ראש עיריית עכו: "הגיע הזמן לעצור את הוותמ"ל ולעשות חשיבה מחודשת"
שמעון לנקרי ביקר את הוועדה לתכנון מואץ בפאנל שנערך היום בוועידת השלטון המקומי וקק"ל: "המדינה חושבת שלבנות בלי הכרה זה הפיתרון. זו טעות". פרופ' ערן פייטלסון: " אנחנו יוצרים נזקים שנראה רק בעוד דור או שניים"
"הגיע הזמן לעצור את הוותמ"ל ולעשות חשיבה מחודשת על הסיבה שהתוכנית הזו קמה. היא הוקמה כי הגיעו למסקנה שהוועדות המחוזיות והמקומיות לא מתפקדות ולא עומדות ביעדים, והקבלנים לא מצליחים להוציא היתרים, באותה עת זה יצר הפרשים אדירים, וזו הייתה החלטה נכונה, אבל עכשיו צריך לעצור", כך אמר שמעון לנקרי ראש עיריית עכו בכנס Muni Expo שבוועידת השלטון המקומי וקק"ל 2018.
- פקק בכניסה לוועדה להאצת הבנייה למגורים: חצי מדירות הוותמ"ל לא נכנסו להליכי אישור
- תוכניות לבניית 8,500 דירות באשקלון הופקדו להתנגדויות בוועדה לקידום מתחמים מועדפים
- מה שווה תכנון מהיר אם הביצוע עדיין אטי
לנקרי דיבר על הצדדים החיוביים שבתוכניות הממשלה ובמיוחד להסכמי הגג. במאי 2017 חתם לנקרי על הסכם גג לעכו ולפיו במהלך השנים 2021-2016 ישווקו בעיר כ-17,780 יחידות דיור, מסחר ותעסוקה בשמונה מתחמים בקרקע מדינה. לאלה עשויים להתווסף באישור הוועדה המקומית כ-3,568 יח"ד מכוח תקנות התכנון והבנייה, כך שסה"כ צפי יח"ד כולל אשר ישווקו בשנים אלה יעמוד על 21,348 יח"ד. לנקרי התייחס להיקפים ולפיתוח של העיר ואמר, "אני חושב שבזכות הסכמי הגג ערים כמו עכו שנשכחו חוזרות לבמה, הם מקבלות פיתוח ותנופה של תשתיות ובגלל זה חתמנו על ההסכם, כדי להרוויח את כל "המסביב". אף אחד לא יצליח למכור 2,000 יח"ד בשנה - לא בעכו ולא במעלות תרשיחא, ואני אומר את זה גם לאביגדור יצחקי". עוד אמר לנקרי, " אם המדינה חושבת שלבנות בלי הכרה זה הפיתרון אז זו טעות, לבנות לבנות לבנות בלי אזורי תעסוקה איכותיים זה לא הפיתרון. צריך לאפשר לתושבים להישאר לעבוד בסביבת המגורים".
איריס האן, מנכ"לית החברה להגנת הטבע, התייחסה גם היא לתוכניות הוותמ"ל ואמרה כי שוק הקרקעות אינו דומה לאף שוק אחר. "זה לא שוק של ביקוש והיצע כמו של קוטג' או מוצרים אחרים, הבנו שצריך לנהל את משאב הקרקע בישראל בצורה אחרת, לתכנן נכון, לא רק להעמיס היצע. אנחנו יודעים כבר היום שיש היצע גדול ולא ממומש וכדאי ללכת היום לבחון איך אפשר לממש את המלאי מבלי להמשיך ולהשתלט על עוד שטחים פתחים. לגבי הוותמ"ל, אמרה האן, "אנחנו מסתכלים היום על תוכניות בוותמ"ל כמו התוכנית למזרח חדרה, עיר שיש בה עתודות קרקע רחבות, וזה יפגע משמעותית בשטחים הפתוחים שיש להם ערך סביבתי רב. גם בבאר שבע מציעים פתאום בנייה צמודת קרקע וגם בבת חפר. אנחנו שואלים למה לבזבז את עתודות הקרקע בכזה חוסר יעילות".
פרופסור ערן פייטלסון, מומחה למדיניות קרקעית ותכנונית המחלקה לגיאוגרפיה, האוניברסיטה העברית, הביע גם הוא דעה נחרצת נגד הוותמ"ל, "אנחנו יוצרים נזקים שנראה רק בעוד דור או שניים, אין שום סיבה להשתולל עם מספרים של בנייה כדי לעמוד בטבלאות אקסל, צריך לעשות הערכה לפני שמאריכים את תוקף הוותמ"ל. בשנות החמישים חשבו שהעיקר זה דיור כי אנשים גרו במעברות, אבל הגיע הזמן להבין שדיור הוא לא חזות הכל וצריך לחזור לתכנון".
את עמדת הממשלה בדיון הביא אריאל יוצר, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, אשר סבור כי יש להמשיך עם הוותמ"ל גם בשנה שנתיים הקרובות ובאותן עוצמות. "הוותמ"ל מייצרת מלאי זמין של קרקע מתוכננת כדי לספק את צורכי שוק הדיור, והיצע זמין שיאפשר את הגמשת ההיצע להתמודד עם שוק הדיור ולמלא את המדפים. הנדל"ן הוא שוק של ציפיות והציפיה של מה יקרה בעתיד. אנחנו מצליחים לייצר קרקע שאפשר לבנות עליה, אני מניח שזה יהיה היעד גם ב-2018. אנחנו צריכים לייצר כרית ביטחון של קרקע מתוכננת על המדף שנוכל לשווק בעתיד בעת הצורך, לא סיימנו את העבודה".