מבקר המדינה יפרסם הוראות חדשות על העברת דיווחים אליו על ידי חברות ממשלתיות
כללי הדיווח למבקר על ידי חברות ממשלתיות לא עודכנו זה יותר מ-40 שנה, מה שיצר חוסר ודאות ובלבול באשר לאופן הדיווח. כעת עודכנו הכללים בעקבות שיתוף פעולה בין המבקר ולשכת רואי החשבון
מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף חיים שפירא ערך בסוף דצמבר עדכון לדיווחים שנדרשות החברות הממשלתיות להעביר אליו - כך נודע ל"כלכליסט".
הוראות הדיווח של החברות הממשלתיות למבקר לא עודכנו מאז שנת 1976, מה שהקשה על העברת דיווחים ויצר מצב שחלק מההנחיות הפכו ללא רלוונטיות, ובחלק אחר מהמקרים יישומן לא נאכף. כעת יפורסם בתקופה הקרובה נוסח חדש ועדכני של ההנחיות, שנערך כתוצאה משיתוף פעולה בין המבקר ולשכת רואי החשבון. ההודעה (קווים מנחים לרואה החשבון המבקר של איגוד) תרכז את ההוראות החלות על רואי החשבון המבקרים של גופים הכפופים לביקורת המדינה - בעיקר חברות ממשלתיות, חברות עירוניות, וגופים הנתמכים על ידי המדינה.
חוק מבקר המדינה מחיל על את אותם גופים הוראה שלפיה מבקר המדינה רשאי לקבוע לרואי החשבון המבקרים בגופים אלה, קווים מנחים בנוגע להיקף ולאופן הבדיקות שלהם, וכן לדרוש מהם שידווחו לו במישרין דיווחים שונים.
כתוצאה מחוסר הבהירות הקיימת, נוצר מצב שלרואי החשבון לא היה ברור אם הם רואי חשבון של איגוד, ומתי ואם הם נדרשים להגיש דוח מפורט, ומה תוכנו. בעקבות זאת, קיבל משרד המבקר דיווחים שונים, שבחלק מן המקרים לא היו יותר מהפניה לדוחות הכספיים של החברות, ללא כל ערך מוסף.
כעת לאחר העדכון יהיה ברור באתר האינטרנט של מבקר המדינה מי הם הגופים המבוקרים, יהיו שני ערוצי תקשורת ברורים מול מבקר המדינה - הדיווח המידי והדיווח השוטף במסגרת דוח מפורט ויימחקו נתונים שמופיעים כבר בדוחות הכספיים של החברות או לחילופין נתונים שאינם קשורים לרואי החשבון המבקרים. בנוסף נעשתה התאמה בהוראות לשפת רואי החשבון.
נשיא לשכת רואי החשבון רו"ח יזהר קנה אמר ל"כלכליסט" כי "לראשונה מאז 1976 נערכה רביזיה כוללת והוגדר מחדש ההיקף והאופן של בדיקותיהם של רואי החשבון, ואפיון הדיווחים הנדרשים, בעיקר לאור העובדה שהקווים המנחים שנקבעו בשנת 1976, הפכו לבלתי מעודכנים ויושמו יישום חלקי בלבד. הכללים וההוראות עודכנו ביוזמת משרד מבקר המדינה ובשיתוף פעולה עם לשכת רואי חשבון בישראל, והותאמו למתכונת ולמאפייני עבודתם של רואי החשבון המבקרים. בנוסף נקבעו עקרונות לעריכת הדיווחים הנדרשים, תוך שמירת אי-תלותם המוחלטת של רואי החשבון המבקרים. אני מברך על היוזמה ועל שיתוף הפעולה ביננו לבין משרד מבקר המדינה, ומקווה שרואי החשבון כשומרי סף יסייעו בעבודת הביקורת באופן מיטיבי".
רו״ח מנחם רהב, סגן נשיא לשכת רואי החשבון שהוביל מטעם הלשכה את הדיאלוג מול משרד המבקר, אמר ל"כלכליסט" כי "בשל העובדה שכללי הדיווח לא עודכנו 40 שנים, הם אינם קוהרנטיים עם חקיקה ורגולציה מאוחרת וסותרים את חוק החברות, את חוק הביקורת הפנימית, את פקודת העיריות, את חוק החברות הממשלתיות ועוד. משנוכח משרד המבקר המדינה כי הם 'נשארו מאחור' ואינם מקבלים מרואי החשבון המבקרים את הדוחות שהחוק מסמיך אותם לדרוש, הם פנו ללשכה בבקשה להקים צוות משותף שיגבש כללי דיווח חדשים שיתאימו למקצוע ראיית החשבון ולכללים המקצועיים והאתיים של רואי החשבון כיום".
רו"ח איריס אלדר, ראש הסגל בלשכת רואי החשבון מסרה כי "כללים החדשים יהפכו להיות חלק בלתי נפרד מעבודתם של מי שמופקדים על עריכת הדוחות הכספיים בגופים המבוקרים, כמו גם של רואי החשבון המבקרים שלהם".
ממבקר המדינה נמסר כי "מבקר המדינה השופט (בדימוס) יוסף שפירא אכן עידכן באחרונה את הכללים המנחים, שעל פי החוק קובע מבקר המדינה לרואי חשבון של איגודים. הכללים המעודכנים אמורים להיכנס לתוקף בהקדם – מיד לאחר שיתפרסמו ברשומות. בכך יחייבו את כל רואי החשבון של האיגודים".