הפטנטים של בעלי תמר לגזור לעצמם עוד קופונים
גם אם בתחילת 2020 תתחיל תחרות בשוק הגז הטבעי ותמר יפסיד ויפסיד חלק מהחוזים בשוק למאגר לווייתן, מבחינת דלק ונובל זה שקול להעברת כסף מכיס אחד לשני
בעקבות כך דלק מקדמת מכירה של אותם תמלוגי־על לגוף שלישי. מדובר במכירה מאוד מתוחכמת וכזו שתניב לדלק הכנסות גבוהות שהיקפן יכול להגיע עד מיליארד וחצי דולר. תמלוגי העל נקבעו בהסכם היסטורי פנימי בתוך שותפות תמר, אולם מאחר והם לא רשומים כנכס המימוש שלהם יניב הכנסות כמעט ללא רישום של הפסד.
לכן, השותפות יכולות למכור לגוף מוסדי את תמלוג העל שלהם ולרשום סיבוב מהיר של הכנסות, שנייה לפני שהמתחרה הגדול מלווייתן מגיע ומקלקל את החגיגה לכולם.
הרגולטור לא מתערב
פטנט נוסף שהחברות השותפות בתמר רוקחות בשבועות האחרונים הוא מכירה של הזכויות במאגר לגוף חדש - תמר פטרוליום - שהקימה דלק ושהיא מחזיקה בו 40%.
מתוווה הגז הממשלתי חייב את דלק לצאת מתמר עד סוף 2021 ואת נובל לדלל את אחזקותיה שם מכ־36% במקור לכ־25% עד סוף 2021. נובל ניסתה למכור את אחזקותיה בתמר ובסוף 2016 הצליחה לממש 3.5% מחלקה לטובת קרן תשתיות ישראל והראל ביטוח ששילמו כחצי מיליארד דולר.
מאז ניסתה נובל ללא הצלחה למכור את שאר האחזקות המחויבות על פי המתווה, ומשלא נמצא קונה עלה רעיון למכור את האחזקות לדלק פטרוליום, גוף חדש שהוקם רק בשנה שעברה אליו מוכרת דלק את אחזקותיה בתמר תוך שיתוף המוסדיים. בשוק האנרגיה היה מי שהגדיר את העסקה כחתונה בתוך המשפחה - שותף אחד מוכר לשני כדי לרצות את רגולטור.
"כלכליסט" פנה בזמנו לרשות ההגבלים העסקיים שאמונה על יישום פרק התחרות במתווה הגז הממשלתי. התשובה מהרשות העלתה שלא תהיה התערבות במי מוכר למי ומתי.
מבחינת רשות ההגבלים בסוף 2021 דלק צריכה להיות מחוץ למאגר תמר, ועד אז היא יכולה למכור ולקנות ללא הפרעה.
חלוקת רווחים רביעית
דלק כבר מנצלת את המצב, ומכרה שליש מאחזקותיה בתמר (9.25% מתוך 31.25% במקור) לדלק פטרוליום, כאשר את התמורה שהתקבלה היא כבר חילקה כדיבידנד.
לפני כשבועיים הודיעה דלק שדירקטוריון השותפות החליט על חלוקת רווחים, בסכום כולל של 60 מיליון דולר. מדובר בחלוקת הרווחים הרביעית במהלך 2017, כזו שמשקפת תשואת דיבידנד של כ־23% ב־12 החודשים האחרונים.
עוד התהדרו בדלק שבמהלך 2017 חילקה השותפות רווחים בסך 740 מיליון דולר, ומאז שנת 2014 חולקו למשקיעים בשותפויות (דלק קידוחים ואבנר) רווחים מצטברים בהיקף של כ־1.2 מיליארד דולר.
ישראמקו מצידה גם לא טומנת את ידה בצלחת. היא קבעה שעד שיגיע מאגר לווייתן, כלומר עד סוף 2019, היא תחלק דיבידנד ענק בהיקף של כ־5 מיליארד שקל. מאז ההחלטה כבר חולקו כשני מיליארד שקל.
ההגיון של הבעלים הוא פשוט, ב־2020 יהיו מתחרים וההכנסות יחתכו בחצי. לפיכך, השותפים מעדיפים לגזור קופונים כבר עכשיו, בבחינת "אחרינו המבול".