בעקבות עתירת נשר: המשרד להגנת הסביבה יבחן יבוא אפר פחם
מדובר בתוצרי לוואי של שריפת פחם בתחנות כוח שמשמש את השוק המקומי כחומר גלם להכנת מלט. נשר רוכשת את רוב החומר מחברת החשמל וכאשר ביקשה לייבא עוד כ-250 אלף טונות, סורבה
המשרד להגנת הסביבה פרסם היום (ב') קריאה לקבלת הערות הציבור לשאלה האם להתיר יבוא של אפר פחם לישראל. מדובר בתוצרי לוואי של שריפת פחם בתחנות כוח שמשמש את השוק המקומי כחומר גלם להכנת מלט.
קראו עוד בכלכליסט:
- כחלון יבטל מס חדש על פחם כדי למנוע את עליית מחיר החשמל
- שרי האנרגיה והגנת הסביבה הנחו את חברת החשמל להפחית בעוד 10% את השימוש בפחם
- מלט הר-טוב לביהמ"ש: לבטל ההחלטה שלא להטיל היטל היצף על יבואניות המלט
לדברי המשחק, "להליך זה השלכות פוטנציאליות על הסביבה. על הציבור הרחב, ועל יצרני מלט ובטון ולכן המשרד מעוניין לקבל דעות ומידע מהציבור ובעלי עניין, טרם גיבוש מדיניות בנושא".
מפעל נשר ברמלה צילום: אריאל שרוסטר
הבדיקה של המשרד לא נולדה בחלל ריק - בעקבות צמצום צריכת הפחם, יש ירידה בייצור אפר פחם ונוצר עודף ביקוש בקרב חלק מהצרכנים. הבעיה היא שנכון להיום, המשרד להגנת הסביבה אינו מאפשר יבוא אפר פחם ונשר רוכבת את רוב האפר מחברת החשמל בהיקף של כ-850 אלף טונות בשנה. נשר ביקשה לייבא עוד כ-250 אלף טונות, סורבה, ועתרה לבג"ץ בבקשה שיורה למשרד להגנת הסביבה להתיר יבוא אפר פחם לישראל מאיטליה בהיקף של כ-250 אלף טונות בשנה.
כמענה לעתירה ביצע המשרד בחינה של העלות הכלכלית עקב השימוש באפר זה. מטיוטת עמדת המשרד עולה כי יש להעדיף את השימוש באפר פחם לצמנט על פני השימושים אחרים שנבדקו. במידה והביקוש לאפר פחם יעלה על ההיצע וחברות הצמנט יפנו בבקשה לייבא אפר פחם לישראל, יש לשקול זאת לחיוב.
הציבור מוזמן לשלוח הערותיו עד 25 בפברואר למשרד להגנת הסביבה.