$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

אחרי 55 שנה: רוכשי הקרקע הוכרו כבעלים

בית המשפט קבע כי קרקע חקלאית שהופשרה בת 2 דונם בדרום חיפה שייכת ליורשי הרוכשים מ־1963, אף שהעסקה מעולם לא הוסדרה בטאבו

דותן לוי 07:1230.01.18

בית המשפט המחוזי בחיפה קבע בפסק דין עקרוני כי יש לאכוף הסכם לרכישת קרקע למגורים שנחתם לפני 55 שנה, אף שהקרקע מעולם לא נרשמה בטאבו על שם הרוכשים. המגרש שבגינו הוגשה התביעה הוא קרקע חקלאית בת שני דונם בשכונת נאות פרס במבואות הדרומיים של חיפה, סמוך לאצטדיון סמי עופר. ברבות השנים הופשרה הקרקע, וכיום היא מיועדת לבנייה רוויה למגורים, ושווייה מוערך במיליוני שקלים.

 

לטענת שלושת התובעים, הוריהם רכשו את הקרקע בשנת 1963 בעסקה שרישומה מעולם לא הוסדר כהלכה בטאבו. עוד טענו כי אמם הורישה להם את הקרקע עוד כשהיתה בחיים, העברת הקרקע לידיהם דווחה לשלטונות המס והמסים עבורה שולמו.

 

במועד רכישת הקרקע ב־1963 חתמו הצדדים על ייפוי כוח נוטריוני, אך היום כבר לא ניתן להשלים את הליך הרישום בטאבו עם ייפוי הכוח הזה. עוד טענו התובעים כי כאשר פנו אל הנתבעים, יורשי המוכרים, נתקלו בהתנגדות של חלקם להשלמת רישום העסקה בטענות שונות, ובהן טענה לחוב שטרם הוסדר לשם השלמת הרכישה.

 

הקרקע בשכונת נאות פרס בחיפה. יורשי המוכרים סירבו להשלים את רישום העסקה בטאבו הקרקע בשכונת נאות פרס בחיפה. יורשי המוכרים סירבו להשלים את רישום העסקה בטאבו צילום: אלעד גרשגורן

 

הנתבעים לא הכחישו שהתקיימה עסקה כזו, אך הם טענו שנפלו פגמים בייפוי הכוח הנוטריוני וברישום הערת אזהרה, ושאמם של התובעים הפרה את הסכם המכר כשלא השלימה תשלום של 400 לירות שעליו הסכימו הצדדים. עוד הם טענו כי במשך השנים הם שהחזיקו בקרקע ואף שילמו עליה כספים רבים, כולל חובות מס שבח, עיקולים והליכי גבייה.

 

בדיון אמרה השופטת תמר שרון נתנאל כי לאחר ששקלה את כל הראיות שוכנעה כי אמם של התובעים היתה זכאית להירשם כבעלים של החלקה. עוד ציינה השופטת כי הנתבעים לא הביאו אפילו שמץ של ראיה שיש בה כדי לסתור את טענות התובעים. לדבריה, דווקא התובעים הם שהוכיחו כי במהלך השנים עשו שימוש בקרקע – לאחר רכישתה הם הקימו בה חווה לגידול חזירים, מאוחר יותר הפכו את השטח למקום בילוי של בני המשפחה, ובהמשך השכירו את המקרקעין למוסך ולמשתלה. לאורך כל התקופה הזו לא טענו נגדם המוכרים על השימוש שהם עושים. עוד קבעה השופטת כי הנתבעים לא הציגו מסמכים המעידים כי הם שילמו מסים על הקרקע. לסיכום כתבה השופטת כי התובעים עמדו בנטל המוטל עליהם והוכיחו כי הקרקע נמכרה להם בעבר.

 

עו"ד מילר ממשרד מילר ושות' עורכי דין, שייצג את התובעים, מדגיש: "פסק הדין הוא בשורה טובה וחשובה, ולכל הפחות הוא קריאת השכמה לכל רוכשי קרקעות ברחבי הארץ שטרם השלימו את רישום זכויותיהם. הוא מאותת ומבהיר לרוכשי קרקעות כאלו כי חיוני שיטפלו ולא ימשיכו להזניח את הסדרת ורישום זכויותיהם. מי שלא יעשה כן עלול בעוד מספר שנים לעמוד בפני שוקת שבורה, ולאבד לחלוטין קרקע שהוריו רכשו".

2 תגובות
בטל שלח
  • כשהמדינה אינה צד בהליך הכל יכול. כשהמדינה אינה צד בהליך הכל יכול.
    עאטף,(31.01.18)
  • לא מכיר את כל הפרטים אבלמי שמשלם מיסים על קרקע , לא אומר שהקרקע שייכת לו.
    אמיר,(30.01.18)
x