החלבון הבא הוא זבוב
במפעל ביו-בי בקיבוץ שדה אליהו מייצרים מזון לבעלי חיים מזחלי "זבוב החייל השחור". האם זה הדבר הבא בהזנת בעלי חיים בעולם?
במפעל "ביו-בי" (BioBee) בקיבוץ שדה אליהו בעמק המעיינות הסמוך לבית שאן, החלו לאחרונה לגדל זחלי זבובים מסוג "זבוב החייל השחור" (Hermetia illucens) כדי לייצר מהם מזון לבעלי חיים כגון דגי בריכות, עופות וחיות מחמד. לדברי ד"ר שמעון שטיינברג, המדען הראשי של המפעל, בזחלים מסוג זה יש ערך תזונתי גבוה של חלבון ושומן, והוא תואם להרכב התזונה הטבעית של דגי מאכל וחיות משק. הזבוב אינו מזיק לאדם משום שאינו נמשך למזון האדם, אינו עוקץ, ואינו מעביר מחלות.
נקבת זבוב החייל השחור מטילה 600-800 ביצים בכל הטלה. לדברי יובל בראון, מנהל פרויקט זבוב החייל השחור בביו-בי, אם מניחים את זחלי הזבוב בתוך 10 טון פסולת מזון, בתוך כשבוע יתקבלו מהם 3 טון זחלים בוגרים, ו-3 טון דשן לחקלאות. בשלב זה עוברים הזחלים תהליך של ייבוש ומעובדים למזון ושמן. מפעל "ביו-בי" השלים לאחרונה ניסוי להאכלת דגי פורל בחלבון שמקורו בזבוב החייל השחור, וכעת מתרחבים הניסויים גם לחוות דגי מאכל ונוי בגידול מתועש.
לדברי ד"ר שטיינברג, תחום החרקים למאכל מתפתח בעולם בקצב מהיר. בשנת 2009 היו בארגון האירופי ליצור חרקים למאכל 15 חברים בלבד, ואילו כעת חברים בו כ-40 יצרנים. כיום, שליש מכלל המזון החלבוני לבעלי חיים בעולם מסופק מדגי ים, אבל דיג יתר מביא להידלדלות הדגה בעולם, ומאיים על אספקת החלבון. גידול מזון מחרקים יקטין את האיום על הדגה. לייצור מזון מזחלי זבוב החייל השחור יש יתרון סביבתי, משום שהזחלים ניזונים מפסולת מזון, ולאחר השימוש בהם ניתן לנצל את מצע הגידול שלהם כדשן לחקלאות.
המודל התעשייתי אותו בוחנים כיום בביו-בי, הוא העברת זחלים צעירים משדה אליהו למפעלי גידול ועיבוד סמוך למפעלי מזון. כך ניתן יהיה לנצל את פסולת מפעלי המזון, ולבצע לידם את תהליך הגידול וייצור המזון לבעלי החיים.
מפעל "ביו-בי" עוסק בייצור תעשייתי ויישום של חרקים מועילים. בין השאר, המפעל מייצר מדבירים ביולוגיים טבעיים שמסייעים לחקלאים בחיסול מזיקים ללא שימוש בחומרים כימיים, וגם זבובים עקרים למטרות הדברה ביולוגית של זבוב הפירות הים-תיכוני.