פרסום ראשון
מדד הסודיות הפיננסית: ארה"ב עולה, ישראל ממשיכה להידרדר
כמו בעבר, שוויץ ממוקמת במקום הראשון - הגרוע ביותר. ארה"ב עלתה מהמקום השני לשלישי, ואילו ישראל ירדה מהמקום ה-40 ל-34. ככל שהדירוג גבוה יותר, כך השפעתה השלילית של המדינה על הכלכלה הגלובלית גדולה יותר
מדו"ח הסודיות הפיננסית שהתפרסם היום (ג') עולה, כי כמו בעבר שוויץ ממוקמת במקום הראשון (הגרוע ביותר), משום שמידת ה"פגיעה" שלה במערכת הפיננסית העולמית בעקבות הסודיות בה וגודלה של המערכת הפיננסית, היא הגדולה ביותר. ארה"ב עלתה מקום אחד למקום השני ואילו ישראל ירדה ממקום 40 למקום 34.
את הדו"ח מפרסם Tax Justice Network - ארגון עצמאי ללא מטרת רווח שפועל למיגור תופעת העלמות המס בעולם באמצעות מחקר ופעילות אקטיביסטית לשינוי מדיניות. הארגון מיוצג בישראל ע"י Tax Justice Network Israel ששוכן במכללה למינהל, ואותו מנהלת מורן הררי.
מדד הסודיות הפיננסית נחשב למדד המקיף ביותר להערכת רמת הסודיות של המרכזים הפיננסיים וההשפעה של סודיות זו על זרימת הכספים הגלובלית. ככל שהדירוג עולה כך השפעתה השלילית של המדינה גדולה יותר. בשונה מ"רשימות שחורות" שמוציאות מדינות שונות ועלולות להיות חשופות להשפעות פוליטיות. המדד כולל השנה 20 אינדיקטורים של סודיות פיננסית, המשמשים למדידת ניקוד הסודיות. כדי ליצור את הציון הסופי בדירוג המדד, ניקוד הסודיות משוקלל עם הערך המשקף את היקף ענף השירותים הפיננסיים offshore בכל מדינה.
המגמה המדאיגה נוגעת לארה"ב שעלתה מהמקום השלישי למקום השני. גם בפרסום מ-2015 מקומה של ארה"ב התדרדר. כותבי הדו"ח מסבירים את הירידה של ארה"ב בעיקר מגידול עצום בחלק של ארה"ב בשוק השירותים הפיננסיים, גידול שלא נוטרל על ידי הפחתה משמעותית בסודיות הפיננסית. שכן האינדקס מדרג את ההשפעה השלילית של המדינות על הכלכלה העולמית, שמושפעת גם מגודל המשק וגם ממידת הסודיות שלו. בסך הכל, חלקם של השירותים הפיננסיים של ארצות הברית עלה בין מדד 2015 ל - 2018 מ - 19.6% ל - 22.3%.
מבחינת כותבי הדו"ח, ארה"ב נותרה סודית, בין היתר, מכיוון שהיא מסרבת לקחת חלק ביוזמות בינלאומיות לחילופי מידע מיסויי עם מדינות אחרות במסגרת אמנות רב-מדיניות, אלא דבקה בחקיקה שלה - המחייבת מוסדות פיננסיים שרים להעביר לה מידע בעוד שהמוסדות הפיננסיים שלה לא מחוייבים להעביר מידע על אזרחים זרים למדינות שלהם.
שוויץ ניסתה לעכב את הסכם חילופי המידע, וביקשה למנוע בשנה שעברה את העברת המידע למדינות המוגדרות "מושחתות" מבחינתה.
מקומה של ישראל באותו הדירוג הידרדר השנה ממקום 40 ב-2015 למקום 34. הסיבה המרכזית לכך היא שינויים באינדיקטורים וכניסה של מדינות נוספות לאינדקס (112 מדינות לעומת 92) אולם השורה התחתונה היא אותו דבר - ישראל נחשבת ליותר סודית ולכן יותר מסוכנת.