כל בית צריך מרפסת
מרפסת שמש, הפכה בשנים האחרונות לאחת מתוספות הבנייה המבוקשות. אומנם הביקוש להוספת מרפסות שמש הוא רב, אך לשם קבלת אישור בנייה, יש לעבור תהליך ארוך ומייגע הכרוך בלא מעט בירוקרטיה. לפניכם המדריך המלא לתיקון 101 לחוק תכנון ובנייה
במידה ותחליטו להרחיב או להוסיף מרפסת שמש חדשה לדירתכם, יהיה עליכם לעבור תהליך בירוקרטי ארוך ומייגע. כך, למשל, אף על פי התקנה הקובעת כי היתר חייב להתקבל בתוך 90 יום, בפועל, ייתכן כי תמתינו זמן רב מעבר לימים אלו. כמו כן, ייתכן כי תצטרכו להמציא מסמכים רבים ונוספים, לעבור ועדות ולמעשה, לבזבז זמן יקר.
תיקון 101 לחוק תכנון ובנייה, אושר לפני כשנתיים. התקנות החדשות מאפשרות לבנות תוספת של מרפסת פתוחה, בשטח של 10% מהדירה ועד 12 מ"ר ובמקרים מסוימים אף עד 14 מ"ר. כלומר, ניתן להוסיף מרפסת חדשה לבניין קיים או להרחיב את המרפסת הקיימת, עד לשטח הנ"ל והתוספת לא תחשב כשטח בנייה עיקרי. הסייג לכך הוא שכדי לבנות או להרחיב מרפסת, יש צורך בהסכמה של 75% מבעלי הדירות בבניין.
היתרונות הטמונים בהוספת מרפסת שמש בדירה הינם רבים ומדברים בעד עצמם. מרפסת השמש, יכולה לשמש כחצר קטנה ומטופחת, או לחלופין – מחסן, או מקום נוסף לתלות בו כביסה. אך היתרון החשוב מכולם הוא , העלאת ערך הנכס בכ-15 אחוזים, הרבה יותר מעלות הבנייה של המרפסת עצמה.
נכון להיום ניתן להוסיף מרפסת לכל דירה ובניין. אך לא כל עירייה, תסכים להוספת מרפסת בודדת. במקרה כזה, בו העירייה מסרבת להוספת מרפסת בודדת בבניין, ניתן לנסות לממש את התוכנית ע"י צירוף כל דיירי הבניין או את רובם. דבר זה, אף יסייע בהוזלת העלויות. בשלב הבא, יש לבחור ועד, שיעבור בין הדיירים ויחתים אותם על הפנייה לעירייה. לאחר מכן, יש לפנות למהנדס או אדריכל, שיבדוק מהן אפשרויות הבנייה העומדות בפניכם (מרפסת תלויה, מרפסת עמודות, סגורה או פתוחה וכד'), כאשר אותו בעל מקצוע, ילווה אתכם גם לאורך כל תהליך קבלת האישורים והבדיקות. לפני התחלת הבנייה בפועל, יש לדאוג להכנת המפרט הטכני הסופי ותוכנית הבנייה ולהגישם לוועדה המקומית לתכנון הבנייה. גם לאחר קבלת היתר הבנייה, במידה ולא הייתה הסכמה של כל הדיירים לבניית המרפסות, הדיירים שהתנגדו לבנייה, יכולים להגיש התנגדות לוועדת תכנון ובניה, במקרה כזה, הבקשה למתן היתר בנייה תידון שוב.
לסיכום, הוספת מרפסת שמש לדירה, כרוכה בהליכים בירוקרטים רבים, העשויים להפוך את התהליך למסורבל וארוך מהצפוי. לכן, ישנה חשיבות רבה לכך שהתהליך ילווה על ידי עורך דין המתמחה בדיני מקרקעין ומכיר את החוק לפרטי פרטים, כולל התוספת והשינויים העדכניים ביותר. עורך דין המתמחה בתחום זה, יוכל לעבוד מול הדיירים, להכין הסכמים מול אנשי מקצוע שונים, להכין מסמכים לקראת הוועדה שדנה בבקשה למתן היתר ולוודא שכל המסמכים, התוכניות והחתימות מוגשים בזמן ובפורמט נכון, בהתאם לדרישת העירייה או המועצה המקומית. כמו כן, עורך הדין יוכל לפנות לרשויות, להכין מסמכים לחתימה, לעקוב מקרוב אחרי תהליך הבנייה והשיפוץ, לוודא שאין חריגות מהתקציב ויש עמידה בלוח זמנים.
למעשה, למרות שהדרך למרפסת השמש המיוחלת אינה פשוטה, היא בהחלט אפשרית, בעזרת ליווי של עורך דין, תוכלו להתגבר על מגוון המהמורות העומדות בדרך לקבלת היתר הבניה להוספת מרפסת שמש.
עו״ד שי הראל - עו״ד מקרקעין בראשון לציון