$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

אלשטיין לא מחכה: מתניע את מכירת סלקום

דסק"ש שבשליטת אדוארדו אלשטיין שכרה את שירותיו של בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן כדי לאתר רוכש לשליטה בסלקום ב־1.6–1.8 מיליארד שקל. המהלך בוצע למרות שהקרב על בזק בעיצומו

גולן חזני 06:4208.02.18

אדוארדו אלשטיין החל לפעול למכירת השליטה בחברת הסלולר סלקום, למרות שעוד לא זכה בהתמחרות על יורוקום, בעלת השליטה בבזק. ל"כלכליסט" נודע כי אלשטיין ודיסקונט השקעות (דסק"ש) שבשליטתו שכרו את שירותיו של בנק ההשקעות ג'יי פי מורגן כדי לאתר רוכשים לשליטה (45.6%) בסלקום תמורת 1.6—1.8 מיליארד שקל. עוד נודע ל"כלכליסט" כי לפחות שלושה גופים בינלאומיים וישראליים הביעו עניין ברכישת השליטה.

 

לפי רשות ההגבלים העסקיים, אלשטיין לא יוכל לרכוש את השליטה ביורוקום תקשורת לפני שימכור את סלקום ולצורך כך הוא מבקש פרק זמן של חצי שנה עם אופציה לשלושה חודשים נוספים.

 

 

הבנקים לוקחים ברצינות

 

אלשטיין משוכנע בסיכוייו לרכוש את בזק ושינה את מרכיבי הצעתו המקורית. כך, סכום של 75 מיליון שקל שהועמד בהצעה המקורית לרכישת החברות התפעוליות של יורוקום, שונה למרכיב אחר של פרעון 80 מיליון שקל מהלוואת יורוקום נדל"ן.

 

יתר פרטי ההסדר שמציע אלשטיין הם אלה המקוריים: בשלב הראשון יירכשו חברת אנלייט ופרויקט מידטאון ב־300 מיליון שקל. 170 מיליון שקל מתוך הסכום ייפרע לנושי יורוקום נדל"ן – קונסורציום בראשות מזרחי טפחות שהיקף החוב שלו עומד כיום על 250 מיליון שקל. לקונסורציום ייוותר חוב של 80 מיליון שקל, שלפי המתווה הקודם אמור היה להיפרע בסוף שנת 2019. במתווה החדש תבצע דסק"ש בעצמה את פירעון החוב בעת ביצוע השלב השני של ההסדר – חצי שנה לאחר אישורו. בשלב השני תשלם דסק"ש 700 מיליון שקל עבור השליטה בבזק וחלל תקשורת ו־25 מיליון שקל נוספים לכיסוי הוצאות.

 

 

 

דסק"ש מבקשת להאריך את הדדליין למכירת השליטה בסלקום לתשעה חודשים מהשלמת ההסדר, כנראה מתוך הבנה שחצי שנה זהו פרק זמן קצר מדי למכירת החברה והשלמת עסקה תוך קבלת היתרי שליטה לרוכש. גם הבנקים חוששים מאוד מההיבט הרגולטורי של הצעת אלשטיין ונוטים עדיין להצעת סיידוף, אם כי שיפור ההצעה מצד אלשטיין מניע אותם לבקש מסיידוף שיפור נוסף כשההצעה החדשה של אלשטיין כבר נלקחת על ידם יותר ברצינות.

 

המכשול המרכזי בהסדר של דסק"ש הוא שעליה למכור את חברת סלקום בטרם תרכוש את השליטה בבזק – הנכס המרכזי של יורוקום. בהסדר הקודם נקבע כי עליה לבצע את המכירה בתוך חצי שנה, ואז היא תוכל להשלים את העסקה. לעומת זאת, בהסדר החדש ניתנת לדסק"ש אפשרות להאריך את המועד בשלושה חודשים נוספים לתשעה חודשים, אך זאת בתנאי שלאחר חצי שנה היא תחתום על הסכם מחייב למכירת סלקום.

 

בשלב הזה אמורה דסק"ש לשלם, בנוסף ל־80 מיליון שקל, 700 מיליון שקל על רכישת השליטה ביורוקום ו־25 מיליון שקל שאמורים לכסות את הוצאות ההנהלה של הקבוצה בתקופת הביניים. הפרטים שנותרו בעינם כמו במתווה הקודם הם שחוב בהיקף מוערך של כ־450 מיליון שקל יימחק, ובמקומו ייקבע מנגנון אפסייד שבמסגרתו הבנקים יקבלו סכום מסוים בהתאם לשווי נכסי הקבוצה בעוד חמש שנים.

 

 

"למנוע את כדור השלג"

 

במקביל החברות התפעוליות של יורוקום הגישו אתמול בקשה להקפאת הליכים כפי שנחשף באתר "כלכליסט". מדובר בבקשה משמעותית ביותר. זה כחצי שנה החברות התפעוליות יורוקום דיגיטל ויורוקום סלולר, שמחזור ההכנסות שלהן עומד על 300 מיליון שקל בשנה, פועלות בלי לשלם כסף לספקים ובלי לקבל מלאי חדש. החברות, יבואניות מרכזיות פנסוניק וטלפונים סלולריים של נוקיה, חייבות לספקיות שלהן כ־3-4 מיליון דולר ואלו עצרו את אספקת המוצרים לחברות מזה כחצי שנה.

 

המשבר הגיע לאחר שהבנקים עצרו את קו האשראי של שתי החברות. כששאול אלוביץ', בעל השליטה ביורוקום, ביקש 20 מיליון שקל כקו אשראי חדש הבנקים סירבו לספק אותו, ובמקביל נכשל ניסיון להזרמת הון מקרן סקיי.

 

ברכישת פנסוניק מתעניינת חברת ברימאג הבורסאית אבל כעת מכירת החברות התפעוליות תיעשה דרך בית המשפט. שתי החברות חייבות 300 מיליון שקל לבנק הפועלים ולבנק הבינלאומי ו־14 מיליון שקל לבנק לאומי.

 

החברות גם מייבאות ומשווקות את מזגני טי.סי.אל. בשתי החברות, דיגיטל וסלולר, מועסקים 76 עובדים.

 

בבקשה של החברות להקפאת הליכים שהוגשה בידי עוה"ד צורי לביא ושירלי יפרח-אזור ממשרד ליפא מאיר, מציין היועץ המשפטי של יורוקום עו"ד עמי בר-לב בתצהיר שהגיש כי "יורוקום אחזקות, יורוקום דיגיטלית ויורוקום סלולרית מצויות בפיגורים לנושים השונים שלהן, הבנקים, ספקים נותני שירותים, עובדים וקופות העובדים.

 

מצב זה של חוסר יציבות תזרימית וכשלי תשלום עלול להידרדר באחת למערך תביעות ולאפקט כדור שלג, שתוצאתו הבלתי נמנעת היא סיכול ניסיון ההבראה של החברות. מצב זה לא מאפשר את המשך פעילותן התקינה והשוטפת של החברות המצויות במחנק תזרימי שאיננו מאפשר להן לעמוד בהתחייבויותיהן השוטפות ולרכוש מלאי חדש".

 

ביורוקום דיגיטל יתרות חוב לקוחות של 52 מיליון שקל ומלאי בהיקף 22 מיליון שקל. ביורוקום סלולר חוב לקוחות של 5 מיליון שקל ומלאי של 8 מיליון שקל. שתי החברות חייבות לבנקים 293 ו־295 מיליון שקל בהתאמה, כלומר קרוב ל־600 מיליון שקל שחלקם משועבדים במניות יורוקום תקשורת ויורוקום אחזקות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x