תוחלת החיים בישראל עומדת כיום על 84.1 לנשים ו-80.3 לגברים ובין השנים 2004-2014 היא עלתה ב-2.3 שנים בממוצע. לאור הנתונים, אין פלא שרבים תוהים מי יטפל בהם כאשר יהיו מבוגרים ויגיעו לגיל הזהב. זה הגיל שבו לפחות חלק מהפעולות היומיות לא ניתנות לביצוע באופן עצמאי ונדרשת עזרה בתפקוד בסיסי או מורכב.
האפשרויות שעל הפרק בכל הנוגע לטיפול בקשישים ומבוגרים כוללות טיפול מצד הילדים, העסקת מטפל פרטי או מעבר לבית אבות. לכל אפשרות יתרונות וחסרונות אחרים וכדאי להכיר אותם עוד לפני שמגיעים לרגע האמת.
|
|
צילום: pexels
|
בני משפחה, מטפל או בית אבות – מה עדיף?
האפשרות הזמינה ביותר היא כמובן להיעזר בבני המשפחה. עם זאת, מדובר בסוגיה מורכבת מכפי שנהוג לחשוב וקיימים גם הבדלים בין המינים. לפי מחקר שנערך בארצות הברית, נשים מעניקות להוריהן את מלוא תשומת הלב ושעות הטיפול, בעוד גברים מסתפקים במינימום בלבד. כך למשל נשים משקיעות בממוצע 12.3 שעות בחודש לטיפול בהורים מבוגרים אבל גברים עושים זאת למשך 5.6 שעות בלבד. יתרה על כך, מי שמשקיע מעל 50 שעות ויותר בשבוע בטיפול בהורים צפוי להתמודד בעצמו עם בעיות בריאות.
האפשרות השנייה היא להעסיק מטפל. היתרון הוא שאין צורך במעורבות של בני המשפחה ואפשר גם להתאים את רמת ההכשרה, המקצועיות וההסמכה של המטפל לבעיות רפואיות ספציפיות של ההורים. החיסרון הוא שמדובר בהוצאה כספית לא מבוטלת שעשויה להצטבר לאלפי שקלים בשנה.
האפשרות השלישית היא לשקול מעבר לבית אבות. כאן צריך לבדוק מה המצב הבריאותי הספציפי של הקשיש, עד כמה הוא מתפקד והאם מתאים לו דיור מוגן, בית אבות סיעודי, בית אבות מעורב, בית אבות לתשושי נפש או בית אבות לחולים סיעודיים מורכבים.
מה נמצא בתחומי האחריות של הביטוח הלאומי?
אי אפשר להתעלם מאחריותו של ביטוח לאומי
בכל הנוגע לטיפול במבוגרים וקשישים בישראל. קודם כל, תושבי ישראל זכאים על פי חוק לקבל קצבת זקנה חודשית שמורכבת מקצבה בסיסית ותוספות כמו מספר שנים שבהן מקבל הקצבה מבוטח, מספר בני המשפחה שחיים איתו וכן הלאה. קצבת זקנה ניתנת לפי גיל הפרישה והיא זמינה עבור גברים מגיל 67 ועבור נשים מגיל 62.
כמו כן, קשיש שנזקק לעזרה בביצוע פעולות יום יומיות או זקוק להשגחה יכול לקבל גמלת סיעוד. אפשר להתייעץ עם אנשי מקצוע לגבי הגמלה או להשתמש במחשבון בדיקת זכאות של המוסד לביטוח לאומי בעצמו. לבסוף, יכול להיות שאת רוב הטיפול תוכלו לממן בעזרת קצבת שאירים, זכאות לתוספת השלמת הכנסה לקצבת זקנה או פטורים במערכת הבריאות.