$
חדשות נדל

גבעת שמואל: דרישה לממש פרויקט בינוי שהושג בשוחד

לאחר שרכשו את חברת מגדל הזוהר מידי דודי אפל, עתרו האחים דיין נגד רמ"י שתכבד הסכם לבניית 1,640 דירות בגבעת שמואל, אף שהושג בכספי שוחד. רמ"י דורשת לבטלו, ולאפשר לדיירים לבחור יזם בעצמם

אמיתי גזית 08:1718.01.18

משפחת דיין, שרכשה לפני שנה וחצי את חברת מגדל הזוהר ומפרק החברה עו"ד ארז חבר, עתרו לבית המשפט המחוזי מרכז נגד רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) בדרישה שתאפשר לה להמשיך לקדם פרויקט פינוי־בינוי בגבעת שמואל, שאותו החל לקדם בעליה הקודם של החברה, דודי אפל. זה אחד הפרויקטים שהובילו להרשעתו של אפל בעבירות מתן שוחד, בגינן נדון לעונש מאסר. דיון ראשון בעתירה יתקיים ביום ג' הקרוב.

 

 

 

באוגוסט 2016 רכשה חברת הרברט סמואל על הים שבבעלות האחים אבי ואמיר דיין את חברת מגדל הזוהר עבור 80 מיליון שקל במסגרת הסכם נושים.

אחד מהנכסים המרכזיים של החברה - שבה החזיק בעבר אפל עם דרור חוטר ישי - הוא הסכם עם רשות מקרקעי ישראל מ־1998 לתכנון וביצוע פרויקט פינוי־בינוי בשכונת גיורא בגבעת שמואל. במסגרת ההסכם לרכישת החברה אף התחייבו האחים לשלם סכום נוסף למפרק במידה שאותו הסכם ישן ייצא אל הפועל, וינוע בין 25-45 מיליון שקל, בהתאם לזכויות הבנייה שיאושרו.

 

אלא שלפני מימוש הפרויקט ניצב מכשול משמעותי: עמדת המדינה ורמ"י שלפיה דינו של הסכם שנולד בחטא, ותוך מתן שוחד מאפל - להתבטל.

 

לטענת רמ"י אין הצדקה לחידוש ההסכם בשל אי חוקיותו. עוד היא טוענת כי ב־20 השנים שחלפו מאז פורסם המכרז לראשונה, השתנה מעמד הדיירים בו, בשל הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל – אשר הפכה את החוכרים של קרקעות המדינה, לבעליהן: כיום יכולים הדיירים ליזום בעצמם פרויקטים של פינוי־בינוי, ואי אפשר לכפות עליהם הסכם עם יזם זה או אחר. לטענת רמ"י "אין היגיון כלכלי בהתקשרות שבמסגרתה יוענקו למשקיע קרקעות בשווי עצום תוך תשלום תמורה נמוכה במיוחד לרשות ולדיירים. ביטול המכרז דווקא מאפשרת פתרון טוב יותר לבנייה במתחם".

 

 

איך נוספו 800 דירות

 

ההסכם שבמחלוקת נחתם בעקבות מכרז שפרסם מינהל מקרקעי ישראל (הגוף שקדם לרמ"י) בנובמבר 1997 לתכנון וביצוע פרויקט פינוי־בינוי בשכונת גיורא בגבעת שמואל עם 50 דונם מהשטח בנויים, ולצדם 30 דונם של שטח פנוי. בסך הכל אמורות היו להיבנות במקום 1,640 דירות. על הזוכה במכרז הוטלו מטלות התכנון, בניית הדירות, פינוי ופיצוי הדיירים. הצעתו של אפל על סך 4 מיליון שקל היתה היחידה, והוא זכה.

 

לאחר הזכייה במכרז העבירה מגדל הזוהר למינהל חוזה חדש לפיו תוכל לתכנן ולבנות במתחם 2,450 דירות, כלומר 800 דירות יותר מעבר למה שקבע המכרז, ואלה אושרו על ידו. רק מאוחר יותר התברר שההסכמים שנחתמו, וכללו את מסמך ההבהרות שמגדיל את מספר הדירות שייבנו במתחם, הושגו בשוחד ששילם אפל לעודד טל מנהל מחוז תל אביב במינהל. עם התפוצצות הפרשה ביטל המינהל את ההסכם, אך ב־2000 הצליחה מגדל הזוהר להוציא צו מניעה שיפוטי שאוסר על המינהל לפעול במתחם עד שיוכרע אם זכייתה של מגדל הזוהר במכרז תקפה.

 

שכונת גיורא, גבעת שמואל שכונת גיורא, גבעת שמואל צילום: עמית שעל

 

 

מאז נכנסה החברה להליכי פירוק, ולפני שנה וחצי נרכשה כאמור על ידי דיין, אך צו המניעה נותר על כנו ופרויקט הפינוי־בינוי הוקפא. כעת דורשת משפחת דיין, באמצעות עורך דינה טל בננסון, כי רמ"י תחדש את ההסכם שנחתם בזמנו עם מגדל הזוהר.

 

את הפעילות בגבעת שמואל מבצעת חברה בת של הרברט סמואל על הים, חברת א.ב התחדשות עירונית, שבראשה עומד יואל לביא, ראש העיר רמלה לשעבר. לביא מסכים עם הטענה כי הדיירים חופשיים לבחור יזם, וטוען כי החברה חתמה על הסכמים עם כמעט 250 משפחות, ואף נרשמו הערות אזהרה לטובתה.

 

אולם חתימות אלה באו בעקבות הבטחה לתוספת של 40 מ"ר לשטח הדירה, דבר שאינו אפשרי על פי מדיניות העירייה. עיריית גבעת שמואל בעצמה החלה לקדם תוכנית פינוי־בינוי במתחם, ומבקשת גם היא לבטל את צו המניעה, כדי שתוכל לכלול בתוכניותיה את הקרקעות הנוספות. הוועדה המחוזית תומכת בתוכנית העירייה, ובאוקטובר 2017 אישרה את בקשתה לפרסם הודעה האוסרת הוצאת היתרי בנייה במתחם עד השלמת תוכנית העירייה.

 

את העירייה מייצג עו"ד טל אור ממשרדה של עו"ד ענת בירן.

 

אפל עוד מעורב?

 

למאבק המשפטי מצטרפת חברת הבנייה "כנען", שמנסה לקדם תוכנית משלה לפינוי־בינוי. זו טוענת באמצעות עו"ד חגי אשלגי, כי אפל עדיין קשור עסקית למשפחת דיין ויהנה מרווחים שהפרויקט יניב. "החזרה לחיים של המכרז הפסול שבוטל, תביא לכך שהעבריין דוד אפל יזכה ליהנות מהפירות של מעשה השוחד שלו בחסות ובאישור בית המשפט" כתב אשלגי.

 

על כך שאפל היה מעורב במהלכים לרכישת מגדל הזוהר על ידי דיין, אין מחלוקת. הוא אף הועסק על ידי החברה בתפקיד יועץ, לתקופה של כמה חודשים לאחר הרכישה. אולם לדברי עו"ד טל בננסון, המייצג את דיין, נפרדה ממנו החברה לפני כעשרה חודשים. "אפל הפסיק לעבוד עם החברה, משום שאנחנו חוששים שהוא מחבל בעסקה, וכך עדכנּוּ גם את הדיירים". לדברי בננסון פרץ בין דיין לאפל סכסוך כספי ומשפחת דיין פתחה לפני כחודש כנגד בני משפחה של אפל תיק הוצאה לפועל בגין חוב בסך 500 אלף שקל. דודי אפל אמר ל"כלכליסט" כי אינו מעורב עוד בפרויקט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x