$
אינטרנט

"חוק זכויות היוצרים החדש סותם פיות, מגן רק על העשירים"

בדיון של ועדת הכלכלה בכנסת נמתחה ביקורת קשה על הצעת חוק, שאמורה להגן על יוצרי התוכן. לטענת מתנגדיו, נוסח החוק יחשוף גם משתמשי אינסטגרם לתביעות סרק, יפגע בחופש הגלישה ושנוסחו דרקוני ומוגזם

שחר אילן 14:0910.01.18

היום (ד') החלה ועדת הכלכלה של הכנסת לדון בהצעת חוק זכויות יוצרים דיגיטליות, חוק שזכה לביקורת חריפה מצד גורמי זכויות גולשים וחופש היצירה.

 

 

האגודה לזכויות האזרח טוענת שחוק זכויות היוצרים החדש "מגן רק על פלח צר של אינטרסים של הכסף הגדול". עו"ד אבנר פינצ'וק מהאגודה אמר שהדבר נעשה "על חשבון פגיעה בחופש הביטוי של גולשים תמימים ומשתמשי קצה". פינצ'וק ציין שהוא מוטרד לא רק מהצעת החוק אלא גם מיוזמות שמקדמים לוביסטים, שרוצים להישען עליו לחסימת אתרים בכלים חדשים.

 

שמירת זכויות יוצרים, או סכנת צנזורה המונית? שמירת זכויות יוצרים, או סכנת צנזורה המונית?

 

 

מנהל תחום זכויות יוצרים בספריה הלאומית, עו"ד נועם סולן, הצטרף להאשמות: "משרד המשפטים הפך להיות שבוי בידי אינטרסים", אמר והוסיף שחוק זכויות היוצרים המוצע מחזק כשלי חוק קיימים כמו העדר שוק חופשי. סמנכ"לית הרגולציה באיגוד האינטרנט הישראלי, עו"ד מי-טל גרייבר-שוורץ, אמרה: "חסימת גישה לאתרים לא תפתור בעיית זכויות יוצרים. רק תיצור בעיות אחרות". נוי ויידה מהקליניקה למשפט וטכנולוגיה באוניברסיטת חיפה התריעה שעל פי הצעת החוק, כל נער עם מספיק עוקבים באינסטגרם יכול להיחשב למפר זכויות.

 

ועדת הכלכלה של הכנסת בראשות ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני) דנה בהצעת החוק, שכוללת ארבעה תיקונים משמעותיים: מתן אפשרות לבית המשפט לחסום אתרים ודפי אינטרנט המפרים זכויות יוצרים; מתן אפשרות לבית משפט להורות על זיהוי משתמשי רשת הפוגעים בזכויות היוצרים, כדי שניתן יהיה לתבוע אותם; העלאת רף הענישה הפלילית למפרי החוק למאסר של עד 3 שנים במקום מאסר של עד שנה כיום; והחלת החוק לא רק על מי שהעלה את התוכן הלא חוקי אלא גם נגד מי שמקשר אליו למטרות מסחריות. יו"ר הועדה כבל התחייב בתגובה לביקורת: "לא יהיו בחוק הוראות שפוגעות באזרח הפשוט ובמשתמש המזדמן". עוד ציין שחיסמת אתרים "היא מהלך דרקוני לא פשוט והיא הפיל בחקיקה הזו". עם זאת, אמר שבין בעלי זכויות היוצרים "יש אנשים שרוצים להביא פרנסה לילדים וזה מטה לחמם" והבהיר שהוא מתכוון להשלים את החקיקה.

 

חה"כ איתן כבל ואיילת נחמיאס ורבין חה"כ איתן כבל ואיילת נחמיאס ורבין צילום: עמית שאבי

 

 

המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לעניינים אזרחיים, עו"ד ארז קמיניץ, טען שנוסחת החוק החדש "יוצרת איזון נכון בין זכויות קנין של אנשים לבין חופש הביטוי". ח"כ איילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) אמרה: "אנחנו עדים לעולם חדש של עבריינות במרשתת. אנחנו מצויים בעולם שבו היכולת הטכנולוגית להפר זכויות יוצרים אדירה ויש לטפל במהירות בשינויי החקיקה המתחייבים ובאכיפה". ח"כ אורן חזן (הליכוד) טען שעו"ד פינצ'וק מהאגודה לזכויות האזרח "מדבר שטויות. חסימה זה לא דבר דרקוני ולא משקוני".

 

השחקן ליאור דיין, בנו של הבמאי אסי דיין אמר שזכויות היוצרים היו הפנסיה של אביו: "לא היה לו שום דבר אחר. כשהורידו מאתיים אלף פעם את 'גבעת חלפון אינה עונה' פגעו בו ישירות".

 

 

 

מנכ"ל הפדרציה הישראלית לתקליטים, מוטי אמיתי, אמר: "מדינת ישראל היא מדינה מובילה בפיראטיות חצופה, פיראטיות שלא מתביישת ומסתתרת וגאה למכור תכנים על חשבון בעלי הזכויות". הוא הציג נתונים על אתר פיראטי בעל 71 אלף מנויים בתשלום בו תועדו 108 מיליון צפיות בפרקי סדרות טלוויזיה. השחקן אילי גורליצקי, מנכ"ל חברת התמלוגים "אשכולות", תקף את הצעת החוק מכיוון אחר - על כך שהיא עוסקת רק בזכויות המפיקים ולא בזכויות המבצעים. "

בטל שלח
    לכל התגובות
    x