הברזים המזויפים, המבריח המסתורי וחלמאות המכס
לכלכליסט נודע כי אחרי שבמכס תפסו מכולות עם ברזים מזויפים של חמת, סירבו למסור את פרטי המבריח ואף חייבו את החברה על אחסון הסחורה
רשות המסים פרסמה באמצע נובמבר האחרון הודעה על כך שסניף המכס באשדוד סיכל הברחת ענק של ברזים מזויפים, לכאורה מתוצרת חמת. המכס תפס שתי מכולות שבתוכן נמצאו 10,000 ברזים מזויפים עם תעודות אחריות מזויפות. אלא שמאחורי אותה הכרזה של רשות המסים מסתתרת עלילה מפותלת שעדיין לא הסתיימה, שהשורה התחתונה בה היא: אם אין לחברה הון מספיק, לא כדאי לה להתקרב למכס.
- על הכוונת של רשות המסים: ישראלים המחזיקים בחשבונות בנק בבריטניה
- רשות המסים האריכה את הסדרת התשלומים עבור העסקת מסתננים
- רשות המסים תחזיר 12 אלף שקל ליבואנית מתקני הרמה לכיסאות גלגלים
היוזמה לאתר זיופים לא צמחה במכס, אלא בחמת עצמה, אחרי שטכנאים שלה הגיעו ללקוחות שטענו שיש להם מוצרים של החברה עם אחריות, וגילו כי בעצם מדובר בזיוף. בעקבות אותם גילויים החלה החברה בחקירה פרטית שארכה כשנה וחצי. באוגוסט האחרון הביא החוקר הפרטי תיעוד של קרטון עם מוצרים מזויפים ועליו שמו של החשוד ביבוא - המתגורר ברצועת עזה. בעקבות אותו גילוי נפגשו נציגי החברה עם נציגי המכס בספטמבר האחרון, והעבירו להם את כל הפרטים, מה שהוביל לתפיסה שפורסמה בנובמבר.
אלא שהבעיה האמיתית אינה עצם התפיסה שנעשתה הודות לחקירה פרטית של החברה, וההנחה שאם לא היתה לה היכולת הכלכלית לחקור בעצמה הזיופים היו ממשיכים להציף את הארץ - אלא במה שקרה אחר כך. עם תפיסת המכולות ביקש המכס מהחברה ערבות של 50 אלף שקל. לאחרונה ביקש המכס מהחברה עוד 50 אלף שקל. בהמשך הגיע תמחור נוסף: כל חודש שבו המכולות עם הציוד המזויף נמצאות במכס כרוך בתשלום של כ־6,000 שקל שהחברה עצמה צריכה לשלם. מעבר לכך החברה צריכה גם לממן את השמדת המוצרים המזויפים שמוערכת ב־23 אלף שקל.
החברה ביקשה מהמכס פרטים על אותו זייפן ועל המקור שלו כדי לנסות לסכל את זרם הזיופים, אלא שהמשטרה לא טרחה לפתוח תיק שכן לא מדובר באזרח ישראלי והמכס מסרב להעביר פרטים בטענה של חובת סודיות, ובמקביל גם לא חוקר את הנושא. החברה תבעה את המכס כדי לקבל את המידע.
מה שצריך להטריד הוא מה קורה שכמדובר בחברות קצת יותר קטנות עם גב כלכלי פחות יציב. גורמים בתעשייה מספרים שלא מדובר באירוע חריג. חברות רבות נדרשות להתמודד עם זיופים. אם החברה לא תעמוד בעלויות האכיפה, המדינה, או יותר נכון המכס שאמור להיות שומר הכניסה של ישראל, לא יעשה דבר.
בשבוע שעבר פנה מנכ"ל החברה לח"כ עפר שלח מיש עתיד, יו"ר שדולת כחול־לבן, במטרה שיסייע לו. לדברי ח"כ שלח, "המצב שבו תעשיין ישראלי נפגע מזיופים ונדרש לשלם עבור אחסנת והשמדת התוצרת המזויפת, הוא בלתי תקין בעליל. אני פועל מול שלטונות המכס לראות כיצד ניתן לפתור את העניין, ולמזער את הנזק לתעשיינים בישראל".
מרשות המסים נמסר כי "בהתאם לחוק, המכס יכול לעכב טובין עד להחלטת בית המשפט בנוגע אליהם, וזאת בכפוף לכך שבעל הזכויות (חמת במקרה זה) עומד בתנאי הסעיף הרלבנטי אשר כוללים הפקדת ערבות לתשלום בגין הוצאות (השמדה, אחסנה, נזקים ועוד) שייגרמו כתוצאה מעיכוב הטובין".
בנוגע לתביעה השיבה הרשות כי "בימים אלה הגישה חמת לבית המשפט בקשה לפסק דין בהיעדר תובע, הכוללת בין היתר בקשה להשמדת הטובין, שלה המכס לא מתנגד. המכס הוא צד ניטרלי בבירור המחלוקת המשפטית, וכל פועלו במקרה כזה לפי החוק הוא עיכוב הטובין עד החלטת בית המשפט ופיקוח על ההשמדה במקרה שכך יוחלט. המכס סירב לתת לחברה את מסמכי היבוא מאחר שמדובר בהפרת חובת הסודיות המוטלת על המכס".