$
מגזין נדל"ן ינואר 2018
מגזין נדל"ן ינואר 2018 גג עמוד

מסניפים: הגלגול החדש והמפתיע של סניפי בנק שנסגרו

הדיגיטל הורג את סניפי הבנקים, אבל בשוק הנדל"ן קופצים על זכויות בנייה מוגדלות ושטחים נדיבים, והופכים אותם למרכולים, למסעדות ואפילו למועדון חשפנות

ענת דניאלי 18:0503.02.18
חדר הכספות נמצא מתחת לאדמה, מאחורי דלת פלדה שחורה ענקית עם גלגל בריח במרכזה. בפנים הקירות רצופים תאי כספת קטנים, חלקם פתוחים. מאחורי פרגוד נמצאות עוד שתי כספות גדולות ואפורות. את האווירה עמוסת הפלדה משלימים אקדח וזוג מספריים שפזורים בחדר - תפאורה לא אופיינית למקום, שהולכת ומתבהרת ככל שעולים במדרגות להמולה שלמעלה: הנורות האדומות מאירות את הבר ואת העיצוב המחוספס, עם הרבה בטון חשוף. ברוכים הבאים לסניף מרכנתיל דיסקונט ברחוב רוטשילד בתל אביב - ובגלגולו הנוכחי מועדון ג'ימי מי, שמפעיל חדר בריחה במרתף הכספות לשעבר.

 

ג'ימי מי הוא אחד העסקים שהתמקמו באחרונה בסניפי בנקים שנמכרו בעקבות המעבר לדיגיטציה. "הבנקים מגדילים את ההשקעה במערכות מידע ובמהנדסים שעלותם גבוהה", מסביר מאיר סלייטר, מנהל המחקר בבנק ירושלים. "הקיצוץ ההגיוני הוא בסניפים, גם בהיבט של שטח ותחזוקה וגם בהיבט של כוח אדם". על פי נתוני בנק ישראל מיוני 2017, בישראל 1,096 סניפי בנק; עוד 54 סניפים נמכרו בין ינואר 2016, אז פרסם הפיקוח על הבנקים הוראה להציג תוכנית התייעלות "כולל צמצום כמות הסניפים", ובין יוני 2017. בתוך שנה וחצי ירד מספר הסניפים בכ־5%.

  

השיעור הגבוה הזה מעיד לא רק על המגמות בעולם הבנקאות, אלא גם על העניין העצום שהנכסים האלה מעוררים בשוק. סניפי הבנקים קיבלו זכויות בנייה נוספות מכיוון שהם משרתים את הציבור. רבים מהסניפים הוגדרו בתוכנית בניין העיר (תב"ע) או בהיתרי בנייה כבעלי ייעוד לשימוש בנקאי, מה שהקנה להם יותר שטחים מכוח תוכניות מימי המנדט הבריטי. בתל אביב למשל התוכנית המנדטורית ת"א 44 אישרה לסניפי בנק 50% אחוזי בנייה לקומה במגרש רגיל או 60% במקרה שהוא מבנה פינתי (לעומת 35% זכויות בנייה במבני מגורים). "ת"א 44 שימשה עד 1982", מסביר שמאי המקרקעין אריה קמיל ממשרד קמיל טרשנסקי רפאל. במקרים רבים זכויות הבנייה כוללות גם גלריה ששימשה את לשכת מנהל הסניף, מסביר דן מנחם, סמנכ"ל נכסים ופיתוח עסקי בקרן השבחת הנדל"ן ריאליטי. היא מרחיבה את השטח, "וכך ניתן לעשות שימוש הן בקומת הקרקע והן בקומת הגלריה".

 

מלבד זכויות הבנייה, יתרונות נוספים של הסניפים הם הגודל והמיקום המרכזי. "רוב החנויות במרכזי הערים הן עד 100 מ"ר, לעומת הסניפים רחבי הידיים”, מסביר מנחם. בנוגע למיקום, הוא אומר: "המגמה בקמעונאות היא יציאה מהקניונים וחזרה לרחובות, בעיקר במרכז העיר. הרבה חנויות נוחות כמו טיב טעם או AM:PM מעוניינות לשכור נכסים כאלו בתל אביב, מה שמדרבן את המשקיעים".

 

עם זאת, לשיפוץ נכס ששימש כסניף בנק יש עלויות ניכרות: "הכל תלוי במצב הסניף", אומר השמאי דני טרשנסקי ממשרדו של קמיל. "אם הכספות יצוקות ויש לנסר את הבטון ולעקור אותן, עלות השיפוץ יכולה להגיע לכ־5,000 שקל למ"ר". לכן, חלק מהעסקים שהשתכנו בסניפים בחרו לא לעקור את הכספות, אלא לשלבן ביצירתיות בעיצוב המקום.

 

הנה כמה סניפי בנק היסטוריים ששינו את ייעודם, ומאכלסים היום עסקים שונים בתכלית.

 

פעם: סניף מרכנתיל דיסקונט

היום: ג'ימי מי, מועדון וחדרי בריחה

איפה: שדרות רוטשילד, תל אביב • שטח: 860 מ"ר • עסקה: נמכר ב־2011 ב־24 מיליון שקל

• שרידי בנק: מרתף ענק של כספות

  

 צילום: תומי הרפז

 

קרן ריאלטי רכשה את המבנה בקצה המערבי של שדרות רוטשילד ב־2011. כשנתיים לאחר מכן השביחה החברה את המבנה בתוכנית למלונאות ומכרה אותו לאיש עסקים צרפתי בפרמיה של כ־10 מיליון שקל. כיום פועלים במקום מספר שוכרים, ובהם מועדון ג'ימי מי; חדר בריחה של חברת Inside Out שממוקם במרתף הכספות לשעבר; בר־מסעדה בשם ספיק איזי הפועל על גג המבנה (גם הוא בבעלות בעלי הג'ימי מי); ובחלק האמצעי שוכרי משרדים.

 

פעם: סניף מרכנתיל דיסקונט היום: מסעדת ק־פה האנוי

איפה: כיכר רבין, תל אביב • שטח: 550 מ"ר • עסקה: נמכר ב־2015 בכ־15 מיליון שקל

• שרידי בנק: מרתף כספות שמשמש כשירותים

 

 

 צילום: תומי הרפז

 

66 שנה פעל סניף מרכנתיל דיסקונט בכיכר רבין, מ־1949, עד שנסגר ונמכר במאי 2015. מסעדת ק־פה האנוי שוכרת את השטח מהבעלים החדש. המסעדה, המגישה אוכל פיוז'ן וייטנאמי־צרפתי, היא הנציגות הראשונה בישראל של קבוצת די.אן.איי פוד, בבעלות קלוד לוזון, שמפעילה בצרפת כ־40 מסעדות ברוח דומה. במסעדה בחרו להתחמק מהעלות הניכרת של עקירת הכספות, ובמקום זאת הפכו את חדר הכספות לחדר שירותים.

 

פעם: סניף מקומי גדול של בנק הפועלים

היום: חנות מקס סטוק

איפה: שדרות ארלוזורוב, עפולה • שטח: 1,385 מ"ר • עסקה: נמכר ב־2012 בכ־8 מיליון שקל • שרידי בנק: מעלית, דרגנוע, ארכיון מקורי וכספות

 

 

  צילום: תומי הרפז

 

הסניף הישן ורחב הידיים של בנק הפועלים בשדרות ארלוזורוב, השדרה עטורת העצים במרכז עפולה, נסגר ב־2012 ונמכר לרשת מקס סטוק. הרשת זיהתה את ההזדמנות שמגולמת בסניפי הבנקים בשלב מוקדם ורכשה והסבה סניפים נוספים, למשל בפרדס חנה, בפתח תקווה ובקריית אתא. הסניף בעפולה הוא הגדול ביותר שמקס סטוק רכשה עד כה. הדרגנוע והמעלית המקוריים של הסניף נשמרו, שופצו ומשמשים את לקוחות החנות. בנוסף לכך נשמר במקום חדר כספות וחדר ארכיון ששימשו את הבנק.

 

פעם: סניף בנק המלאכה, ולאחר מכן סניף הבנק הבינלאומי

היום: מועדון החשפנות הבורסה

איפה: בשכונת מונטיפיורי בתל אביב • שטח: 312 מ"ר • עסקה: הושכר לבנק המלאכה ולבינלאומי בשנים 1927–2001

 

 צילום: טל שחר

 

שכונת מונטיפיורי היא אי של מוסכים ותעשייה זעירה, שמצליח לעמוד מול המגדלים התל־אביביים ההולכים וסוגרים עליו. מ־1972 פעל בפינת הרחובות טברסקי ובית אלפא סניף של בנק המלאכה, עד שהבנק כולו נמכר לבנק הבינלאומי ב־1978. סניף הבנק פעל במקום עד 2001. כיום פועל בשטחו מועדון החשפנות הבורסה, בשימוש חורג שאושר למשך חמש שנים ממרץ 2012.

 

פעם: סניף בנק לאומי בכיכר הבימה

היום: פאב רובינא

איפה: רחוב מרמורק, תל אביב • שטח: 346 מ"ר • עסקה: הסניף נמכר ב־2015 ב־12.6 מיליון שקל

 

 צילום: אוראל כהן

 

סניף בנק לאומי מול תאטרון הבימה, מעבר לפינת שדרות רוטשילד, זכה למעמד מיתולוגי בזכות הוותק, 66 שנה. ב־2015 הוא נמכר, וכיום פועל בו פאב.

 

פעם: מטה בנק ויליאמסבורג

היום: שוק פשפשים

איפה: ברוקלין, ניו יורק • שרידי בנק: לובי משומר בסגנון נאו־רומי, כולל עמדות בנקאים

 

 

 צילומים: flikcr by Antonio Rosario

 

מגדל וואן הנסון פלייס, אחד האייקונים האדריכליים של ברוקלין, נבנה ב־1929 כמטה ויליאמסבורג סייבינגז בנק. עם השנים הבנק נספג ל־HSBC, והמגדל הוסב לדירות יוקרה, אבל הלובי היפהפה שוּמר ושימש עד לאחרונה כמשכן החורף של שוק הפשפשים של ברוקלין. העיצוב הנאו־רומי עוצר נשימה ויוצר אווירה קלאסית ובנקאית לעילא, כולל תקרת קמרונות מעוטרת בגובה 19 מטר, חיפויי שיש איטלקי מ־22 סוגים, חלונות ויטראז' ועיטורי פסיפס. השימור הקפדני השאיר במקומם את עמדת הקבלה ספונת השיש ואת תאי הבנקאים מעוטרי העץ, ששימשו את דוכני היד שנייה והאמנות של השוק. מרתף הכספות שומר גם הוא, כולל דלתות כספת יפהפיות שעוביין יותר ממטר, ושימש עד נובמבר את שוק האוכל Smorgasburg.

 

פעם: סניף בנק הפועלים בהוד השרון

היום: סופר קופיקס

איפה: דרך מגדיאל, הוד השרון • שטח: 570 מ"ר

• עסקה: הבנק שכר את הנכס • שרידי בנק: נמחו כליל

 

  צילום: אוראל כהן

 

על פי נתוני בנק ישראל, הנכס שימש בעבר כסניף הבנק הגדול במושבה מגדיאל, כבר מ־1949, והמשיך לפעול במושבה גם אחרי שסופחה להוד השרון ב־1964, ועד אוקטובר 2015. מבדיקת רשות המסים נראה כי הנכס לא היה בבעלותו של בנק הפועלים, אלא הושכר על ידו במשך השנים. כעת חצי מהנכס מושכר למרכול סופר קופיקס, והחצי השני מושכר לחנות תבלינים. על פי עובדי רשת קופיקס, מן הבנק שעמד במקום לא נשאר זכר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x