$
נדל"ן מסחרי
האדר מובייל זירת הנדל"ן מעודכן

21,851 סוכני נדל"ן פעילים: יותר ממחצית מבעלי הרישיונות החדשים לא ישרדו את השנה הראשונה

על רקע העלייה המתמשכת במספר הסוכנים נשמעות גם דרישות להקשחת הקריטריונים לקבלת הרישיונות. "צריך שהרגולטור ירים את הסטנדרטים לכניסה למקצוע", מציינת שרית גל מאנגלו סכסון

יובל גולן 09:4513.02.18

בשיתוף אנגלו סכסון

 

הזינוק במחירי הדירות בעשור האחרון הביא עמו לשגשוג במספר סוכני הנדל"ן המבקשים לרכוב על גל מחירי הדירות הגבוהים ולקבל תשואות כספיות משמעותיות עבור עבודתם. ואכן, מנתוני רשם המתווכים במשרד המשפטים עולה כי נכון לתחילת 2018 רשומים בישראל 21,851 סוכני נדל"ן פעילים. מדובר במספר שיא, כאשר לשם ההשוואה בשנת 2009 עמד מספר הסוכנים הפעילים על 9,674, בשנת 2013 על 16,710 ובשנת 2015 על 19,441.

 

קצת היסטוריה: השנה בה הונפק מספר הרישיונות הגדול ביותר היתה 2010, אז הונפקו לא פחות מ־4,241 רישיונות. העלייה בביקוש למקצוע מיוחסת בין היתר לעליות המחירים החדות של שנת 2009 – אז רשמו המחירים זינוק וטיפסו בקרוב ל־20 אחוזים. במהלך השנים הבאות התמתנו אמנם עליות המחירים, אך הגידול במספר הסוכנים, נמצא כאמור במגמת עלייה מתמשכת.

 

 צילום: Designcycle/Pixabay

 

סוכן הנדל"ן המודרני – קווים לדמותו

"התכונות הנדרשות מיועץ הנדל"ן המודרני הן קודם כל תקשורת בין אישית ברמה מאוד גבוהה, היות ונדל"ן בסופו של יום הוא עסק של אנשים", מסבירה שרית גל, מנהלת הדרכה מקצועית ברשת אנגלו סכסון, "שנית, ליועץ נדל"ן צריכה להיות ההבנה שהעבודה בתחום היא כעצמאי ולא כשכיר. גם אם יועץ משתייך לרשת תיווך ועובד תחת זכיין, הוא עושה זאת כעצמאי. יועץ נדל"ן חייב להבין שלמעשה הוא פותח עסק עצמאי משלו, על כל המשתמש מכך - קרי, יתכן שיהיו לו גם חודשים ללא הכנסה ויש להיערך לכך בהתאם. כמו כן, חשובה ההפנמה שמדובר על עשייה מלאה, שאינה מאפשרת עבודה חלקית או 'על הדרך' - זו משרה מלאה לכל דבר, משרה הדורשת השקעה ולימוד". גל מוסיפה עוד כי "צריך שהרגולטור ירים את הסטנדרטים לכניסה למקצוע. אם בעבר המקצוע כלל בעיקר תיווך בין קונה למוכר הרי שבעידן הדיגיטלי המוצר שאותו מספק יועץ הנדל"ן הוא לא נכסים אלא שירות, אינפורמציה וידע מקצועי. לכן יועץ נדל"ן טוב הוא סוכן שלומד ומתפתח כל העת". גל עוסקת בתחום כ-25 שנה והיא עדה מקרוב לשינויים הרבים המתרחשים בו. "בשנת 2017 ראינו כניסה מסיבית יותר של גברים לתחום הזה שנשלט בעבר בעיקר על ידי נשים", מציינת גל, "אלו נשארות בענף כזכייניות אבל בשטח רואים יותר יועצי נדל"ן גברים, ביניהם גם יוצאי משטרה וצבא רבים".

 

לאיזה טווח הכנסה ניתן להגיע בתחום זה?

"אני לא מכירה אף עולם תוכן שמתגמל כמו התחום הזה. אפשר להגיע אפילו לשכר של עשרות אלפי שקלים בחודש. לא הכל יקרה ביום הראשון וגם לא בחודש הראשון, ולעתים אף לא בשנה הראשונה. צריך הרבה סבלנות, אבל עם עבודה נכונה זה משתלם. כמובן שזה גם מאוד תלוי בהשקעה ובמחויבות של היועץ ובעיקר בהבנה שהוא בא לפתח קריירה ארוכת טווח".

 

שמתי לב שאת מקפידה לקרוא לעוסקים במקצוע יועצי נדל"ן ולא מתווכים.

"נכון. אנחנו מקפידים אצלנו ברשת לכנות את הסוכנים יועצי נדל"ן ולא מתווכים. התפקיד שלהם הוא לא מה שהיה פעם, לתווך בין מוכר לקונה, אלא לתת ללקוח ייעוץ הכולל שירותים משלימים, בין השאר מדובר בקשר מול יועצי משכנתאות ומול עורכי דין בתחום המקרקעין".

 

שרית גל, מנהלת הדרכה מקצועית ברשת אנגלו סכסון   שרית גל, מנהלת הדרכה מקצועית ברשת אנגלו סכסון צילום: משה יפת

 

איציק לוי, יו"ר איגוד המתווכים, מתייחס גם הוא לעלייה במספרם של סוכני הנדל"ן: "נכון להיום יש מעל ל-20 אלף מתווכים פעילים בישראל וכ־2,000 איש בממוצע ניגשים לכל אחד מארבעת מועדי הבחינה. על אף המספרים היפים, לצערי מקצוע התיווך הוא אחד המקצועות היחידים בארץ שבו קודם כל מקבלים רישיון עיסוק רק אחר כך לומדים אותו. המבחנים לרישוי דנים בעיקר בנושאים הקשורים לחוק המתווכים, מיסוי, מקרקעין, והגנת הצרכן, ולמי שעובר אותם אין שום מושג באשר לעבודת השטח של המתווך ולנושאים חשובים כמו שיווק נכס, תמחור נכס, שיווק דירה בבלעדיות ועוד. אני סבור שהקריטריונים לגישה למבחן הם מאוד בסיסיים". לדבריו, "התוצאה הכללית היא מאוד עגומה, אנשים חושבים שאפשר לעשות במקצוע הזה המון כסף ומהר, וזה ממש לא כך. לא פלא שמתוך עשרה אנשים שעוברים את הבחינות, שמונה לא שורדים את השנה הראשונה. אותם שמונה משאירים את הענף עם תדמית מאוד ירודה כי הם באים במגע עם הלקוחות. האיגוד מקדם כיום קורסים שיהיו מטעם משרד העבודה והרווחה או משרד הכלכלה כהשלמה לרישיון, כשרק אחריהם יהיה אפשר להתחיל ולעסוק בתחום. העניין נמצא עדיין בתהליך. בנוסף, איגוד המתווכים שואף להקים לשכות אזוריות על פי המודל של הלשכה הירושלמית הוותיקה המייצרת קורסים וסדנאות מדי חודש, לקדם תקנון אתי לענף, שיתופי פעולה בין מתווכים במכירת הנכס ועוד. כמו כן, אנו פועלים לשפר את תדמית התחום גם באמצעות העלאת השירות והמקצועיות של המתווכים וגם באמצעות עבודה צמודה מול הרגולטור לשיפור ומקצוע הענף".

 

לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>

פאנל התחדשות עירונית בחולון
"תקווה למשפחות הוותיקות": מוטי ששון ועו"ד יוסי אומיד על מהפכת ההתחדשות בחולון
ראיון עם דליה עסיס שמאית המקרקעין ומתכננת הערים
דליה עסיס: "גביית היטל השבחה בסמיכות לרכבת הקלה – ענישה כפולה של בעלי הנכסים"
עוד בזירת הנדל"ן