בלעדי לכלכליסט
כמו בפייסבוק: חברת הבנייה הישראלית שפינקה את העובדים ב-70 מיליון שקל
חברת הבנייה והתשתיות הישראלית שפיר הנדסה של האחים ישראל, הראל, גיל וחן שפירא - שנמצאים כעת בלב פרשת חקירות בחשד לשחיתות ברומניה - החליטה לפנק את עובדיה
מתברר שלא רק בפייסבוק ובגוגל יודעים לפנק את העובדים. גם חברת הבנייה והתשתיות הישראלית שפיר הנדסה של האחים ישראל, הראל, גיל וחן שפירא - שנמצאים כעת בלב פרשת חקירות בחשד לשחיתות ברומניה - החליטה לפנק את עובדיה. האחים שפירא הורו על תוכנית אופציות ל־650 מתוך 1,200 העובדים של החברה לאחר הנפקתה ב־2014, ששווין מגיע כיום ל־70 מיליון שקל - בונוס של עשרות אלפי ואפילו מאות אלפי שקלים לכל עובד בשפיר. כך על פי מידע שהגיע לידי "כלכליסט".
ביום רביעי האחרון, רגע לפני שהאחים נחקרו על ידי היחידה הארצית לחקירות הונאה שבלהב 433, פקעה המנה הראשונה של חבילת האופציות הזו, והעובדים נפגשו עם הכסף. 111 מתוך 320 מהעובדים שיכלו לממש את האופציות, בחרו לעשות זאת (המנה הבאה תשתחרר בעוד שנה). מאז הפרסום על החקירה ירדה מניית החברה בכ־5%.
- חוקרי המשטרה הטיחו באחים שפירא: "ידעתם על תשלומי השוחד ברומניה"
- המשטרה פשטה על חברת שפיר הנדסה בחשד לשחיתות ברומניה
- הפניקס ומזור נכנסות לת"א־35, שפיר הנדסה תסתפק בת"א־90
החברה העניקה את האופציות לאחר הנפקתה בתל אביב בדצמבר 2014. מדובר באופציות המהוות 1.5% מהמניות של שפיר. האופציות ניתנו במחיר מימוש של 4.93 שקלים וכבר אז הן היו בתוך הכסף (החברה החלה להיסחר במחיר מניה של 5.2 שקלים). שלוש שנים אחרי ההנפקה המחיר של מניית שפיר יותר מהכפיל עצמו, ל־13.2 שקל - בעיקר בזכות התקדמות מהירה בפרויקטים של כביש 6 ונמל חיפה. שווי האופציות לעובדים נסק מ־27 מיליון שקל ל־70 מיליון שקל.
"אנחנו רוצים שתהיו שותפים שלנו"
שרון בן משה, מנהל מערכות המידע של שפיר הנדסה, הסביר ל"כלכליסט" את הרציונל מאחורי חלוקת האופציות: "במהלך ההנפקה של החברה בבורסה, הגיעו אלי האחים שפירא ונתנו הנחיה לבנות מודל שיעניק אופציות לעובדים. הם למעשה אמרו 'עבדתם אתנו קשה, ואנחנו רוצים שתהיו שותפים שלנו'".
תאופיק אל קרנאווי, תושב רהט ומנהל מחצבת ורד הסמוכה למחלף עירון בכביש 65 (ואדי ערה), שנמצאת בבעלות שפיר הנדסה, הוא אחד מאלה שקיבלו את הבונוס. "לפני ארבע שנים החברה החליטה לתת לנו את האופציות, ואילו היום אנחנו קוטפים את הפירות".
יעל יצחק, מזכירה בחברה, קיבלה אף היא מענק יפה בעקבות מימוש האופציות שניתנו לה, "לפני שבוע הודיעו לי שאני יכולה לממש רבע ממה שקיבלתי. היתה התרגשות גדולה כשראינו כמה זה שווה. גיל שפירא קיבל אותי לעבודה לפני 19 שנה ואני חייבת לו. הם גורמים לי לתת 200% בעבודה. אתה מרגיש שאתה נותן יותר לטובת החברה אחרי שאתה מקבל".
חקירה בישראל עקב חקירה ברומניה
ביום חמישי דיווחה שפיר הנדסה כי המשטרה פשטה על משרדיה ועיכבה לחקירה את ארבעת האחים שפירא ובכירים נוספים, בחשד למתן שוחד לעובד ציבור ברומניה. ההחלטה לפתוח בחקירה בישראל התקבלה בעקבות חקירה שנפתחה ברומניה באפריל 2014, נגד מנהל לשעבר בשפיר מבנים רומניה, אברהם מורגנשטרן, בקשר לחשד למתן שוחד לכאורה בפרויקט שביצעה קבוצת שפיר.
בעקבות החקירה ברומניה, נדרשה החברה־הבת של שפיר הנדסה ברומניה לספק לרשויות שם מסמכים שונים, ויציאתו של מורגנשטרן מהמדינה עוכבה. במסגרת שיתוף פעולה בין הרשויות ברומניה וישראל, ולאחר שבפרקליטות נחשפו לחלק מהראיות שנאספו ברומניה, הוחלט לפתוח בחקירה פלילית גם בישראל.
בתשקיף שפרסמה שפיר הנדסה בנובמבר 2014, לקראת ההנפקה המתוכננת בבורסת תל אביב, לא נכתב שמתקיימת חקירה נגד החברה. בתשקיף צוין רק כי מתנהלת חקירה נגד מורגנשטרן, שעדיין מועסק על ידי הקבוצה, אבל לא בתפקיד ניהולי.
שפיר הנדסה היא מחברות התשתיות והבנייה הגדולות בישראל, שעוסקת במגוון תחומים של תעשייה, תשתיות ובנייה. בתחום של התעשייה מחזיקה שפיר הנדסה שלוש מחצבות, 15 מפעלי בטון ושלושה מפעלי אספלט. בתחום התשתיות החברה מבצעת מגה־פרויקטים כמו בניית חלקו הצפוני של כביש 6, בניית קריית התקשוב, נתיבים מהירים והקו הירוק של הרכבת הקלה בירושלים. החברה מבצעת גם פרויקטים של בנייה למגורים באור יהודה, ראש העין מודיעין ורעננה. את שלושת הרבעונים הראשונים של 2017 החברה סיימה עם הכנסות של 2.6 מיליארד שקל - עלייה של 8% ביחס לתקופה המקבילה ב־2016. הרווח הנקי של החברה עלה באותה תקופה ב־33% והסתכם בכ־233 מיליון שקל.