רשלנות רפואית בלידה
כשליש מהתביעות המוגשות לבתי המשפט בישראל בנושא רשלנות רפואית הינן בגין נזקי גוף שנגרמו כתוצאה ממעשה של רשלנות רפואית בלידה. עו"ד ישראל וינברג מסביר מהי רשלנות רפואית כזו ואיך תובעים
לידה היא בדרך כלל מאורע מרגש ביותר, שהרי אין הורה שלא מדמיין את בנו או את בתו גדלים אל מול עיניו. אך לעתים, חלומות ההורים נגוזים כאשר מתברר להם כי בנם סובל ממחלות קשות המפריעות לתפקודו היום-יומי. פעמים רבות המחלה נגרמת בעקבות ליקוי גנטי או בשל סיבה בלתי נמנעת אחרת. אך ישנם מקרים שהדבר נגרם כתוצאה ממעשה אדם, קרי - כתוצאה מרשלנות רפואית.
הסטטיסטיקה מלמדת כי כשליש מהתביעות המוגשות לבתי המשפט בישראל בנושא רשלנות רפואית הינן בגין נזקי גוף שנגרמו כתוצאה ממעשה של רשלנות רפואית בלידה. בכדי להבין מהי רשלנות רפואית בלידה, נעזרנו בעורך דין ישראל וינברג העוסק בתחום הרשלנות רפואית.
מהי רשלנות רפואית?
"רשלנות רפואית הוא מונח המתייחס למתן שירותים רפואיים תוך סטייה מרמת הזהירות הסבירה. כלומר, הרשלנות מתבטאת בטיפול אשר הרופא הסביר לא היה נוקט בו. כיתר דיני הנזיקין, אין צורך בכוונת המזיק לגרום נזק. אפילו אם הפעולה הבלתי סבירה נעשתה בתום לב, אך גרם נזק, יצטרך לפצות בגין הנזק שגרם. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהחברה רואה בפעילות רשלנית פעילות תוך סטנדרטים לקויים, ולכן תיחשב כפעילות שיש בה אשמה חברתית, גם אם המטרה הייתה חיובית", מסביר עו״ד וינברג.
מהי רשלנות רפואית בלידה?
"רשלנות רפואית בלידה, הוא מצב לפיו צוות בית החולים מתרשל בנסיבותיה של קבלת הלידה. לידה היא הליך שאם מתקבלות בו החלטות ונעשות פעולות העולות בקנה אחד עם הידע הרפואי וההנחיות המקובלות התהליך אמור לעבור בשלום. הבעיה מתחילה כאשר הצוות הרפואי חורג מאלה.
דוגמאות:
אי קבלת הסכמה מדעת - חוק זכויות החולה מחייב לקבל הסכמה של מטופל בטרם ביצועו של הליך רפואי, וזאת על מנת שיובאו בפני המטופל מלוא האפשרויות והסיכונים כדי שיוכל לשקול, מתוך הבנת הדברים, אם הוא מוכן לעבור את הטיפול או לבחור מבין טיפולים אפשריים. אם הרופאים לא עדכנו את היולדת בשיטות הלידה המתאימות או הנדרשות במצבה ובמשמעות הבחירה ליולדת ולוולד, אזי יש כאן רשלנות רפואית.
מעקב לקוי – במהלך הלידה מחברים לאם מוניטור אשר אמור לעקוב אחר דופק העובר, מעקב ממנו ניתן ללמוד על תקינות העובר. אם הניטור מצביע על מצוקה של העובר, הצוות הרפואי לא מבחין בכך ולוולד יגרם בשל כך נזק, הרי שתהיה כאן רשלנות רפואית.
קבלת החלטות – לא פעם, בשל מצוקת העובר או בשל סיבוך, הצוות מקבל החלטות לגבי אופי הלידה. למשל, המשך ניסיון לידה רגילה או מעבר לניתוח קיסרי. השתהות בקבלת ההחלטות עלולה לגרום נזק בלתי הפיך לעובר. לכן, אם הייתה השתהות ונגרם נזק לעובר אפשר שמדובר ברשלנות רפואית. כמו כן, אם הצוות החליט על לידה שלא מתאימה למצב - לדוגמא - לידת שולפן ריק במצב בו העובר גבוה מדי בתעלת הלידה - וכתוצאה מכך נגרם נזק לוולד או לאם - גם אז ניתן לתבוע בעוולת רשלנות רפואית.
רשלנות לאחר הלידה –הלידה לא מסתיימת עם צאתו של התינוק לאוויר העולם, אלא רק אחרי התאוששות האם והתינוק. ולכן, אם בית החולים לא שם לב למצבם, ומצבם הדרדר כתוצאה מאי השגחה או טיפול לא נאות באם או בוולד, הרי שיש כאן רשלנות רפואית".
אם אישה חושדת שהטיפול בה היה רשלני, כיצד היא יכולה לבדוק ולחקור את הנושא?
״כצעד ראשון על האישה לאסוף כל תיעוד רפואי רלוונטי, מההריון, הלידה והמהלך לאחריה של האם והילוד. אפשר לעשות זאת באופן עצמאי או באמצעות עורך דין העוסק ברשלנות רפואית, שיכוון למסמכים הרלוונטיים" מסביר עו״ד וינברג, ומוסיף: ״בשלב השני, עורך הדין יתייעץ עם מיטב הרופאים אשר יבדקו אם הייתה רשלנות רפואית ואם כן תתבקש מהם חוות דעת שתגבה את התביעה בעת הגשתה.״
סייע בכתיבת הכתבה עו"ד ישראל וינברג העוסק בתחום הרשלנות הרפואית.