$
כלכלה ומדיניות

גורם במשרד החוץ: "מחנות המוות לא היו פולניים"

הממונה על שגרירות פולין זומן לשיחת הבהרה במשרד החוץ, אבל שם אומרים: "הצעת החוק אומרת את האמת - גרמניה היא האחראית לשואה". ראש ממשלת פולין: "אושוויץ זה לא שם פולני". יוזם ההצעה: "בישראל אומרים שפולין שותפה לשואה. זו הוכחה כמה חשוב החוק הזה"

איתמר אייכנר, ynet 07:1528.01.18

החלטת הפרלמנט הפולני לאשר חוק שלפיו מי שיאשים את פולין בשואה צפוי לעונש של עד שלוש שנות מאסר עוררה סערה גדולה בישראל. סגן שגריר פולין בישראל אף זומן לשיחת הבהרה במשרד החוץ, אבל דווקא שם מנסים למתן את התגובות הקשות שהיו בארץ על אישור החוק, ערב יום השואה הבינלאומי.

 

"מעבר לעובדה שהעיתוי של הצעת החוק הפולנית הוא אומלל, צריך לומר ביושר שהתוכן שלה ברובו נכון, מחנות המוות לא היו פולניים", אמר אמש (יום שבת) גורם במשרד החוץ. "לפני שהפוליטיקאים הישראלים רצים למיקרופון צריך לקרוא את טיוטת הצעת החוק. היא לא מכחישה את השואה. היא לא אומרת שלא היו פולנים שטבחו ביהודים. היא לא אומרת שפולנים לא ראויים לגינוי על חלקם ברצח יהודים. היא בהחלט אומרת את האמת שמחנות המוות לא היו פולניים אלא גרמניים, נקודה. גרמניה היא האחראית לשואה".

 

הגורם מודאג מההשלכות של התגובות לחוק הפולני החדש: "יש חשש שהפרשה הזאת תגרום למשבר חריף עם פולין, שהיא מדינה מאוד ידידותית לישראל. פולין היא מדינה שצריכה אותנו ואנחנו צריכים אותה. חבל שלתוך הצעת החוק יוצקים דעות קדומות וחשבונות ישנים. היחסים עם הפולנים הרבה יותר חשובים מכדי לקלקל אותם על ידי אנשים שלא קראו את ההצעה".

 

השלט "העבודה משחררת" באושוויץ, פולין השלט "העבודה משחררת" באושוויץ, פולין

 

יאן גרבובסקי, היסטוריון יהודי פולני-קנדי, העריך שבין 200 ל-300 אלף יהודים נרצחו בידי פולנים במהלך השואה. הפולנים טוענים לעומת זאת שכ-60 אלף פולנים הצילו יהודים בשואה. לפי הערכות שונות המספר הזה מופרז, ו"יד ושם" מכיר בכ-6,000 פולנים כחסידי אומות עולם. פולין היא המדינה המיוצגת ביותר בעולם בקרב חסידי אומות העולם.

 

החוק החדש אושר בבית התחתון וכעת אמור להיות מאושר בבית העליון. הוא ייכנס לתוקף רק לאחר שייחתם על ידי הנשיא אנדז'יי דודה. במשרד החוץ ובשגרירות ישראל בפולין עדיין מאמינים שניתן לתקן אותו ואומרים שהפולנים רגישים מאוד לעמדות של ישראל ושל ארגונים יהודים. כך למשל, בעקבות לחץ מאסיבי מצד ארגונים יהודים הפולנים הקפיאו את טיוטת החוק בעניין השבת הרכוש לניצולי השואה שנחשב לחוק דרקוני ולא אפשר למעשה לניצולי שואה שאינם חיים כיום בפולין ואינם אזרחי פולין לקבל את רכושם בחזרה. בעקבות הלחץ, שני הסעיפים האלה הוסרו.

 

ראש ממשלת פולין מתאוש מורביצקי השתתף בטקס לציון 73 שנה לשחרור אושוויץ והתייחס לחלקה של פולין בשואה: "המידע על מה שקרה כאן הגיע למערב, לאירופה ובעיקר לבריטניה. המידע הוברח על ידי פולנים שסיכנו את חייהם - אך התעלמו ממנו. מחנות המוות הם תזכורת בשבילנו ואנחנו צריכים לכבד אותם. כל האתרים בפולין של הפשעים הגרמנים נשמרים בהתאם לחוק, שום דבר אחר אסור שייבנה באתרים האלה. הם לא צריכים לשמש לשום מטרה מלבד זיכרון. בפולין אנו זוכרים את זה ואנו רוצים שכל מדינות אירופה יציינו זאת כמונו. יש 20 אלף חסידי אומות עולם ומתוכם 7,000 פולנים".

 

"ביד ושם חסר עץ מיוחד לפולין"

 

"בפולין הכבושה מי שסייע ליהודים היה נדון למוות מיידית, אזרחים פולנים הוצאו להורג לאחר שניסו להגן על יהודים, לכן ב'יד ושם' חסר עדיין עץ מיוחד לפולין - עץ פולני", הוסיף מורביצקי. לדבריו, "אושוויץ הוא הלקח המר ביותר שנותר מהדרך שבה אידאולוגיה מרושעת מסוגלת ליצור גיהינום עלי אדמות. יהודים פולנים וכל הקהילות שנפגעו צריכים לשמור על זיכרון הנרצחים בידי הנאצים. אושוויץ בירקנאו זה לא שם בפולנית. והעבודה משחררת היא לא ביטוי בפולנית".

 

 

שגרירת ישראל בפולין, אנה אזרי, אמרה באירוע: "רציתי להודות לממשלת פולין על תגובתה המהירה והנחרצת נגד הפעילות של התנועה הניאו-נאצית. לצערי אני צריכה להתייחס לתגובה של ישראל לחוק שאומץ אתמול בבית התחתון. ממשלת ישראל דוחה את החקיקה הזו ואנחנו מקווים שנוכל למצוא הסכמה לשנות את החקיקה. ישראל מבינה מה זה מחנה אושוויץ ומי בנה מחנות אחרים, כולנו יודעים שאלה לא היו פולנים. אני מאמינה שפולין וישראל ידידות טובות, הן ימצאו שפה משותפת ויחליטו ביחד איך יזכרו את ההיסטוריה שלנו. אנחנו מכבדים את הזכרון של כל אלה שנספו במהלך השואה".

 

סגן שר החוץ הפולני פטריק ג'אקי, שעומד מאחורי הצעת החוק, צייץ בטוויטר כי אינה מכוונת נגד ישראל. "פוליטיקאים ישראלים חשובים והתקשורת תוקפים אותנו על ההצעה. הם אומרים שפולין שותפה לשואה. זו הוכחה כמה חשובה ההצעה", אמר.

 

 

לפי ממשלת פולין, מטרת ההצעה אינה להגביל את חופש הדיבור בנוגע לשואה. דוברת ממשלת פולין יואנה קופצ'ינסקה כתבה בטוויטר כי הצעת החוק מכוונת "להציג את האמת בנוגע לפשעים המחרידים שבוצעו נגד פולנים, יהודים ובעלי לאומים אחרים שהיו הקורבנות של המשטרים הטוטליטריים במאה ה-20 - גרמניה הנאצית וברית המועצות הקומוניסטית".

 

 

מנכ"ל איגוד הארגונים היהודיים באירופה (EJA) הרב מנחם מרגולין, קרא לנשיא פולין, אנדז'יי דודה, לנצל את זכותו החוקתית ולהטיל וטו על ההחלטה שקיבל הבית התחתון - הסים הפולני, דווקא ביום השואה הבינלאומי. הרב מרגולין הביע תקווה כי ראשי המפלגות בפולין יתעשתו ויבטלו בעצמם את ההחלטה. "החקיקה, ובמיוחד בעיתוי הנוכחי, היא סטירת לחי לא רק לקורבנות ולהיסטוריה אלא גם לכל אותם אזרחים פולנים - חסידי אומות עולם, מעטים מדי לאסוננו, שהצילו יהודים ואחרים ממכונת ההשמדה הנאצית ומאותם אנטישמים פולנים, רבים מידי, ששיתפו עמם פעולה".

 

 

הרב מרגולין הנחה את היועצים המשפטיים של האיגוד לבחון את האפשרויות החוקיות לפסילת החקיקה בבית הדין החוקתי של פולין. הוא הבהיר כי במקביל לעשייה בפולין, איגוד הארגונים היהודיים באירופה ינהל קמפיין לביטול החקיקה הפולנית גם בפרלמנט האירופי.

 

 

בוועידת רבני אירופה הגדירו את הצעת החוק "אומללה" וקראו לפולנים להקים ועדת 'אמת ומשפט' כדי לבדוק פעם אחת ולתמיד את התנהגות אזרחי המדינה והמחתרות הפולניות כלפי היהודים בארצם בזמן מלחמת העולם השנייה. נשיא הוועידה, הרב פנחס גולדשמידט, הסביר: "ארצות אחרות באירופה, ואפילו שווייץ, הקימו ועדות כאלה, ומכיוון שהנושא נפתח שוב על ידי הצעת החוק האומללה הזאת, הגיע הזמן להתעמת ולחקור עד תום עם היסטוריונים בעלי מעמד עולמי את הפרק הזה בהיסטוריית פולין".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x