$
משפט

זו רשימת המועמדים הסופית לעליון. המומלץ של שקד - אלוף ברה"מ לנוער בשחמט

המועמד המוביל של שרת המשפטים לבית המשפט העליון הוא פרופ' אלכס שטיין, אחד המשפטנים המובילים בעולם בדיני ראיות. בנוסף היא ממליצה על פרופ' גדעון ספיר ועל השופט המחוזי רם וינוגרד. זו רשימת המועמדים המלאה

טובה צימוקי, ynet ומשה גורלי 12:2608.01.18

זהו השופט שעליו ממליצה שרת המשפטים איילת שקד לבית המשפט העליון: פרופ' אלכס שטיין, אלוף ברית המועצות בשחמט לנוער ואחד המשפטנים הבכירים בעולם בדיני ראיות, הוא המועמד המוביל של שרת המשפטים לבית המשפט העליון. בנוסף עליו ממליצה שקד על פרופ' גדעון ספיר, תושב גוש עציון, ועל השופט המחוזי רם וינוגרד.

  

ברשימה המלאה של המועמדים לבית המשפט העליון נמצאים השופט יונתן אברהם, עו"ד ציון אמיר, פרופ' יפעת ביטון, השופט עופר גרוסקופף, השופט קובי ורדי, עו"ד איל ינון, עו"ד אלדד כורש, השופט יגאל מרזל, השופט משה סובל, פרופ' ספיר, השופט אשר קולה, השופט שאול שוחט, עו"ד נתי שמחוני, השופטת מיכל אגמון גונן, השופטת תמר בזק רפפורט, עו"ד בועז בן צור, השופט וינוגרד, עו"ד ברק טל, השופט חאלד כבוב, עו"ד אורנה לין, השופט גלעד נויטל, השופט רון סוקול, עו"ד אסף פוזנר, השופטת רות רונן ופרופ' שטיין.

 

 

המועמדים מטעם לשכת עורכי הדין

 

רשימת המועמדים הסופית פורסמה כדי שהציבור יוכל להשיג עליה. שני שופטי העליון החדשים ימונו ב-22 בפברואר ויחליפו את השופטים הפורשים יורם דצינגר ואורי שהם. הרשימה הכוללת תורכב גם מהמלצותיהן של שרת המשפטים ולשכת עורכי הדין, שטרם פרסמה את החלטתה.

 

עו"ד ציון אמיר עו"ד ציון אמיר צילום: אוראל כהן

 

בשטיין רואה שקד "שמרן" מבחינה משפטית. מבחינה כלכלית הוא דוגל כמו השרה בתפיסה קפיטליסטית. שטיין, בן 59, נחשב לאחד מאנשי האקדמיה המובילים בתחומי פלילים, נזיקין, רשלנות רפואית, גישה כלכלית למשפט ותורת המשפט. הוא חיבר ארבעה ספרים, בהם ספר חדשני בדיני הראיות.

 

במחקריו, שנערכו בשיתוף פרופ' אריאל פורת מאוניברסיטת תל אביב, פיתח את דוקטרינת הנזק הראייתי. הוא זכה לכאלף ציטוטים בפסקי דין בישראל. הוא שימש פרופסור מן המניין בפקולטה למשפטים באוניברסיטה העברית, שם לימד בין היתר סדר דין אזרחי, סדר דין פלילי ודיני ראיות, ולימד בבית הספר למשפט בניו יורק. כעת הוא מלמד בבית הספר למשפט של ברוקלין. הוא שימש פרופסור אורח גם באוניברסיטאות מובילות אחרות, בהן ייל, קולומביה, טורונטו ואוקספורד.

 

השופט חאלד כבוב השופט חאלד כבוב צילום: אוראל כהן

 

פרופ' שטיין הרצה במהלך יותר מעשור במכון להשתלמות שופטים בישראל והיה חבר הוועדה לרפורמה בסדר דין פלילי במינוי כמה שרי משפטים. את התמחותו המשפטית ערך אצל המשנה לנשיא בית המשפט העליון השופט מנחם אלון ז"ל ובמחלקה הפלילית בפרקליטות המדינה.

 

פרופ' ספיר: ביקורת על בית המשפט העליון

 

פרופ' גדעון (גידי) ספיר, תושב גוש עציון, מומחה למשפט חוקתי, נחשב אף הוא לשמרן. בספרו, שיצא לאור לפני שבע שנים, הוא מתח ביקורת נוקבת על האקטיביזם השיפוטי של העליון. "פסילת חקיקה היא נשק אטומי. מאז בית המשפט עושה שימוש בנשק הזה לא בתכיפות מאוד גדולה, אבל הוא עושה בו שימוש לא מבוטל ועצם העובדה שהחרב הזו מונפת גורמת לכך שיש דברי חקיקה שלא נחקקים".

 

ספיר סיים תואר ראשון במשפטים באוניברסיטת בר אילן, התמחה בלשכת השופטת בדימוס דליה דורנר בבית המשפט העליון והשלים לימודי תואר שני ושלישי באוניברסיטת נורת'ווסטרן בשיקגו. הופעתו ב"שימוע" שערכה לו הוועדה לבחירת שופטים נחשבת מאכזבת במיוחד.

 

  

רם וינוגרד מבית המשפט המחוזי ירושלים סיים את לימודי התיכון ב-1984 בישיבה התיכונית "נתיב מאיר" בירושלים. ב-1992 סיים לימודי הסמכה לרבנות בישיבת הר עציון. הוא התמחה אצל השופט העליון אליעזר גולדברג, שהתמנה לימים למבקר המדינה. במאי 1995 הוסמך לעורך דין ומאז 2012 מכהן כשופט.

  

ההכרעה: בוועדה לבחירת שופטים

 

החוק לבחירת שופט עליון דורש רוב של שבעה מתוך תשעת חברי הוועדה לבחירת שופטים. החברים בוועדה הם שלושה שופטי בית המשפט העליון, בהם הנשיאה חיות, חנן מלצר וניל הנדל, השרים איילת שקד ומשה כחלון, חברי הכנסת נורית קורן ורוברט אילטוב ושני נציגים מלשכת עורכי הדין, שהם בתפקיד לשון המאזניים. כדי לגבש את הרשימה הסופית יצטרכו הגורמים הפוליטיים והמשפטיים בוועדה להגיע להסכמות הדדיות.

 

בחודשים האחרונים, עוד לפני פרישתה של הנשיאה הקודמת מרים נאור, החלו מגעים בין הנשיאות נאור וחיות לבין השרה שקד בכוונה לגבש הסכמה על המועמדים לשיפוט. המגעים לא צלחו בגלל חילוקי הדעות על בחירת השופטים.

 

המאבק בין הרשות השופטת לממשלה החריף לאחרונה לאחר שהשרה שקד ושותפה למפלגה, שר החינוך נפתלי בנט, הציגו את חוק יסוד החקיקה, שיוצג בוועדת השרים לענייני חקיקה. הצעת החוק מגבילה את כוחו של בית המשפט העליון לבטל חוקים של הכנסת ומאפשרת לכנסת לחוקק מחדש חוק שבוטל ברוב מוחלט של 61 ח"כים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x