בלעדי לכלכליסט
רפורמת המס של טראמפ מטלטלת את ענקיות המשק
נציגים של חברות ענק, ובהן מיקרוסופט, צ'ק פוינט, כיל וטבע, התריעו בפני הממשלה כי רפורמת המס בארה"ב תפגע בתחרותיות של ישראל ועלולה "לעודד הקמת חברות אמריקאיות במקום ישראליות"
נציגים מחברות בינלאומיות גדולות מתריעים כי רפורמת המס של טראמפ צפויה לפגוע בשוק המקומי, אלא אם יבוצעו התאמות בתנאי המס בישראל. הרפורמה כוללת בין השאר את הפחתת מס החברות האמריקאי לשיעור נמוך מהמס המקביל בישראל.
בשבוע שעבר נפגשו נציגים מחברות הייטק ותעשייה גדולות שפועלות בישראל ומחוץ לה עם נציגים מהממשלה, כדי לדון ברפורמת המס. בין השאר, מדובר בנציגי החברות אינטל, מיקרוסופט, טבע, צ'ק פוינט, כיל וסייברארק.
מטעם הממשלה נכחו בפגישה הכלכלן הראשי באוצר יואל נוה, יועצו של שר האוצר נדב שמש, ראש המועצה הלאומית לכלכלה אבי שמחון, מנהל רשות המסים משה אשר ונציגים מאגף תקציבים ורשות החדשנות.
- ישראל נערכת לקרב מול רפורמת המס של טראמפ
- טראמפ לחבריו אחרי אישור הרפורמה: "הפכתם לעשירים יותר"
- בעקבות רפורמת המס: הרווח הנקי של ג'יי.פי מורגן נחתך ב-37%
חלק מהחברות, המאוגדות תחת האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI), שלחו מכתב בנושא שנמסר למשרד האוצר. המכתב, שחתום על ידי קרין מאייר-רובינשטיין, מנכ"ל הארגון המאגד חברות בתחומי ההיי-טק ומדעי החיים, מציין כי הפחתת המס בארה"ב עלולה "לעודד הקמת חברות אמריקאיות במקום ישראליות".
במכתב, אנשי האיגוד הישראלי הציגו כמה הצעות שיחזקו לטענתם את התחרותיות של ישראל מול התנאים המוצעים בארה"ב. בין השאר, הציעו הנציגים להפחית את המס על דיבידנדים שמועברים לארה"ב ל־5% ולהעניק הטבות מס גם לשלוחות מקומיות של חברות שרשומות מחוץ לישראל - ולא רק לחברות הרשומות בישראל עצמה.
כמו כן, במכתב מציעות החברות באיגוד כמה דרכים לעודד פעילות משקיעים בישראל, כמו למשל הפחתת ניכוי מס במקור על ריבית, שינוי של חוק האנג'לים המציע הטבות מס למשקיעים בחברות סטארט־אפ, התאמות נוספות של חוק החברות ותמריצים נוספים למשקיעים ישראלים.
הקרב על הרישום
ארה"ב מהווה שוק יעד מרכזי לחברות טכנולוגיה ישראליות. רפורמת המס של טראמפ תקשה על חברות ישראליות להתחרות מול חברות הרשומות בארה"ב, והחשש הוא שחברות יעדיפו להירשם בארה"ב. בעבר חברות רבות בחרו להירשם בארה"ב, אולם הקלות מס ושינויי חקיקה שבוצעו בישראל הובילו לכך שרוב חברות טכנולוגיה שמוקמות בישראל נרשמות כחברות ישראליות עם חברות־בת אמריקניות. החשש המרכזי באוצר כעת הוא שהחברות ישובו להירשם בארה"ב.
ההצעות שהחברות הגישו למשרד האוצר מגיעות, כאמור, על רקע רפורמת המס בארה"ב שעליה חתם הנשיא דונלד טראמפ בדצמבר. בין השאר, הרפורמה מורידה את מס החברות במדינה מ־35% ל־21%. להשוואה, מס החברות בישראל עומד על 23%.
איום נוסף ברפורמה של טראמפ הוא מס חדש בשם BEAT, שיגבה 5% ב־2018 ועד 10% עד שנת 2025 על תשלומים שחברות אמריקאיות מעבירות לחברות קשורות מחוץ לארה"ב, למשל למרכזי פיתוח. המס נוגע לחברות בעלות מחזור מכירות של 500 מיליון דולר ומעלה בממוצע לאורך שלוש שנים, כמו רבות מהחברות הפועלות בישראל.
מס זה, שאמור לייקר עלויות פיתוח טכנולוגי מחוץ לארה"ב, נוצר כדי לעודד את החברות להעביר את הפיתוח לתוך המדינה. הממשלה בישראל צפויה לפעול מול הממשל האמריקאי כדי להחריג את ישראל ממס זה, אולם סיכויי ההצלחה של מאמץ זה לא ברורים.
ממתינים להמלצות הוועדה
בפגישה שנערכה בין החברות באיגוד לבין נציגי הממשלה נכחו גם נציגים מחברות ראיית החשבון PwC ישראל, ארנסט אנד יאנג ו־KPMG. רואי החשבון הובאו כדי לחוות את דעתם על השפעות הרפורמה בארה"ב. את טבע ייצג דורון הרמן, סגן נשיא בכיר בחברה האמון על תחום המיסוי.
בפגישה התברר עוד כי החברות נםפגשות בימים אלו עם יועצי מס כדי לבחון את השפעתה הצפויה של הרפורמה עליהן.
במשרד האוצר מתכוונים לקיים כמה ישיבות פנימיות לאור הפגישה, כדי לגבש תוכנית ראשונית שתוצג לשר האוצר משה כחלון ולראש הממשלה בנימין נתניהו. באוצר כבר החלו לבחון את הנושא בחודש דצמבר.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", לאחר שטראמפ חתם על הרפורמה כינס נתניהו את בכירי משרדו ומשרד והאוצר כדי לבחון את השלכותיה על כלכלת ישראל, בדגש על פגיעה אפשרית בתחרותיות. נתניהו הורה לשמחון להקים צוות שיגבש בתוך 30 יום המלצות לתגובה אפשרית.
בתוך כך, הכלכלן הראשי נוה פרסם אתמול סקירה בנושא. נוה מוביל את בחינת הרפורמה במשרד האוצר. בסקירה ציין נוה כי "ישראל כמדינה שבה יש פעילות נרחבת של תאגידים רב־לאומיים אמריקאיים, ולה יצוא שירותים נרחב לארה"ב, עלולה להיות מושפעת משינויי המס בארה"ב".
עם זאת, נוה הוסיף: "בשלב זה מוקדם להעריך את גודל ההשפעה על המשק הישראלי בכלל ועל מגזר ההייטק בפרט, עקב מורכבות החקיקה ובשל כך שההוראות והחוזרים המקצועיים מטעם רשות המסים של הממשל הפדרלי של ארה"ב טרם פורסמו".
למרות החששות, התחרותיות של ישראל בתחום נחשבת לטובה יחסית, בעיקר לאור החוק לעידוד השקעות הון. חוק זה, שמעניק הטבות מס לחברות, הורחב משמעותית עבור חברות הייטק בחוק ההסדרים הקודם. חוק זה קובע, בין השאר, שיעורי מס של 6%‑16% עבור חברות הייטק גדולות.