בלעדי לכלכליסט
משרד האנרגיה תומך בהקמת מועצה תעשייתית באזור חיפה
אם המהלך יבשיל הוא ינתק את מפעלי הענק לרבות בית הזיקוק הצפוני משליטתה של עיריית חיפה ויעביר את הסמכויות לרשות מקומית שתתפקד כאוטונומיה - גם באכיפת חוקים וגם בגביית ארנונה
- האולטימטום של חיפה לבזן: הריסת חריגות בנייה או תביעה
- העליון הפך החלטה של המחוזי: בתי הזיקוק ישלמו מאות מיליונים לעיריית חיפה
- נציגי עיריית חיפה התפטרו מהוועדה לבחינת חלופות ליבוא אמוניה: "מסקנות לפני הדיונים"
מועצה תעשייתית היא רשות מקומית ועצמאית שאותה מנהלים תשעה נציגים. היא אוטונומית בהשקעות תשתית כמו גם באכיפת חוקים וגביית ארנונה. נכון להיום קיימת מועצה בנאות חובב שבנגב כמו גם אחרת בתפן שבצפון.
התוכנית לבחינת הקמה של מועצה תעשייתית באזור חיפה נולדה במשרד הפנים ב־2016, אולם ארבע הרשויות - עיריות חיפה, נשר וקריית אתא והמועצה האזורית זבולון - עתרו נגדה בתחילת השנה ובאפריל האחרון אף קיבלו צו ביניים מבג"ץ נגד קידום התוכנית במוסדות התכנון. בספטמבר האחרון כבר התקשו השופטים להבין מדוע בכלל הוגשה עתירה לביהמ"ש נגד קידום התוכנית, זאת כאשר אין החלטה ליישמה ואין אישור לממש אותה, מה שהוביל לדחיית העתירה עד לאישורה במוסדות התכנון.
למרות שההחלטה הסופית אם להקים מועצה או לא נמצאת רק בידי משרד הפנים, התמיכה של משרד האנרגיה עלולה לשכנע את משרד הפנים לתמוך במהלך תוך התעלמות מדרישות עיריית חיפה והאחרות להתערב בנושא.
חוק האמוניה עובר לוועדות הכנסת
בתוך כך, ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה אתמול לקדם את "חוק האמוניה", או מה שידוע יותר נכון בחוק שעוקף ראשי ערים מלהתערב תכנונית בפרויקטים או משאבים לאומיים. הצעת החוק נולדה לאחר שראש עיריית חיפה, יונה יהב, סרב להעניק רישיון עסק למפעלי חיפה כימיקלים, מה שהשבית את העבודה והביא להוצאתם לחל"ת של קרוב ל-250 עובדים בחודשים האחרונים. שרת המשפטים איילת שקד טענה בזמנו שלא ייתכן שראש עיר יחזיק מדינה שלמה מפיתוח תעשייתי, באם הנימוק לסרוב שלו עלול לכאורה להיות לא ענייני או מונע משיקולי בחירות.
עם אישור הצעת החוק היא תקודם בהליך הרגיל של הכנה לקריאה ראשונה ודיון בוועדות הכנסת. בהמשך לכך יהב עלול למצוא עצמו במצב בו המדינה תחליט אם אפשר להציב במפרץ חיפה אוניית אמוניה במקום המכל שהושבת שם, וזאת בישורת האחרונה של הבחירות המוניציפליות שמתוכננות שם לנובמבר הקרוב.