$
השורה התחתונה

ענת גואטה תצטרך להתאמץ כדי לתקן ירושה קשה

יו"ר רשות ני"ע החדשה תיאלץ להתמודד עם אתגרים רבים, בראשם צורך במציאת דרך חדשה לחיזוק הממשל התאגידי בחברות הציבוריות

חן שרייבר 07:4717.01.18

ענת גואטה, יו"ר רשות ני"ע החדשה שנכנסה אתמול לתפקידה במקומו של שמואל האוזר, תצטרך לעבוד קשה כדי לתקן את כל הקילקולים שהותיר מאחוריו היו"ר היוצא. שיטת הפיקוח והרגולציה שהאוזר הוביל במהלך כהונתו כדי לחזק את הממשל התאגידי הוכיחה עצמה כלא אפקטיבית, וכשלה בהבאת התוצאות הרצויות.

 

די אם נזכיר חברות ענק כמו טבע, בנק הפועלים ובזק שבהן הממשל התאגידי לא עמד במבחן. אם נוסיף לכך את כמות המעילות וההונאות שהתגלו בחברות כמו א.דורי ונגב קרמיקה, את כמות הטייקונים שקרסו והשאירו חובות עתק לנושים, והתספורות שעשו חברות כמו אפריקה ישראל וסאני בהסדרי חוב לנושים, ניווכח שהרשות כשלה במשימה.

 

 

 

עצירת כישלונות השמירה על כללי הממשל התאגידי

 

למעשה, בשש השנים האחרונות שבהן כיהן האוזר בתפקידו, היינו עדים לריכוז הגדול ביותר של כישלונות פיננסיים, כישלונות בעמידה בממשל תאגידי ראוי וכישלונות של שומרי הסף – הדירקטוריונים. וכדי להבטיח שמה שהיה הוא לא מה שיהיה על גואטה לחשב מסלול מחדש ולחולל שינוי אמיתי בשמירה על הממשל התאגידי. לשם כך יהיה עליה לשים דגש על כמה נושאים עיקריים: שינוי מהותי באופן מינוי הדירקטורים והרכבם של דירקטוריונים; הגבלת ביצוע עסקאות מהותיות עם בעלי עניין, למעט במקרים חריגים שבהם הוכח ללא כל ספק שהעסקה טובה לחברה; הגדרת תהליך בדיקה נאות ומפורט לפני כל ביצוע עסקה מהותית למהלך העסקי של החברה כגון: רכישת עסקים, גיוסי חוב וחלוקת דיבידנד, המשפיעים על איתנותה הפיננסית של החברה ויכולתה לשרת את חובה.

 

יו"ר רשות ני"ע הנכנסת ענת גואטה יו"ר רשות ני"ע הנכנסת ענת גואטה צילום: שאול גולן

 

 

לאור הפרשיות בשנים האחרונות, אין מנוס מלהגדיר מחדש את תפקיד הדירקטור ולמצוא דרכים חלופיות לפקח על עבודתו ולהבטיח את עצמאותו. הדירקטור, במסגרת תפקידו, נדרש לפקח באופן הדוק על הנהלת החברה, לתרום מנסיונו ולבקר את מעשיה ומחדליה. אולם בפועל, כיום, יש כאוס בהבנת התפקיד וברף האחריות הגלום בו.

וכדי להבטיח שבעתיד לא יישבו במועצת המנהלים דירקטורים שלא מסוגלים לחוות דעה מקצועית ואובייקטיבית בסוגיות מהותיות לחברות, תצטרך גואטה לקבוע כללים ופעולות שלהן יידרשו הדירקטורים בבואם לקבל החלטה. יתרה מכך, יהיה עליה למצוא דרך לחייב את הדירקטורים להיות בקיאים בנעשה בחברה, להוביל יוזמות ולבוא במגע עם ההנהלה ועובדי מפתח נוספים ולדווח על כך לדירקטוריון.

 

בהחלטות מהותיות כגון רכישות ומיזוגים ראוי שיוגדר מהו תהליך בדיקה נאות שעל דירקטור לבצע, ותחול עליו חובת זהירות מוגברת. במקרים שבהם יתברר כי דירקטור לא ביצע כנדרש את תפקידו ופגע באופן דרמטי בחברה אם יתמוך בכניסה להרפתקאות עסקיות מפוקפקות, הוא ייתן את הדין ויוטלו עליו סנקציות גבוהות שהוגדרו בחוק.

 

לכפות על בעלי שליטה מינוי דירקטורים ראויים

 

גואטה תצטרך גם לפעול ליצירת מאגר דירקטורים למינויים בחברות ציבוריות (בדומה למאגר הדירקטורים לחברות ממשלתיות), שיורכב מאנשים ראויים, שהוכיחו כישורים מקצועיים ואישיים, ניסיון רלבנטי, ידע, זמינות ומחויבות לתפקיד. בחירת דירקטורים כאלו תפחית ללא כל ספק את הכישלונות וחוסר ההבנה במה שנדרש מדירקטור בחברה ציבורית. מאגר כזה ישנה את חוג הדירקטורים מחוג המקורבים לחוג המקצוענים. אל לה ליו"ר החדשה להירתע מפני מצב שבו כופים על בעלי שליטה דירקטורים שהם אינם חפצים בהם. בסופו של יום, זו הדרך היחידה להבטיח את טובת החברה ובעלי מניותיה ולהגדיל את כמות החברות ואת המסחר בבורסה.

 

ובאשר לחלוקת דיבידנדים. גואטה חייבת לדרוש שבנוסף למבחני החלוקה הקיימים, בעל השליטה יתחייב כי אם יתברר בעתיד שהחברה לא עמדה בתחזית התזרימית שהוצגה בעת החלוקה, ויחסר מזומן בקופתה, הוא יחזיר לקופה את הסכום שחולק לו.

 

השורה התחתונה: כדי להבטיח שמה שהיה הוא לא מה שיהיה גואטה תצטרך לחשב מסלול מחדש ולחולל שינוי בשמירה על הממשל התאגידי

 

הכותב הוא חבר הוועד המרכזי בלשכת רו"הח ודירקטור בחברות ציבוריות

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x