שהם נמצאים במעמדות שונים בהיררכיה הארגונית.

 

אז האם מותר בכלל לנהל מערכת יחסים בין עובדים בכירים לזוטרים? התשובה היא בגדול שכן, כאשר מדובר במקרים של הסכמה הדדית מתוך רצון של שני הצדדים ולא במקרה בו הבכיר מנצל את יחסי המרות על מנת להביא את העובדת לשתף עמו פעולה ולפתח את הקשר.

 

"הבחינה האם ממונה "ניצל את מרותו" נעשית על פי מכלול נסיבות העניין וההקשר בו המעשים התבצעו. לצורך כך, בוחנים בתי הדין לעבודה את פערי הכוחות הקיימים בין הממונה והכפוף/ה, הפרשי הגילאים ביניהם, יכולת השפעתו/ה (הגם שהינה עקיפה) של הממונה על המעמד או העתיד של הכפוף/ה ובידיו של מי הייתה נתונה היוזמה לביצוע המעשים.

הפסיקה קבעה כי מתוקף יחסי התלות האינהרנטיים בין בעל המרות לבין עובדיו ובשל פערי הכוחות בכל מקרה בו קיימת מערכת יחסים מינית בין עובד לבין ממונה, קיימת חזקה לפיה מדובר בניצול יחסי המרות ולפיכך בהטרדה מינית.

 

הנטל לסתור את החזקה מוטל על הבכיר. על מנת לסתור את החזקה, יוכל לדווח על הקשר לממונים במקום העבודה, לפעול באופן אקטיבי לביטול יחסי המרות ולכל הפחות להביא להפרדה במקום העבודה בין היחסים המקצועיים לבין היחסים האישיים שבינו לבין העובדת", אומרת רקח. "לכן, כאשר מתפתח קשר בין עובד/ת למי שעלול להיתפש כממונה עליו/ה, על מנת לסתור את החזקה - על הממונה לדווח למעסיק באופן מיידי אודות הקשר ועל המעסיק לנסות ליצור ככל הניתן הפרדה בין העובד/ת לממונה".

 

ומה קורה כאשר העובד או העובדת הזוטרים הם אלה שיוזמים את מערכת היחסים? "לפי הפסיקה אין מקום לקבוע כלל מוחלט לפיו אם העובד/ת יזמו את יחסי המין, לא מדובר בניצול יחסי המרות, אלא גם היענות של עובדים בכירים ליוזמה של הכפיף/ה להם לפיתוח קשר כלשהו עמם, עשויה להיחשב ניצול יחסי מרות. האחריות לשים את הגבול הראוי, מוטלת על העובד הבכיר", אומרת רקח.

 

החוק קיים, וכך גם הנחיות ומדיניות בחלק ממקומות העבודה. עם זאת, בכל הנוגע למערכות יחסים במקום העבודה, התחום האפור עדיין רחב ומלבד ההשלכות החוקיות או ההשפעה על העבודה היומיומית, לרומן בעבודה יכולות להיות גם השפעות על הקריירה - במיוחד כאשר דברים לא מסתדרים ובני זוג נפרדים. אז מלבד מקרים מובהקים של ניצול יחסי מרות או הטרדות מיניות התשובה לשאלה אם היום בישראל עדיין מותר לצאת עם מישהו מהעבודה היא כן. אבל זה מסובך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x