אבן קיסר נאלצה לשלם פיצויים של 48 מיליון שקל ועברה להפסד
הוצאה של 17 מיליון דולר בגין הפסד בבוררות מול כפר גלעדי הובילה את החברה להפסד נקי רבעוני של 6.4 מיליון דולר או 19 סנט למניה; במקביל לתוצאות הכספיות דיווחה החברה על החלפת סמנכ"ל הכספים באופיר יעקוביאן
חברת משטחי הקוורץ אבן קיסר, פרסמה טרם פתיחת המסחר בוול סטריט (ד') את דוחותיה הכספיים לרבעון הרביעי של 2017. במקביל לדוחות פירסמה החברה דיווח מפתיע על עזיבת סמנכ"ל הכספים יעיר אורבוך, והחלפתו באופיר יעקוביאן שמשמש כסמנכ"ל הכספים של חברת פריון נטוורקס.
- כפר גלעדי תבע 230 מיליון שקל מאבן קיסר - ויסתפק בפיצוי של 48 מיליון
- הסוויץ' ממשיך לסחוף רוכשים - נינטנדו רושמת שיאי הכנסות ומעלה תחזיות
- סנאפ עקפה את התחזיות לרבעון - המניה זינקה ב-26% במסחר המאוחר
אורבוך נמצא באבן קיסר מאז אפריל 2010, אז גויס לחברה - בעיקר כדי להוביל את הנפקתה בנאסד"ק. פריון נטוורקס דיווחה רק הבוקר לבורסה בת"א על עזיבתו של יעקוביאן, שכיהן כסמנכ"ל הכספים מאז מאי 2017. לפני כן כיהן יעקוביאן כסמנכ"ל הכספים של תנובה במשך שנה וחצי.
במרכז הדוחות עומדת הוצאה של 17 מיליון דולר שרשמה אבן קיסר בגין הפסד בבוררות מול כפר גלעדי. ההוצאה הובילה את החברה להפסד נקי רבעוני של 6.4 מיליון דולר שהם 19 סנט למניה.
בנובמבר 2011 מחצבות כפר גלעדי ומיקרוגיל, הנמצאות בשליטת קיבוץ כפר גלעדי, הגישו תביעה נגד אבן קיסר, הנמצאת בשליטת קיבוץ שדות ים וקרן טנא, בסכום של 230 מיליון שקל בטענה שאבן קיסר הפרה הסכם שנחתם עמן ביוני 2006.
לפי ההסכם, מחצבות כפר גלעדי התחייבה להקים מפעל לעיבוד קוורץ טבעי בתוך 21 חודשים, ואבן קיסר התחייבה לרכוש ממחצבות כפר גלעדי את תוצרתו של קו ייצור זה במשך תקופה של 10 שנים.
מחצבות כפר גלעדי השקיעה 10.5 מיליון דולר בהקמת מפעל מיקרוגיל, והייתה אמורה לספק לאבן קיסר קוורץ טבעי מעובד לצורך ייצור משטחי מטבח ואמבטיה ולחיפויי קירות. החברה הייתה אמורה לספק את הקוורץ לפי מחירים קבועים וכמויות שסוכמו בין הצדדים, בהיקף שהעריכה אבן קיסר בסכום של 55 מיליון דולר לאורך תקופת ההסכם.
כפר גלעדי טענה כי אבן קיסר ביטלה את ההסכם בפגישה שבה נכח המנכ"ל לשעבר יוס שירן עם מנהל המפעל של כפר גלעדי. אבן קיסר טענה כי קו הייצור החל לפעול רק שנתיים לאחר התאריך שנקבע בהסכם, וכי לאחר הפעלת קו הייצור, מחצבות כפר גלעדי ומפעל מיקרוגיל לא סיפקו את הכמויות והאיכות שלהן התחייבו ולכן ביטלה את ההסכם. מחצבות כפר גלעדי הכחישה את הטענה.
השופט בדימוס בועז אוקון, ששימש כבורר בין הצדדים, קבע כי לאבן קיסר לא הייתה עילה לבטל את ההסכם, ואילץ את אבן קיסר לשלם לקיבוץ כפר גלעדי בפיצוי של 48 מיליון שקל.
שיא הכנסות לרבעון
אבן קיסר, בניהולו של רענן זילברמן, דיווחה על הכנסות שיא ברבעון של 148.1 מיליון דולר, עלייה של 9.8% לעומת 135 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד, ומעל תחזיות האנליסטים שעמדו על 144 מיליון דולר.
"הגידול בהכנסות נבע בעיקרו מביצועים חזקים בארה"ב ובקנדה, אשר צמחו ב-10.3% ו-15% בהתאמה", הסביר זילברמן.
"בנוסף, אנו מרוצים מהשנה הראשונה של הפצה ישירה של מוצרינו בבריטניה, שהניבה לנו צמיחה דו ספרתית בהכנסות", אמר זילברמן והוסיף כי "אנו מאמינים שקיימת עבורנו הזדמנות משמעותית לצמיחה בהמשך הדרך".
אבן קיסר רשמה ירידה הן בשיעורי הרווח הגולמי והן בשיעורי הרווח התפעולי. בחברה מסבירים כי החולשה נבעה מירידה בתפוקת הייצור בישראל, עלייה במחירי חומר הגלם - הפוליאסטר, הורדת מחירים בחלק מהאזורים עקב התגברות התחרות בעיקר מצד מתחרים מסין וכן בשל העובדה כי עיבוד והתקנה, אשר להם שולי רווח נמוכים יותר, מהווים חלק גדול יותר מההכנסות.
בשורה התחתונה, שיעור הרווח הגולמי ברבעון הסתכם ב-31.3% לעומת 38.1% בתקופה המקבילה אשתקד, וההוצאות התפעוליות ברבעון עמדו על 51.3 מיליון דולר שהם 34.6% מההכנסות, לעומת 32.2 מיליון דולר או 23.9% מההכנסות ברבעון המקביל אשתקד.
כל השינויים הובילו להפסד נקי של 6.4 מיליון דולר או 19 סנט למניה ברבעון, לעומת רווח נקי של 15.1 מיליון דולר ברבעון או 37 סנט המקביל אשתקד.
אימוץ מדיניות חלוקת דיבידנדים
בתום השנה, בקופתה של אבן קיסר נמצאים 139 מיליון דולר, גידול של 37 מיליון דולר לעומת 2016. בתוך כך, החברה הכריזה על חלוקת דיבידנד חד פעמית של 29 סנט למניה, ואימוץ מדיניות חלוקה של 10 עד 15 סנט לרבעון, ולא יותר מ-50% מהרווח הנקי.
כמו כן, החברה פרסמה תחזית ל-2018 בה היא צופה הכנסות של 632-612 מיליון דולר, מעל הכנסות של 588 מיליון דולר שנרשמו ב-2017 אך עם EBITDA בטווח של 110-102 מיליון דולר, בדומה ל-2017 שעמדה על 101 מיליון דולר.