$
ספורט עולמי

מי את בכלל צ'לסי?

כרגע צ'לסי היא מועדון בבעלות אוליגרך שפיטר את המאמנים הכי מוצלחים בהיסטוריה המוצלחת הדי קצרה של הקבוצה הזו. יש לה כ-25 שחקנים בהשאלה, אקדמיה מצוינת שלא מייצרת שחקנים לקבוצה הראשונה וסגל שלא ברור איזה סוג של כדורגל הוא אמור להפיק. בקיצור, ידוע מי זה רומן אברמוביץ', אבל מי זו צ'לסי הזו שלו?

אוריאל דסקל 09:5008.02.18

יש רק שני מאמנים עם יותר מ-5 משחקים בפרמיירליג ו-70% ניצחונות. האחד, פפ גווארדיולה - שמוביל את הפרמיירליג בדרך לאליפות עם מנצ'סטר סיטי. השני? אנטוניו קונטה, האלוף המכהן מצ'לסי. קשה להאמין שמישהו שהוביל את קבוצתו ל-70% ניצחונות בפרמיירליג בדרך החוצה מקבוצתו, אבל זו בדיוק הסיטואציה בצ'לסי.

 

 

 

 

אנטוניו קונטה. לא מקבל תמיכה במועדון אנטוניו קונטה. לא מקבל תמיכה במועדון צילום: גטי אימג'ס

 

מותש על הקווים

 

בשבועות האחרונים האלופה מגמגמת ונמצאת במקום הרביעי, רק נקודה מעל המקום החמישי. בשני המשחקים האחרונים הפסידה לבורנמות' (3-0) ולווטפורד (4-1) וחטפה במשחקים הללו 7 שערים, שהם 30% מהשערים שספגה העונה בליגה. זו לא עובדה שמייצרת תחושה טובה במיוחד לפני מפגש כפול עם ברצלונה בשמינית גמר ליגת האלופות. קונטה, שאחד מסימני ההיכר שלו זה טירוף ואנרגיות מדהימות על הספסל, נראה מותש. מחקרים מראים שחוסר וודאות הוא אחד מגורמי הלחץ והעייפות המשמעותיים ביותר על האדם המודרני. קונטה, שלא ממש מקבל תמיכה מהמועדון, נמצא כעת בחוסר וודאות מוחלט לגבי עתידו. אולי בגלל זה הוא נראה עייף מכל הסיטואציה. אולי נראה כמי שכבר הבין שעתידו לא בצ'לסי.

 

כמו מוריניו

 

פאט נווין, כדורגלן צ'לסי לשעבר וכיום פרשן ב-BBC, טען השבוע: "לחץ נוצר כשאין לך שליטה על אלמנטים בחיים שלך וזה בהחלט מה שקורה עם קונטה כרגע. הוא ללא שליטה על הסיטואציה בצ'לסי. כבר כמה שבועות טובים שאנחנו שומעים ממנו שהוא לא בחר את השחקנים שלו. צ'לסי עשתה זאת פעמים רבות בעבר. גרמה ללחץ אצל המאמן שלה על ידי כך שלקחה ממנו שליטה. זה קרה עם ז'וזה מוריניו - מה שהוביל לכך שקבוצת השחקנים שלו איבדו ריכוז וחיו בחוסר וודאות איתו. זה הוביל לפיטוריו של מוריניו - אפילו כמה חודשים לאחר שחתם על חוזה חדש".

 

לא בלי אמנלו

 

כאמור, קונטה התלונן לא פעם - בפומבי - שהוא לא קיבל את מה שרצה בשוק העברות השחקנים ושהוא לא שולט באסטרטגיית ההעברות של הקבוצה, במיוחד לאחר עזיבתו הדרמטית בתחילת העונה של המנהל הספורטיבי והאחראי לרכש, מייקל אמנלו. באופן רשמי, אמנלו עזב בגלל המתיחות בין המאמן, אנטוניו קונטה וההיררכה במועדון. מתיחות שנוצרה על ידי הדחתו של דויד לואיז מהסגל למשחק חשוב נגד מנצ'סטר יונייטד. לואיז הוא אחד מהשחקנים האוהבים על רומן אברמוביץ', הבעלים של צ'לסי שלא פעם "בוחר" שחקנים לרכישה באפליקצייה שפיתחו עבורו במועדון. זה הוביל, לפי הדיווחיים, לסכסוך של קונטה עם האדם החזק ביותר במועדון מלבד אבמרוביץ', מרינה גרנובוסקיה.

 

אמנלו וקונטה עבדו יחדיו בצמידות ואמנלו, לפי דיווח בדיילי טלגראף, לא רצה להיות "חלק מקרב כוח משולש בין קונטה, גרנובסקיה ואברמוביץ'". מאז, קונטה נראה ממורמר בכמעט כל מסיבות העיתונאים ומותח ביקורת פומבית על התנהלות המועדון בשוק העברות השחקנים.

 

 

אנטוניו קונטה נגד ווטפורד. חטפו 30% מהשערים העונה בשני המשחקים האחרונים אנטוניו קונטה נגד ווטפורד. חטפו 30% מהשערים העונה בשני המשחקים האחרונים צילום: איי אף פי

 

לא חף מפשע

 

חלק גדול ממה שקורה לצ'לסי כעת - הקבוצה מתקשה לייצר יציבות וסובלת מפציעות לשחקני מפתח - נופל על קונטה ועל שיטות האימונים הקשוחות שלו. 8 שחקני צ'לסי קרעו או פצעו קשה את השריר האחורי שלהם העונה (hamstring), חמישה מהם סבלו מזה בינואר - החודש העמוס ביותר בקלנדר של הכדורגל הבריטי. באנגליה מפנים אצבע מאשימה לאימונים הקשוחים של קונטה, וטוענים שגם בחודשים העמוסים ביותר בשנה לא ריחם עליהם. זה קרה לו גם ביובנטוס, ששחקניה התקשו פיזיולוגית בחלק השני של העונה.

 

קונטה קשוח כל כך עם שחקניו בעיקר בגלל אביו, קוסימינו, שהיה הבעלים והמאמן הראשי ב־Juventina, מועדון נוער בלצ'ה. אבא קונטה לימד את אנטוניו ואחיו, ג'יאנלוקה ודניאלה, שצריך להתרכז בלימודים לפני הכדורגל ואפשר לו ללכת לשחק כדורגל בחצר הכנסייה בלצ'ה רק אחרי ששהם מסיימים את שיעורי הבית. הוא אף פעם לא עשה להם הנחות. "אבי היה הבעלים, המאמן, האפסנאי, הוא עשה הכל במועדון", סיפר קונטה בספר הביוגרפי עליו, "Testa, cuore e gambe" ("מוח, לב ורגליים"). "אבל הוא לא עשה לי הנחות בכלל בגלל שהייתי הבן שלו. ההפך. הוא היה קשוח במיוחד איתי. הוא אף פעם לא צעק על הילדים האחרים. רק עליי. כשהייתי בן 13, המועדון הכדורגל הגדול בלצ'ה רכש אותי עבור סכום של 2,000 לירטות ושמונה כדורים. שלושה מהם היו מפונצ'רים".

 

השיטה הזו - אולד סקול - עבדה לקונטה בעונה שעברה אבל יש לציין שבעונה שעברה צ'לסי לא שיחקה בליגת האלופות והתרכזה בעיקר ב-38 משחקי הליגה. תוספת המשחקים באירופה העלתה את רמת הקושי הפיזיולוגי שעל השחקנים והובילה לשבירת חלקם. חוסר הגמישות (?) של קונטה עשוי להיות חלק מהבעיה. בכל מקרה, גארי קאהיל, הקפטן של הקבוצה, ביקש ימי חופש אחרי ההפסד נגד ווטפורד - ימי חופש כדי "שכולם יסתכלו על עצמם בראי". הוא קיבל אותם. נותרת השאלה אם קונטה גם כן הסתכל על עצמו בראי בימי החופש או שהוא כבר רואה את עצמו מחוץ למועדון.

 

קללת ווסט ברום

 

לצ'לסי יש משחק מול קבוצת התחתית ווסט ברומיץ' בסטמפורד ברידג'. על פניו, משחק שקוטנה וחבריו אמורים לנצח, אבל מספר צירופי מקרים הובילו לכך שאחרי משחקים מול ווסט ברום קבוצות בוחרות לפטר את המאמנים שלהם. קבוצות אנגליות בכלל וצ'לסי בפרט.

 

"הקללה" התחילה ב-2012 כאשר וולברהמפטון וונדררס פיטרו את מיק מקרת'י אחרי הפסד 5-1 ל"באגיז". במרץ של אותה שנה, אנדראה וילאש בואש פוטר מצ'לסי לאחר הפסד באצטדיון הות'ורנס של ווסט ברום. שמונה חודשים לאחר מכן, מחליפו של וילאש בואש, רוברטו די מתיאו, פוטר גם כן מצ'לסי בעקבות הפסד 2-1 לאותה ווסט ברום (זה היה משחק הליגה האחרון שלו, הוא פוטר אחרי משחק נגד יובנטוס בליגת האלופות). רוברטו מנצ'יני פוטר ממנצ'סטר סיטי במאי 2013 למרות שבמשחקו האחרון כמאמן הקבוצה ניצח את ווסט ברום 0-1. בספטמבר 2013 פאולו די קאניו איבד את עבודתו כמאמן סנדרלנד אחרי הפסד 3-0 ל-WBA. כך קרה גם לכריס יוטון כמאמן נוריץ' (הפסד 1-0 לווסט ברום באפריל 2014). קרייג שייקספיר הוא הקורבן האחרון של קללת ווסט ברומיץ' אלביון - הוא פוטר מלסטר באוקטובר 2017 אחרי תיקו 1-1 עם הבאגיז.

 

יש לציין שמשחקו האחרון של אלכס פרגוסון כמנג'ר מנצ'סטר יונייטד היה נגד ווסט ברומיץ'. 5-5 במאי 2013.

 

בהנחה שקונטה אכן יפוטר, צ'לסי - על פי חישובי הטיימס - תצטרך להיפרד מ-26.7 מיליון ליש"ט בפיצויים ותשלומים אחרים לקונטה ומקורביו. לא מחיר שרומן אברמוביץ' לא היה מוכן לשלם בעבר כדי להיפטר ממאמן שהוא לא מצא לנכון להמשיך איתו הלאה.

 

רומן אברמוביץ', בעלי צ'לסי רומן אברמוביץ', בעלי צ'לסי צילום: איי אף פי

 

מחליף למה בדיוק?

 

מאוריציו סארי ולואיס אנריקה, שני מאמנים שונים לחלוטין מקונטה, מועמדים להחליפו. וזה מעלה את השאלה. מה צ'לסי רוצה להיות? מה האופי שהיא רוצה לעצמה? לקבוצות היריבות שלה יש את זה. יודעים שם מה סגנון המשחק האידיאלי ואיך המועדון אמור להתנהל - ייתכן שזה רחוק מלהיות מושלם, אבל לפחות יש היסטוריה, תרבות, סגנון מובהק ואופי רצוי לשחקנים ולמאמנים במועדון.

 

כרגע צ'לסי מועדון בבעלות אוליגרך שפיטר את המאמנים הכי מוצלחים בהיסטוריה המוצלחת הדי קצרה של הקבוצה הזו. יש לה כ-25 שחקנים בהשאלה, אקדמיה מצוינת שלא מייצרת שחקנים לקבוצה הראשונה וסגל שלא ברור איזה סוג של כדורגל הוא אמור להפיק. בקיצור, ידוע מי זה רומן אברמוביץ'. אבל מי זו צ'לסי הזו שלו?
בטל שלח
    לכל התגובות
    x