הסכם ממון – למה הוא חשוב
באמצעות הסכם ממון ניתן לפתור חששות רבים של זוגות לפני חתונה, ולהתחיל את חיי הנישואין עם חשש אחד פחות
אחוזי הגירושים עולים מדי שנה ויותר ויותר זוגות מפחדים לקחת צעד קדימה ולמסד את יחסיהם. אחד מן הגורמים לפחד זה הוא שבמקרה של גירושים יהיה בן הזוג שותף לכל הכספים או הנכסים שנצברו עוד בטרם החתונה. מסיבה זו, הורים רבים אף פוחדים לשתף את ילדיהם בעסק המשפחתי ומבקשים למנוע מצב בן הזוג יקבל אף הוא חלק בעסק. באמצעות הסכם ממון ניתן לפתור חששות אלה ולהתחיל את חיי הנישואין עם חשש אחד פחות.
חשיבותו של הסכם ממון
הסכם ממון הוא הסכם אשר במסגרתו קובעים בני הזוג כיצד תתבצע חלוקת הרכוש ביניהם, במקרה של פרידה. על ההסכם להיות מקיף ומפורט ועליו להתייחס לרכוש הקיים ערב עריכת ההסכם ולרכוש העתידי. במסגרת ההסכם, חשוב לבצע הבחנה ברורה בין רכוש אישי (הנשאר בבעלות אחד מבני הזוג) לבין רכוש משותף (אשר יחולק בין הצדדים) וכן להתייחס לסוגיות ספציפיות נוספות, כגון חלוקת רכוש אשר ניתן במתנה או בירושה. יודגש כי ככל שההסכם יהיה ברור ומפורט יותר, כך הוא יגשים את מטרתו המרכזית: למנוע סכסוך כספי בין בני הזוג.
כיצד חותמים על הסכם הממון?
החתימה על הסכם הממון נעשית באמצעות עורך דין אשר מנסח את ההסכם ומחתים עליו את בני הזוג. מיותר לציין כי יש לפנות לעורך דין העוסק בדיני משפחה, אשר יקשיב לצדדים ויבין מהם הדברים החשובים לכל אחד מבני הזוג ויכניס להסכם את הסעיפים הרלוונטים.
למי מיועד הסכם הממון?
הסכם ממון מיועד לזוגות הנישאים ומעוניינים לשמור על זכויות בלעדיות בנכסים, בכספים ובזכויות אותם צברו טרם החתונה, הסכם ממון מיועד גם לזוגות החיים יחד ואינם רוצים להינשא, ידועים בציבור, אפשרות נוספת היא הסכם על הזכויות בירושה אותה ירש הזוג לאחר החתונה, כך לדוגמא, מי שיורש דירה, ללא הסכם ממון סביר שיאבד את זכותו עליה. לעתים אלו דווקא ההורים אשר חוששים לרכושם ומתנים חתימה על הסכם ממון, תמורת העברת זכויות לילדיהם.
יתרונות עריכת הסכם ממון
הסכם ממון עשוי למנוע אי נעימות עתידית וביכולתו להסדיר את נושאי הרכוש בצורה בהירה והוגנת. בדרך כלל, זוג, ערב חתונתו, נמצא באופוריה ומתקשה לדמיין מצב בו הקשר יסתיים אולם כידוע, את העתיד לא ניתן לצפות וראוי להיערך למצב זה, הדבר תקף גם לבני זוג שלא נישאו, חיו כידועים בציבור וכעת מבקשים להיפרד. הסכם ממון כאמור, מסדיר את ענייני הרכוש ומונע קשיים במצב של פירוק.
כך, למשל, במקרה בו אדם אשר צבר רכוש ונכסים רבים לפני חתונתו יתגרש, יקנה הסכם ממון שקט ויציע פתרון הגיוני וחוקי למחלוקות או התלבטויות רכוש העשויות להתעורר.
לסיכום, הסכנה שבאיבוד רכוש או נכסים במקרה של גירושים עלולה להוביל למתחים רבים, ולעתים אף להימנעות מהענקת ירושה או חלק בעסקי ההורים. לכן, חשוב לחתום על הסכם ממון באמצעות עו"ד העוסק בדיני משפחה שיכניס להסכם את הסעיפים הרלוונטים במקרה וחלילה יעלו היחסים על שרטון.
עו"ד הילית שלומי-קדוש עוסקת בדיני משפחה.