כ־50% מבכירי שירות המדינה לא ימונו בוועדות פוליטיות
הממשלה אישרה גרסה מרוככת של יוזמת השרים שקד ולוין לחיזוק השפעת השרים על הרכב הדרג המקצועי. בעקבות ביקורת של נציב השירות הקודם דיין ושל היועמ"ש מנדלבליט, יותר מ־60 משרות יישארו בידי ועדות איתור שבהן רוב מקצועי
הדרג המקצועי בשירות המדינה רושם ניצחון קטן על השרים איילת שקד ויריב לוין, שמבקשים לחזק את השפעת הדרג הפוליטי במינויים מקצועיים. הממשלה אישרה היום (א') נוסח מרוכך של רפורמת שקד־לוין, שלפיו רק כמחצית מבעלי התפקיד הבכירים ביותר בשירות המדינה ייבחרו בידי ועדות בנות 3 חברים, בלי רוב לאנשי מקצוע. את שאר בעלי התפקיד ימשיכו לבחור ועדות איתור בנות 5 חברים, ש־4 מתוכם חסרי זיקה פוליטית.
- עתירה לבג"ץ: לבטל את החלטת הממשלה לשנות את פעילות ועדות איתור בשירות הציבורי
- ועדת האיתור ממליצה על אילן אליהו לתפקיד רשם הקבלנים
- נתניהו דחה את ההצבעה על המינויים הפוליטיים במשרדי הממשלה: "לא מספיק נועזת"
זו הפעם השנייה שבה מתכרסמת היוזמה של שקד ולוין, שכוונתם המקורית היתה להגדיל את משקל החברים בעלי הזיקה הפוליטית בוועדות האיתור כל 120 המשרות הבכירות בשירות המדינה. בסוף ספטמבר נחשף ב"כלכליסט" כי היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הורה להחריג מהרפורמה את 15 המשרות הבכירות ביותר בשירות ‑ ובהן 7 המשנים ליועץ המשפטי לממשלה, פרקליט המדינה והממונה על ההגבלים העסקיים. כעת יושמטו מהרפורמה עשרות משרות נוספות, כגון מנהל מינהל התכנון ויושבי הראש של מועצת הכבלים ושל רשויות החשמל, המים והגז.
ניצחון לנציב הקודם דיין
ההמלצות שהובאו היום בפני הממשלה גובשו בוועדה מקצועית שהוקמה בזכות נציב שירות המדינה הקודם משה דיין. דיין התנגד ליוזמת שקד ולוין, והצליח לגרום להקמת ועדה שבה נציגים מנציבות שירות המדינה ומלשכת היועץ המשפטי לממשלה, שעליה הוטל לבחון את 120 משרות הבכירות בשירות המדינה ולקבוע את הרכב ועדת האיתור שתעסוק בכל אחת מהן.
המלצות ועדת המשנה אושרו לפני שבוע בוועדת שירות המדינה בראשות מ''מ נציב שירות המדינה אודי פראוור. בראש ועדת המשנה עמד אילן רם, מנהל מינהל הסגל הבכיר בנציבות שירות המדינה. נציג היועץ המשפטי לממשלה היה דני חורין, ממונה בכיר במחלקת הייעוץ וראש אשכול טוהר מידות וביקורת שיפוטית, הכפוף למשנה ליועצת המשפטית דינה זילבר; ונציג משרד ראש הממשלה היה רועי דרור, מנהל תחום במשרד.
חברי ועדת המשנה נדרשו להכריע אילו מינויים חייבים להישאר נקיים יחסית מהשפעה פוליטית. גורמים שהיו שותפים לדיונים סיפרו ל"כלכליסט" על השיקולים שהנחו אותם. לדבריהם, שני סוגי משרות שהוחרגו היו כאלה שמיועדות להגנה על זכויות אדם, וכאלה שקשורות ליותר ממשרד ממשלתי אחד.
יתר על כן: הוועדה גם הקשיחה את תנאי הסף למינוי החבר השלישי בוועדת בנות שלושה חברים. לפי יוזמת שקד ולוין, זהותו החבר השלישי תיקבע בהסכמה בין המנכ''ל (דרג פוליטי) לבין הנציב (דרג מקצועי). אף על פי כן, חשוב שהחבר השלישי יהיה בעל ידע ובקיאות הדרושים למילוי תפקידו. ועדת המשנה קבעה שעל החבר השלישי לעמוד בשניים משלושת התנאים הבאים: ניסיון מקצועי משמעותי בתחום הרלבנטי למשרה; רקע אקדמי מובהק בתחום; או ניסיון ניהולי מובהק.
במשרות חשובות במיוחד קבעה ועדת המשנה תנאי סף חד־משמעיים לבחירת החבר השלישי. לדוגמה, במקרה של יו''ר ועדות תכנון, החבר השלישי חייב להיות נציג של היועץ המשפטי לממשלה. במקרה של הציר הכלכלי בוושינגטון, החבר השלישי חייב להיות דיפלומט בכיר. בסופו של דבר, לפי הרשימה הסופית שהובאה היום בפני הממשלה, רק כ־54 משרות מתוך 120 המשרות הבכירות בשירות המדינה ייבחרו באמצעות ועדות האיתור המצומצמות וה"פוליטיות" שהופיעו בחזונם של שקד ולוין.
בג"ץ עוד לא אמר את דברו
בין המשרות הבולטות שאיושן יישאר בידי ועדות איתור בנות 5 חברים: כ־20 המדענים הראשיים של משרדי הממשלה; מנהל מינהל התכנון; מנהל הטלוויזיה החינוכית; נציב שוויון הזדמנויות; רשם האגודות השיתופיות; רשם הפטנטים; יו''ר מועצת הכבלים; יו''ר רשות החשמל; יו''ר רשות המים; יו''ר רשות הגז; ומנהל הרבנות הראשית.
מנגד, המשרות שבהן מספר חברי ועדת האיתור יצומצם ל־3 בלבד, תוך הגדלת כוחו של הדרג הפוליטי, כוללות את 7 יושבי הראש של הוועדות המחוזיות לתכנון ובנייה; 6 הממונים על המחוזות במשרד הפנים; הסטטיסטיקן הלאומי; השמאי הממשלתי; נציב כבאות והצלה; מבקר המשרד לביטחון פנים; מנהל לשכת הפרסום הממשלתית; מנהל מינהל התרבות והספורט; מנהל רשות התעופה האזרחית; מנהל מינהל השלטון המקומי; ראש האגף הביטחוני־מדיני; רשם הקבלנים; והממונה על הגנת הצרכן.
אבל אישור ההמלצות בממשלה לא יהיה סוף פסוק, שכן הרפורמה לא תוכל להיכנס לתוקף כל עוד תלוי ועומד צו הביניים שניתן בבג"ץ. השופט ניל הנדל הוציא את הצו בעקבות עתירה של כמה ארגונים נגדה. השופט הנדל הסביר אז כי בג"ץ יקבל הכרעה סופית רק לאחר שתסתיים עבודתה של ועדת המשנה, כדי לקבל תמונה כוללת על הרפורמה.