תיקי נתניהו, מפת האינטרסים: הטבת המס, שוק התקשורת והשמפניות
לפי המלצות המשטרה בתיק 1000, המיליארדר ארנון מילצ'ן קיבל מראש הממשלה שורה של הטבות תמורת אספקה שוטפת של תכשיטים, שמפניה וסיגרים. כלכליסט ממפה את החשדות, האינטרסים והעסקים שבמוקד התיק
חידת הוויזה לארה"ב
לפי החשדות שפרסמה המשטרה בתיק 1000, ארנון מילצ'ן ביקש מראש הממשלה בנימין נתניהו כי יסייע לו בחידוש ויזה לצורכי עסקים לארה"ב למשך 10 שנים. במשטרה טוענים כי זהו נושא בעל משמעויות כלכליות מרחיקות לכת עבור מילצ'ן. לפי החשד, נתניהו פנה בנושא לגורמי ממשל אמריקאים, ובהם מזכיר המדינה האמריקאי וכן אל שגריר ישראל דאז רון דרמר. עם זאת, לא פורסם באיזה סוג בדיוק של ויזה מדובר, מבין עשרות סוגי הוויזות השונים לארה"ב.
רן אברמסון
מזכיר המדינה האמריקאי לשעבר ג'ון קרי. נתניהו פנה אליו לגבי הוויזה של מילצ'ן צילום: איי אף פי
הקשר ההודי של ארנון מילצ'ן
אחד החשדות המפורטים בהמלצות המשטרה נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו נוגע לניסיון לקדם מיזם משותף לארנון מילצ'ן ולמיליארדר ההודי ראטן טאטא. מדובר בניסיון ליצור אזור סחר חופשי בין ישראל להודו שיהיה ממוקם בגבול ירדן.
מי שהיה אמור להקים את אזור הסחר הוא תאגיד הענק ההודי טאטא. למילצ'ן ולטאטא היכרות ארוכת שנים, בין השאר סביב ענף הקולנוע. מילצ'ן הוא מפיק הוליוודי וטאטא יושבת במומבאי, המרכז של תעשיית הסרטים ההודית. בנוסף, מילצ'ן וראטן טאטא שותפים במיזם הביטחוני Blue Sky International.
המיזם לא יצא לפועל, בין השאר בשל עלויות ביטחוניות כבדות הכרוכות בו. ראטן טאטא אף נחקר בנושא ונדרש להגיב על עלויות הקמה של כ־250 מיליון דולר, שאותן הכחיש. לטענתו, הפרויקט לא התקדם מעבר לשיחות הראשוניות.
ליאור גוטמן
האם נתניהו פירק מונופול של מילצ'ן בתחום התחבורה?
בנאום התגובה של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפרסום המלצות המשטרה, הוא טען שבשנים 2003‑2005, שבהן כיהן כשר אוצר, הוא דווקא פגע בעסקיו של מילצ'ן בענף הרכב.
בין השנים 2004‑2008 מילצ'ן היה בין הבעלים של חברת מכשירי תנועה, אז יבואנית סוזוקי, קרייזלר וג'יפ, יבואנית חלפים ואחת מבעלות חברת התחבורה הציבורית מטרופולין. בתקופתו של נתניהו כשר האוצר אושרה תוכנית של רשות המסים לפתיחת ענף החלפים לתחרות באמצעות יבוא מקביל של חלקי חילוף לא מיצרן הרכב. בעקבות התוכנית שוק חלפי הרכב נפתח לתחרות, אולם זו לא היתה חפה מבעיות, בין השאר משום שחברות הביטוח סירבו להשתמש בחלקים חליפיים.
בתחום התחבורה הציבורית נתניהו לא פגע במילצ'ן, להיפך: במהלך כהונתו באוצר, ענף התחבורה הציבורית יצא לרפורמת הפרטה, שממנה נהנתה גם מטרופולין, שמילצ'ן היה אחד מבעליה דרך חברת מכשירי תנועה.
ליאור גוטמן
בין ערוץ 10 לערוץ 2: מעורבות מילצ'ן בשוק התקשורת
ארנון מילצ'ן מחזיק כיום ב־15.5% מערוץ 10. עד לפני כניסתה של קבוצת RGE כבעלת השליטה של הערוץ ב־2015, הוא החזיק ב־24% ממנו. המשטרה קבעה כי רק בגלל עובדה זו ראש הממשלה בנימין נתניהו היה אמור להדיר את עצמו מכל עיסוק בערוץ. למרות זאת, המשיך לעסוק בענייניו, החל באפשרות לסגירתו וכלה באפשרות להכנסת משקיע חדש. אפשרות זו דיללה את אחזקותיו של מילצ'ן, אבל לא מחקה אותן לגמרי והותירה לו אחיזה, גם אם פחותה, בערוץ משפיע ואיתן יותר כלכלית. לצד זאת, מילצ'ן חדל להזרים כספים לערוץ בשנים מסוימות ואף נטען כי תרם להידרדרותו.
בשנים 2015‑2016 ראש הממשלה פעל לכאורה כדי לקדם את כניסתו של מילצ'ן כבעל מניות בערוץ 2 מאוחד - כזה שיפעיל גוף ממוזג של הזכייניות קשת ורשת. ניסיונות אלה אירעו בזמן שמדיניות הממשלה המוצהרת היתה בעד פיצול הערוץ. מדיניות זו אף קודמה בפועל, עד לפיצול הסופי שאירע בנובמבר 2017.
נתניהו חשוד כי פעל בעניין זה מול גורמים במשרד התקשורת בעודו מכהן כשר הממונה. בין השאר, הוא קיים לכאורה פגישות בענייני רגולציה בין מנכ"ל משרד התקשורת המושעה שלמה פילבר לבין מילצ'ן. לפחות אחת מפגישות אלו התקיימה בשעת לילה מאוחרת בביתו של מילצ'ן.
איחוד הזכייניות וכניסתו של מילצ'ן כמשקיע בגוף המאוחד היו מעניקים לו יתרון כלכלי ועמדת כוח בערוץ התקשורת המשפיע בישראל. בנוסף, ייתכן שכניסתו לערוץ היתה גם מיטיבה עם אופי הסיקור של ראש הממשלה בו.
פילבר סירב להגיב לכתבה.
אביב גוטר
מה נתניהו נתן לג'יימס פאקר?
בין ההמלצות שפרסמה המשטרה שלשום, נמצאת ההמלצה להעמיד את ראש הממשלה בנימין נתניהו לדין על מרמה והפרת אמונים, משום שלכאורה קיבל מהמיליארדר האוסטרלי ג'יימס פאקר מתנות בשווי של 250 אלף שקל. פאקר, שאינו תושב ישראל, מסר עדות בפרשה ממקום מושבו באוסטרליה. לחוקרי המשטרה לקח זמן רב לגבות עדות זו.
העובדה כי מדובר בעבירה של מרמה והפרת אמונים ולא עבירה של שוחד מצביעה על כך שחלקו של פאקר בפרשה היה קטן ביחס לזה של ארנון מילצ'ן. הדבר בטוח נכון בהשוואת הסכומים: לפי המשטרה, מילצ'ן העביר לבני הזוג נתניהו מתנות בשווי של 750 אלף שקל.
לפי המשטרה, בשנת 2014 ביקש מילצ'ן מפאקר שיסייע לו לעמוד בעלויות הגבוהות של דרישות בני הזוג נתניהו לשמפניה, תכשיטים וסיגרים.
המלצות המשטרה מצביעות על הטבות שמילצ'ן קיבל מנתניהו בתמורה, אולם בעניינו של פאקר המקרה פחות מובהק. בעבר דווח כי נבדק חשד שנתניהו ניסה לסייע לפאקר לקבל תושבות בישראל - אולם הדבר לא הבשיל לחשד ממשי.
באוסטרליה מתנהלת במקביל חקירה בעניין, בחשד למתן שוחד. לפי דיווחים, המשטרה הפדרלית באוסטרליה בודקת בין היתר מתנות יקרות ערך שפאקר העניק ליאיר נתניהו, בנו של ראש הממשלה, ובהן טיסות חינם במטוסו הפרטי ומימון אירוח בניו יורק ובדירת היוקרה שלו בתל אביב.
זוהר שחר לוי