$
חדשות נדל

מינויי כחלון ליושבי ראש ועדות תכנון מרחביות לא ייחקרו על הסתרת זיקתם הפוליטית

העליון הסתפק בהתפטרות שני פעילי כולנו שמונו על ידי שר האוצר כחלון לוועדות תכנון לאחר שהסתירו את זיקתם הפוליטית. השופטים דחו עתירה לפתיחה בחקירה נגדם ולחיוב השר בעלות העסקתם

נמרוד בוסו 07:1404.01.18

בג"ץ המליץ בתחילת השבוע לתנועה לאיכות השלטון למשוך את עתירתה לפתיחה בחקירה פלילית נגד שניים מפעילי מפלגת כולנו שמונו ליושבי ראש ועדות תכנון מרחביות תוך הסתרת זיקתם הפוליטית; ולחיובו האישי של שר האוצר משה כחלון - יו"ר מפלגת כולנו שמינה אותם מתוקף תפקידו למשרותיהם - בעלות העסקתם. בג"ץ הסתפק בהתפטרותם של שני הפעילים. בעקבות זאת משכה התנועה את העתירה, וזו נמחקה.

 

שני הפעילים שמונו על ידי שר האוצר לתפקידיהם בספטמבר 2015, בחודשי כהונתו הראשונים. הם דורון אוזן, שמונה לתפקיד יו"ר הוועדה המרחבית לתכנון ולבנייה שרונים; וציון סוקי, שמונה ליו"ר הוועדה המרחבית מזרח השרון. לפני כשנתיים, בדצמבר 2015, פנתה העותרת לראשונה בנושא לשר האוצר משה כחלון ולנציב שירות המדינה, אך אלה התעלמו מפניותיה.

 

לבסוף הגישה התנועה בפברואר 2017 עתירה לעליון נגד שר האוצר, היועץ המשפטי לממשלה, נציב שירות המדינה, סוקי ואוזן. במסגרתה, דרשה התנועה כי מינויים של השניים יבוטל לאור העובדה שהסתירו את זיקתם הפוליטית בהליך המינוי, וכי חקירה פלילית תיפתח נגדם בשל הסתרה זו. כן נדרש בעתירה כי ייפתח הליך של חיוב אישי נגד שר האוצר, למימון עלות העסקתם. רק לאחר הגשת העתירה החלה המדינה לבחון את הליכי מינויים של השניים. במרץ 2017 הודיע סוקי לשר האוצר כי בכוונתו לסיים את תפקידו, וביוני פרש בפועל; במאי 2017 הודיע אוזן כי ברצונו לסיים את תפקידו, ובספטמבר פרש. בסך הכל כיהנו השניים שנתיים בתפקידיהם.

 

השופטת יעל וילנר, על האפשרות שהמינוי היה פוליטי: "אינני יודעת אם זה נכון או לא. השאלה היא אם לא צריך כאן יותר מהנחה?" השופטת יעל וילנר, על האפשרות שהמינוי היה פוליטי: "אינני יודעת אם זה נכון או לא. השאלה היא אם לא צריך כאן יותר מהנחה?" צילום: יאיר שגיא

 

בשל העובדה שפרשו מתפקידהם, טענה המדינה בפני בג"ץ כי העתירה מיצתה את עצמה ודינה להימחק. בעניין הדרישה לפתוח בחקירה פלילית נגד השניים טענה המדינה כי דינה "להידחות על הסף בהעדר עילה להתערבות בהחלטת המשנה לפרקליט המדינה שלא לפתוח בחקירה פלילית". כן דחתה המדינה את הדרישה לפתוח בהליך חיוב אישי נגד כחלון.

 

נציג התנועה, עו"ד תומר נאור, טען מנגד: "אנו נמצאים כאן במצב של מינויים פוליטים. בחזקת 'נתפסנו נלך הביתה והכל יהיה בסדר'. האם זה המסר שאנחנו רוצים להעביר?".

 

אולם הרכב השופטים שכלל את ניל הנדל, ענת ברון ויעל וילנר לא השתכנע מהדברים וקיבל את עמדת המדינה, לפיה התפטרותם של השניים מתפקידיהם מהווה עונש מספק. זאת תוך שהשופטים כופרים בכך ששר האוצר יכול היה לדעת שהאנשים שמינה לתפקידים בכירים במערכת התכנון הם פעילי כולנו. "יש כאן האשמה חמורה מאוד כלפי השר", אמרה השופטת וילנר, "אינני יודעת אם זה נכון או לא. השאלה היא אם לא צריך כאן יותר מהנחה?".

 

בעקבות הדיון משכה, כאמור, התנועה את העתירה. עם זאת מאחר שרק הגשת העתירה הולידה את התפטרות יושבי הראש, נפסקו לזכותה 5,000 שקלים של הוצאות משפט.

 

עו"ד תומר נאור שייצג את התנועה אמר: "בעקבות העתירה סיימו שני ראשי הועדה ששיקרו בתצהיר את תפקידם בשירות הציבורי, ועניין המינויים הפוליטיים של השר כחלון עלה למודעות ציבורית. בית המשפט החליט לא להתערב בסוגיית ההליך הפלילי והחיוב האישי אך אנו מקווים שלשר הבא שיחשוב למנות מינוי פוליטי תרעד היד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x