$
משפט

הבן הממשיך מתגרש: מה יעלה בגורל הנחלה?

בעת מינוי בן ממשיך, חשוב מאד ליצור מנגנון הגנה על זכויות בעלי הנחלה, ואף מומלץ להכין מסמך המעגן בתוכו את ההסכם בין ההורים (בעלי הזכויות) לזוג הצעיר, בו ייקבעו התנאים במקרה והמצב יגיע לגירושין

עו"ד יעל פרי 10:4602.01.18

אין צורך להרחיב על כך שגירושין הפכו למגפת המאה ה-21. למרבה הצער, זוגות רבים לא מצליחים להתגרש "בטוב" וגוררים אחד את השני לתהום של תביעות הדדיות בניסיון שלא לפגוע בזכויות שלהם, בין אם מדובר בקניין רוחני, חשבונות הבנק או נכסים.

 

חלוקת הזכויות על הנכסים המשותפים בעת גירושין זהו אחד הנושאים הרגישים והבעייתיים ביותר, גם מפני שכל אחד מבני הזוג מעוניין לשמור על מלוא זכויותיו וגם מכיוון שמדובר בהחלטה בעלת השלכות עתידיות. מה קורה כאשר מדובר במשק חקלאי/נחלה? גם כאן התשובה אינה פשוטה ואפילו מורכבת מאחר ובמקרים אלה מעורב בתהליך הגירושין זוג נוסף – ההורים של בעל זכויות ההמשך על הקרקע.

 

לפי החוק, ממש כמו בדירה, כאשר זוג מתגרש, הזכויות על הנחלה יתחלקו באופן שווה. יחד עם זאת, הדין לגבי אפשריות העברת הזכויות בנחלה בחיים ו/או בפטירה שונה מהדרכים הקבועות בחוק לגבי דירה בעיר. כך לדוגמא, לפי הסכמי העברת זכויות של משקים חקלאיים (ההסכם המשולש או ההסכם הדו-צדדי), עוברות כל הזכויות לבן הזוג לאחר שנפטר בעל הזכויות בנחלה. חשוב לציין כי זכות זו מתממשת גם אם בצוואה צוין מפורשות אחרת.

 

עו"ד יעל פרי עו"ד יעל פרי צילום: רונית ינון

 

מיניתם את הבן או את הבת שלכם יחד עם בת או בן הזוג כבנים ממשיכים? במקרה כזה, חשוב שבעלי הזכויות וכן בני הזוג יבינו בדיוק מהן החובות ומהן הזכויות שלהם. פירוק השותפות, אשר קובע כמה יקבל כל אחד מן הצדדים, מערב גם את בעלי הזכויות (ההורים) שהרי מדובר בנחלה שהזכויות בה שייכות להם. והנה עוד מהמורה בדרך: אם את הדירה בעיר אפשר פשוט למכור ולחלק את הכסף (הפתרון הפשוט יחסית) כאשר מדובר בבית שנבנה עבור הבן הממשיך בנחלה, המצב מסתבך פי כמה שכן לא ניתן למכור את הבית בלבד ולפיכך יש למצוא פתרונות אחרים כגון – רכישת הזכויות על ידי אחד מבני הזוג, ביצוע פיצול מגרש מנחלה (כרוך בעלויות לא מבוטלות).

 

 כמו כן, בל נשכח כי בשונה מהדירה, המשק הוא גם מקור הפרנסה של לפחות אחד מבני הזוג, ולכן, בעת מכירה או רכישת זכויות, יש לקחת זאת בחשבון על כל ההשלכות הנובעות מעובדה זו.

 

במילים אחרות, אם מיניתם את הבן או את הבת כבנים ממשיכים בנחלה, יצרתם התחייבות מצדכם כלפי שני בני הזוג – מהתחייבות זו כמעט ואי אפשר לחזור (בעת המינוי חותמים על תצהירים לפיהם המינוי הינו בלתי חוזר). במקרה ובני הזוג שמונו לבנים ממשיכים יחליטו להתגרש בעודכם בחיים, יועלו טענות לא רק ביחסים בין בני הזוג אלא טענות גם ביחס לזכויות הקיימות והעתידיות של בני הזוג בנחלה כפי שהובטח להם על ידכם, כבעלי הזכויות בנחלה, אשר נתנו התחייבות עתידית לילד להעביר בעתיד את מלוא הזכויות של נחלה אליו.

 

יובהר כי טענות אלו בנוגע לזכויות במשק, יכול ויעלו גם על ידי בן זוג אשר לא צוין יחד עם הבן הממשיך במסמכי המינוי, כבן ממשיך.

 

מדובר בסוגייה מסובכת הנכנסת עמוק למערכת היחסים העדינה הקיימת במשפחה. לא בכדי אומרים, שכל המשפחה מתגרשת. כאן, לא מדובר בביטוי פיגורטיבי אלא בעניין ממשי לחלוטין עת בדר"כ בעת הליך גירושין המתנהל בין בני זוג שאחד מהם מונה כהן ממשיך, מנוהלים הליכים משפטיים גם כנגד ההורים.

 

זאת הסיבה, שכאשר מדובר בהעברת זכויות בנחלה (להבדיל מדירה בעיר) ו/או בעת מינוי בן ממשיך, חשוב מאד ליצור מנגנון הגנה על זכויות בעלי הנחלה ו/או על הרצון שלהם להעביר את הזכויות שלהם לבן הממשיך . למשל, אם לפני הנישואין ייערך הסכם ממון בין בני הזוג הקובע בדיוק מה מגיע לבן הזוג היורש את הזכויות על הנחלה, במקרה של גירושין, יהיה המצב פשוט יותר ולא יגרור אחריו תסבוכת משפטית ארוכה יקרה וכואבת לכל המעורבים. כמו כן, מומלץ מאד להכין מסמך נוסף, המעגן בתוכו את ההסכם בין ההורים (בעלי הזכויות) לזוג הצעיר, בו ייקבעו התנאים במקרה והמצב יגיע לגירושין.

 

גם כאשר ניתנה אפשרות לבני הזוג לבנות על הנחלה להתגורר במבנה שנבנה על ידם, ללא מינוי של בן ממשיך, הסכמים אלו הכרחיים על מנת למנוע סכסוכים עתידים לרבות טענות על ידי מי מבני הזוג כי ניתנו להם זכויות קניין באדמה ולא רק זכות מגורים /זכות לבנות על הנחלה. גם מבחינת בני הזוג הסכם זה הכרחי וזאת על מנת להגן על השקעותיהם בנחלה, שהזכויות בה אינן שלהם, קל וחומר כשבדרך כלל זוג צעיר משקיע את כל הונו בבניית הבית שבנחלה. בית אשר לכאורה, יכול להימכר בכל עת בו יחליטו ההורים, בעלי הזכויות באדמה, למכור את הנחלה.

 

גם במקרה שבני הזוג לא בונים על חשבונם את ביתם על נחלת ההורים אלא עוברים להתגורר במבנה קיים בנחלה, יש צורך בהסכם שיסדיר את החובות והזכויות של בני הזוג וזאת על מנת למנוע סכסוכים עתידיים ותאם ציפיות ופינוי הנחלה בעת הצורך.

 

עריכת הסכם משרת את האינטרסים של כל הנוגעים בדבר- כל אחד והאינטרסים הברורים שלו. הסכם שכזה, יבטיח את תאום הציפיות בין הצדדים ומתן פתרונות במקרה של גירושין.

 

ההסכמים הללו, גם אם ייראו לכם מיותרים ברגע שהאהבה פורחת, בהכרח יחסכו בעתיד, במידת הצורך, על כל המעורבים בדבר סבל רב, עצב ודאגות והוצאות כספיות.

 

עו"ד יעל פרי, בעלת משרד מוביל העוסק בתחום האגודות השיתופיות, בן ממשיך, ירושות וצוואות וגירושין במגזר החקלאי. עו"ד פרי מנהלת את פורום אגודות שיתופיות באתר הפורומים המשפטייים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x