המדינות הטובות (והזולות) ביותר לפרוש בהן לפנסיה ב-2018
זוג פנסיונרים במקסיקו יכול לחיות מ-1,500 דולר בחודש, אקוודור מציעה טבע מהפנט ומגוון תרבויות יוצא דופן, בליסבון אפשר לאכול ארוחה ב-10 דולר ולמה הפכה קוסטה ריקה למדינה הכי מבוקשת לגיל הפרישה?
גם השנה, מזה 26 שנים ברציפות, מדרג מגזין International Living את המדינות שהכי כדאי לפרוש בהן לפנסיה, הן מבחינה כלכלית והן מבחינת הסביבה הידידותית והנעימה למגורים בגיל השלישי. קוסטה ריקה עומדת בראש רשימת 10 המדינות הטובות ביותר לפרישה. בתחתית העשירייה נמצאת פרו.
אלה הן 10 המדינות הטובות ביותר ב-2018 לפרוש אליהן לפנסיה (והן לא רעות בכלל גם לפני גיל הפנסיה).
10. פרו – יוקר מחיה נמוך, תוססת ומגוונת
כמה מהמקומות המתוירים ביותר בפרו הם מאצ'ו פיצ'ו, העיר קוסקו והעמק הקדוש של האינקה, אך לאחרונה נרשמת בכיוונם גם תנועה ערה גם של תושבי קבע חדשים שמגיעים לאזור לשהייה ארוכה והשתקעות. הלילות באזור קרירים אך הימים חמימים ברוב ימות השנה, וניתן למצוא דירות 2 חדרים ב-250 דולר לחודש בלבד, בעוד ההוצאות החודשיות הכוללות יכולות להסתכם בלא יותר מ-1,000 דולר לזוג. החל בשכר דירה וכלה במסעדות, תופתעו באיזו איכות חיים גבוהה אפשר לחיות בפרו עם לא יותר מהכנסה צנועה.
9. ספרד – רומנטיקה, היסטוריה וכפרים מקסימים
לספרד קו חוף ארוך ואקלים חם מה שאומר שתוכלו להנות מחיים ליד הים לאורך כל השנה. יוקר המחיה במדינה הוא אחד הנמוכים באירופה – ברבות מעריה הבינוניות של ספרד זוג יכול לחיות בנוחות (כולל שכ"ד וביטוח בריאות פרטי) בכ-2,100 דולר בחודש, ועם זאת מדובר בעולם המערבי, עם מערכות תקשורת מודרניות, ודיור ותחבורה ציבורית ברמה הגבוהה ביותר (כך שגם תוכלו לוותר על אחזקת רכב עם כל ההוצאות וכאב הראש הכרוכים בזה).
8. ניקרגואה – המדינה המשתלמת ביותר בדרום אמריקה
הוצאות המחיה היומיות בניקרגואה יכולות להיות מאוד צנועות, במיוחד אם קונים בשווקים המקומיים. זוג ששוכר דירה בניקרגואה ומרשה לעצמו לאכול בחוץ כמה פעמים בשבוע, יכול להסתדר בקלות עם 1,500 דולר בחודש, ולעתים קרובות אף עם פחות. קניית בית משלכם הוא הוצאה משמעותית, אך ההוצאות השוטפות הכוללות הוצאות רכב, מצרכים, מזון לחיות מחמד, אכילה בחוץ, בידור ועזרה בבית, ואפילו מסאז'ים על בסיס קבוע, יעלו פחות מ-1,000 דולר בחודש.
7. פורטוגל – המקום הטוב ביותר באירופה לפרוש בו
עלויות המחיה בפורטוגל הן מהסבירות שבנמצא, ועומדות על כשליש מההוצאות החודשיות בארה"ב למשל. ארוחת צהריים של מרק, מנה עיקרית, משקה, קינוח וקפה עולה בערך 10 דולר. מונית החל מ-4 דולר. שכר הדירה לבית עם ארבעה חדרי שינה וארבעה חדר אמבטיה חצי שעה מליסבון עומד על כ-1,000 דולר בחודש, וההוצאות הנלוות על כ-100 דולר. זאת בנוסף לעובדה שפורטוגל דורגה כמדינה השלישית הבטוחה ביותר בעולם ע"י מדד השלום העולמי ב-2017.
6. קולומביה – מתוחכמת וזולה
פורשים רבים מגלים שכספם שווה יותר בקולומביה, הודות ליוקר המחיה הנמוך ושער החליפין המצוין של המטבע המקומי. הפזו הקולומביאני נסחר סביב ה-850 פזו לשקל מאז סוף 2015. שכר דירה חודשי נע בין 300 דולר בעיירות הקטנות ל-1,500 דולר עבור פנטהאוז או בית כפרי מהודר. באזורים רבים של המדינה עלויות המחיה החודשיות לזוג יכולות לעמוד על 62,000 דולר או פחות.
5. מלזיה – דוברת אנגלית, מערבית וקלילה
בקואלה-לומפור, בירתה של הקולוניה הבריטית-לשעבר מלזיה, זוג פזרן במיוחד לא יוציא יותר מ-2,500 דולר בחודש, או 1,500 אם הוא לא יוצא מגדרו, כולל שכר דירה. בפנאנג לעומת זאת – עיר הממוקמת על נמל טבעי שצופה על מיצרי מלאקה, גם עבור 700 דולר בחודש ניתן לשכור דירה עם ארבעה חדרי שינה ושני חדרי אמבטיה. גם שירותי הבריאות במדינה אמינים וזולים ביותר. ניתוח להחלפת מפרק ברך למשל עולה במלזיה 4,000 דולר לעומת 45,000 דולר בארה"ב, וניתוח להחלפת מפרק ירך עולה 5200 דולר לעמת 39,000 דולר בארה"ב.
4. אקוודור – מגוונת, רגועה, ועירונית
אקוודור מציעה לא רק טבע מהפנט ומגוון תרבויות יוצא דופן, אלא גם עלויות מחיה סבירות ביותר. משפחה של ארבע נפשות יכולה לחיות מ-1,200 דולר בחודש (לא כולל שכ"ד). בשווקים המקומיים אפשר למלא שק גדול בפירות וירקות טריים בלא יותר מ-10-5 דולר, והאקלים המתון משמעו שלא צריך להוציא הרבה על חימום או קירור (עד 18 דולר בחודש). כמו כן מי שמתגורר בעיר לא חייב להחזיק ברכב, כיוון שהתחבורה הציבורית יעילה וזולה מאוד, כאשר נסיעת אוטובוס עולה רק 1.5 דולר.
3. פנמה – ידידותית ומזמינה
בירתה של פנמה – פנמה סיטי, היא בירה בסדר גודל עולמי, אך עדיין ניתן לחיות בה תמורת לא יותר מ-2,500 דולר בחודש. אם יוצאים מפנמה סיטי העלויות אף נמוכות יותר – 1,500 דולר או פחות, וזאת תמורת חיים כמעט אידיליים, ולא באיזה חור מנותק או עיר נידחת. הוצאות חשמל לא עוברות את ה-40 דולר בחודש כשלא זקוקים למיזוג אוויר או חימום, והוצאות מים ואיסוף זבל עולות 10-25 דולר בחודש. הוצאות טלפון עולות פחות מ-15 דולר, אינטרנט פחות מ-20 דולר, ועל יציאות לא תשלמו יותר מ-150 דולר בחודש. עלויות הבריאות הן אולי הזולות ביותר, ולא עוברות את ה-60%-25%מההוצאות החודשיות המקובלות בארה"ב.
2. מקסיקו – נוחה, אקזוטית ומערבית
זוג יכול לחיות במקסיקו ולהוציא בין 1,500 ל-3,000 דולר בחודש, תלוי במיקום, כולל שכ"ד וביטוח בריאות. כרטיס להופעה או סרט יעלה 4 דולר, וביקור אצל רופא 40 דולר. מקסיקו היא מדינה כמעט מערבית עם אינטרנט מהיר, תקשורת בינ"ל זולה, מזון אקזוטי, שווקים מיוחדים, וכרטיסי טיסה זולים ליעדים בכל יבשת אמריקה.
גם שירותי הבריאות במקסיקו מצוינים, ועולים בערך רבע מאשר ארה"ב. לבעלי ויזת תושב ניתן לרכוש ביטוח בריאות מקומי שעולה רק מאות דולרים אחדים בשנה.
1. קוסטה-ריקה – זולה למגורים ומזג אוויר נהדר
קוסטה ריקה מציעה חופים מוזהבים, מישורים פורחים, יערות גשם, הרים ומעיינות תרמיים. זוג יכול לשכור בית או דירת שני חדרי שינה תמורת 500 דולר לחודש, לקנות נכס עם נוף לאוקיינוס תמורת 200,000 דולר, להוציא לא יותר מ-25 דולר בשוק המקומי ולחזור הביתה עם מצרכים לשבוע.
לקוסטה-ריקה אין צבא מאז 1949, אך ממשלתה יציבה, דמוקרטית, והכסף שהיה אמור ללכת לצבא הולך במקומו למימון חינוך לכלל האזרחים ולמערכת הבריאות, הפתוחה בפני אזרחים זרים תמורת 95 דולר בלבד לחודש לזוג.
בקוסטה ריקה זוג יכול לחיות טוב מ-2,500 דולר בחודש. באזורים מסוימים אין צורך במיזוג אויר או חימום, מה שמוריד עוד את ההוצאה החודשית. ניתן לשכור בתים במיקומים מצוינים ועם נוף בלא יותר מ-800 דולר, ולקנות דירת חוף של חדר אחד בפחות מ-50,000 דולר או בית עם נוף להרים בעמק המרכזי תמורת פחות מ-100,000 דולר.