$
חדשות טכנולוגיה

סיבוב באמזון Go: איך קונים במכולת בלי קופאים ובלי קופות?

סיור שביצעו כתבים בחנות החכמה של ענקית הקמעונאות מספק הצצה לעתיד מרשים בו חוויית הקניות מהירה ויעילה במיוחד. ואולם, למרות שמדובר בהישג הנדסי מרשים, לא ברור כמה זמן, כסף ומאמץ תחסוך המכולת החכמה בפועל

יואב סטולר 16:5922.01.18

אחרי כשנתיים של הכנות, אמזון תפתח את שערי חנות האמזון Go לראשונה בסיאטל, עיר המטה של החברה. כתב אתר Techcrunch דווין קולדווי היה הראשון מלבד עובדי אמזון בעיר להיכנס לתוך חנות נוחות ללא קופאים (ולמעשה ללא קופה בכלל). ההישג ההנדסי-טכנולוגי שהוכיח בזוס מרשים, אבל כשיורדים לעומק הנושא ייתכן שזוהי לא יותר מתצוגת תכלית ראוותנית ויקרה, יקרה כל כך שאולי גם תישאר ככזו.

 

 

אז איך זה עובד, ולמה לא כולם גונבים? לקוחות החנות נדרשים לסרוק את הקוד הדיגיטלי שמופיע באפליקציית אמזון Go בסמארטפון כדי להיכנס לחנות, ומאותו רגע הם במעקב. אין זה המאבטח החשדן שתר אחר העוברים ושבים מחשש שיגניבו לתיק חטיף או יוגורט, אלא להיפך - הם מוזמנים לעשות זאת.

 

חנות אמזון Go חנות אמזון Go צילום: רויטרס

 

 

עשרות המצלמות שמתאר הכתב האמריקאי ככאלו שמותקנות על תקרת החנות מנטרות כל תנועה של העוברים ושבים בה. הלקוחות שולחים יד אל המדף, לוקחים את המוצר וזה כבר יכלל בחשבון שיישלח אליהם בצאתם מהחנות.

 

 

 

 

 

המצלמות החכמות, הנושאות שבב עיבוד לראיית מכונה, מקושרות אל יחידת עיבוד חזקה במיוחד, והשילוב של אלו יוצרים זיהוי מדויק של כל אדם מרגע סריקת הקוד ועד לצאתו. הזיהוי שמתאפשר גם במקרה של אנשים דומים תוך הבחנה ברורה גם במקרה שלבוש זהה, מאפשר מעקב רציף תוך מעבר בין מצלמות החנות בהתאם לאזור בה - מותיר את הקונים מבלי מקום ושנייה להסתתר.

 

 

מה לקחת? החנות יודעת מה לקחת? החנות יודעת צילום מסך: youtube

 

 

המצלמות לא לבד; במדפים יש חיישני משקל שיודעים כמה יחידות מכל מוצר לקח המשתמש, סיטואציה המזכירה כתבי חידה נוסח אינדיאנה ג'ונס, מספר הכתב שסייר בחנות. לדבריו, אפשר להחליף את גביע המעדן בשקית חול במשקל זהה. עם זאת, כמובן שזוהי טרחה גדולה מדי עבור רוב גנבי הסופר.

 

מעקב שזה כזה עשוי לעורר את זעמן של התנועות לשמירה על הפרטיות ואיתו גם את הסתייגות הצרכנים. לטובת העניין, דאגה אמזון שלא להשתמש כלל בטכנולוגיית זיהוי פנים, והתבססה על מזהים אחרים בנראותם של הקונים עבור האלגוריתם.

 

 

חנות אמזון חנות אמזון

 

 

מי צריך את זה?

 

חנות הנוחות החכמה מציעה מגוון מוצרים בהתאם למקובל במתחרות בקטגוריה בהם מוצרי מכולת, ארוחות מוכנות, משקאות קלים וערכות להכנת ארוחות מהירות. עם זאת, בניגוד למקובל בשוק ה"נוחות" ועל אף ההשקעה העצומה שביצעה אמזון לטובת פיתוח היכולות שמאפשרות את קיום אמזון Go המחירים בה נמוכים ודומים לאלו המצויים בסופרמרקט. לפני שמרעיפים מחמאות על בזוס בעניין או מתריעים בפני בעלי חנויות הנוחות על רמיסתן הקרובה בידי מכבש הקמונעאות שבבעלותו, צריך לזכור שהחנות בסיאטל היא מודל ראווה ולא יותר מזה בשלב הנוכחי. כשנשאלו אנשי החברה האם בכוונתם לפתוח סניפים נוספים במסגרת אמזון Go, השיבו: "כעת אנו ממוקדים כקרן לייזר בחנות הנוכחית".

 

גם סוגיית קבלת התגובות מציבור הקונים והעמדת המערכת במבחן, לטענת אמזון לא מדאיגה אותם כעת ולא תגרום להם להפיץ את הבשורה ברחבי צפון אמריקה. במהלך תקופת המבחן של החנות, עובדי החברה השתמשו בשירותיה. "נפח העסקאות מעובדי אמזון בלבד היה גבוה מהצפוי, ויכולנו ללמוד כל מה שהיינו צריכים לדעת רק מקבוצת לקוחות הזו".

 

קולדווי מתקשה לעכל את הפתרון הטכנולוגי שהציגה אמזון בחנות בה ביקר, גם כשמדובר בהישג טכנולוגי מרשים וייתכן שבניסוי כלים ראוותני משולל קשר או מחויבות למציאות הקרובה. הכתב האמריקאי טען שזוהי שפיכת משאבים אדירים שנדרשו להביא את המערכת המורכבת לכדי דיוק של 99.9%, בעוד שהבעיה לכאורה שהיא פותרת קרי ההמתנה בתור לקופה אינה ממשית אם בכלל מורגשת בחייהם של הצרכנים.

 

 

מעברו השני של האוקיינוס הדברים נראים קצת אחרת. אמנם עוד חזון למועד עד להגעתן (אם בכלל) של חנויות דומות לארץ, אבל אולי כדאי שקודם יגיעו לכאן שירותי תשלום מקוונים נוחים וזמינים, או אפילו קופות בשירות עצמי כפי שיש כבר ברוב העולם המערבי. כשקולדווי כתב את דבריו הוא דיבר על כך שבעיית התורים מראותו אינה קיימת, והדבר יחסוך אולי 20 במקרה הרע 30 שניות בתור עבור הלקוחות. במציאות צרכנית שכזו, אולי גם פה היה אפשר להבליג על הפיתוח החדש והנוצץ.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x