ניתוח כלכליסט
אם ל־ECI היתה "שנה נפלאה" למה היא מפטרת 100 עובדים
הפיטורים המתוכננים בחברת ציוד התקשורת הישראלית לא נובעים ממשבר. ECI היא חברה רווחית, ההכנסות שלה נמצאות בעלייה והשווקים מתרחבים. אז למה בכל זאת עומדת ההנהלה לשלוח הביתה בשבועות הקרובים 6% מהעובדים בחברה?
ההפגנות ואיומי השביתה של עובדי ECI לא הצליחו להזיז את ההנהלה מעמדתה ‑ ובשבועות הקרובים צפויים ללכת הביתה כ־100 מהנדסים בחברת ציוד התקשורת. הפיטורים האלה הם רק מרכיב אחד בחבילה של קיצוצים, שכוללת מלבד קיצוץ בתקנים גם איחוד של חטיבות ופעילויות. הצעדים האלה, שצפויים לחסוך לחברה כ־22 מיליון דולר, נועדו לשפר את הרווחיות הנמוכה שלה.
- פיטורים? בכיר ב־ECI לעובדים: "2017 היתה שנה נפלאה"
- משרד הביטחון לחץ - ECI זכתה בחוזה ענק לצה"ל ללא מכרז
- עובדי ECI הפגינו הבוקר מול מטה החברה בפתח תקווה
אבל ECI אינה מצויה בקשיים. בניגוד לחברות רבות שעורכות פיטורים בעיצומו של משבר, ECI היא עדיין חברה רווחית. תעיד על כך ההודעה שסמנכ"ל המכירות שלח לעובדי החברה בסוף השנה האזרחית, ובה סיפר ש"2017 היתה שנה נפלאה". מכירות החברה בשנה זו יעמדו כנראה על כ־380 מיליון דולר.
ועד עובדי ECI וההסתדרות הביעו את מחאתם על הפיטורים הצפויים בשורת הפגנות מול בתיהם של בעל השליטה שאול שני וסמנכ"ל הכספים גיורא ביתן. לנוכח איומי ההשבתה, הנהלת החברה אף ערכה כנס למנהלים ובו נשקלו צעדי תגובה אפשריים למחאות.
אולם בכירים בתעשייה הדגישו בפני "כלכליסט" שהפיטורים אינם צעד של נוחות, אלא נעשים בלית ברירה, כדי לשמור על החברה רווחית ותחרותית גם בשנה הקרובה. גורמים אלה מציינים שלושה גורמים שיקשו על החברה לשמור על רווחיות: הרווחיות הנמוכה של העסקאות שעושה החברה בהודו; הצמצום במענקי רשות החדשנות; ותיסוף שער השקל.
ההודים קונים רק בזול
בין 130 ל־140 מיליון דולר ממכירות ECI השנה נעשו בהודו, וב־2018 יהיה השוק ההודי, לפי הערכות, אחראי לכמחצית ממכירות החברה. עיקר הגידול הזה נובע מעלייה בביקוש למוצרי תקשורת של חברות הסלולר במדינה, ומהרחבת פעילות החברה לתחום האופטיקה.
הצרה היא שהמכירות בהודו נעשות ברווח נמוך. בכירים בתעשייה הסבירו שהמחירים שהחברה יכולה לגבות בתת היבשת נמוכים בהרבה מאלה שהיא גובה בשווקים אחרים.
מהצד השני, גם עלות העסקת מהנדסים בהודו נמוכה, ו־ECI מנצלת זאת. החברה מעסיקה היום כ־300 עובדים בהודו, כ־150 מהם מהנדסים בבנגלור. עלות העסקתו של מהנדס כזה היא שליש מעלותו של מהנדס ישראלי: 25‑35 אלף דולר לשנה, לעומת 100 אלף. ECI אינה פוסלת שכירת מהנדסים הודים נוספים.
רשות החדשנות מצמצמת
רשות החדשנות (שנודעה פעם כ"מדען הראשי") היא גוף ממשלתי המקצה מענקים לחברות ישראליות למימון מחקר ופיתוח. בעבר הרשות תקצבה בנדיבות חברות גדולות כמו ECI ואלביט, אבל לאחרונה השתנה טעמה. הביקוש למענקים מחברות קטנות ובינוניות גבר, העוגה לא גדלה, והמימון לחברות בוגרות וחברות בצמיחה צנח ב־30%.
ב־2016 קיבלה ECI מרשות החדשנות 55 מיליון שקל. ב־2017 המספר ירד ל־32 מיליון שקל, וב־2018 הוא יצטמק, לפי הערכות, ל־20 מיליון בלבד.
ברשות מודים שהמשאבים במשורה: "עם השנים, מספר הפניות עלה משמעותית וההקצאה הפכה לתחרותית מאוד, אבל תקציבי הרשות נותרו זהים. אי לכך, פרויקטים טובים נותרו ללא מימון". ראש זירת הצמיחה ברשות החדשנות שגיא דגן הסביר שרק 260 מיליון מתוך 450 מיליוני השקלים שהעניקה הרשות השנה הופנו לחברות גדולות. אבל מקורבים לרשות הוסיפו בשיחה עם "כלכליסט" ש־ECI לא מציגה צמיחה ניכרת ולא מגדילה את מספר העובדים, בניגוד לחברות ישראליות אחרות.
השקל הישראלי עולה ביוקר
במהלך 2017 התחזק השקל מ־3.85 שקל לדולר בראשית השנה ל־3.47 שקל לדולר בסופה. בכירים בתעשייה מסבירים שהייסוף הזה עולה ל־ECI הרבה מאוד כסף. מאחר שהיא מוציאה בישראל בגל שנה כ־100 מיליון דולר, שמשולמים בשקלים, עלייה של 10% בשער הדולר עולה לה כ־10 מיליון דולר. ייסוף נוסף של השקל, או אפילו קיפאון, יכביד מאוד על החברה בעתיד.
מה צפוי ל־ECI בעתיד? החברה תמשיך להתמודד עם תחרות מחירים קשה, בפרט ככל שיגדלו המכירות בהודו. שער השקל, לפי כל ההערכות, אינו צפוי להשתנות הרבה בשנה הקרובה. המענקים מרשות החדשנות ימשיכו לקטון. מכירות החברה כנראה ימשיכו להשתפר, הן בזכות השיפור בפעילות החברה בהודו, והן בזכות שורה של הצלחות שרשמה החברה באירופה בשנה האחרונה ‑ שבזכותן קידמה החברה את מנהל המכירות באירופה לתפקיד מנהל המכירות של החברה בכל העולם.
ומה לגבי העובדים? האם גם 2018 תסתיים בהודעה דרמטית על פיטורים או על העתקת פעילויות מעבר לים? מקורב לחברה מבטיח ש"לא יהיו מפוטרים ב־2018".
מפטרים כל הדרך להתרחבות
היעד: מכירות בחצי מיליארד דולר
בשנת 2013 קנה שאול שני את השליטה ב־ECI תמורת דולר אחד, אחרי שקרן אשמור הבריטית ‑ שותפתו מאז 2007 ‑ החליטה לוותר על חלקה. אשמור השקיעה בחברה כ־900 מיליון דולר; שני, לפי הערכות, השקיע כ־40 מיליון. לאורך השנים הוסיף שני כ־90 מיליון דולר, ולדברי מקורבים להנהלת החברה, לא משך ממנה עד היום כל דיבידנדים או הכנסות. היום הוא אינו נושא בשום תפקיד בחברה.
אותם מקורבים מתארים חברה במצב טוב: לראשונה מאז השתלטות שני על ECI, היא רשמה השנה גידול דו־ספרתי במכירות ותוספת של כ־65 לקוחות חדשים רובם, באירופה ומקצתם במזרח אסיה, בייחוד בהודו. ההכנסות צפויות לעלות מכ־380 מיליון דולר ב־2017 ליותר מ־420 מיליון דולר ב־2018, והרווח התפעולי־תזרימי יעמוד על כ־100 מיליון דולר.
"החברה צריכה להגיע ל-500 מיליון דולר מכירות עם רווח של 100 מיליון דולר" ‑ אומרים המקורבים ‑ "זה היעד העיקרי של ההנהלה כיום". הגעה ליעד הזה תאפשר לחברה לצאת להנפקה או למיזוג עם שחקנית גדולה בענף; אם כי מהלך כזה לא צפוי בטווח הקצר.
המקורבים מסרו שהחברה לא מתכננת שינויים נוספים בכוח האדם של החברה בשנתיים הקרובות, אבל אם ECI תשכור עובדים נוספים בעתיד, הם יבואו בעיקר ממדינות שבהן עלויות המהנדסים קטנה בהרבה. את הודעת רשות החדשנות על הפחתת המענקים הם מתארים כ"פצצה שנפלה על החברה ביום בהיר", ואומרים שהפיטורים הקרובים נועדו לאפשר לחברה להתמודד עם הצמצום במענקים בשנים הקרובות.