$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

שטייניץ מקים צוות שיבחן מחדש את המכסות ליצוא גז

משרד האנרגיה מקים צוות שיבחן מחדש את צורכי הגז הטבעי של ישראל, כפי שקבעה הממשלה בעת שאישרה את מסקנות ועדת צמח. בשל התמורות שחלו במשק האנרגיה בשנים האחרונות, השאלה הגדולה היא אם הוועדה תגדיל את היקף היצוא

ליאור גוטמן 06:4502.01.18

חמש שנים אחרי שאושרו המלצות ועדת צמח בדבר מדיניות הגז של ישראל, ובהתאם להחלטת הממשלה בעת שאימצה את מסקנות הוועדה, משרד האנרגיה עומד לבחון את המלצותיה מחדש. ל"כלכליסט" נודע כי בחודש הקרוב יקים המשרד צוות בין־משרדי שימפה את מאגרי הגז הידועים, יחשב את צורכי הגז העתידיים של המשק בארבעה תחומים (חשמל, תעשייה, תחבורה ושימושים אזרחיים )וישקול כמה גז אפשר לייצא מישראל בשנים הקרובות.

בראש הצוות החדש יעמוד מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי, והוא יצטרך לסיים את עבודתו לפני יוני 2018, אז אמור משרד האנרגיה להגיש את המלצותיו לממשלה. הוא צפוי לפעול במתכונת ובהרכב דומים לאלה שבהם פעלה ועדת צמח בשנים 2011‑2012. בשל לוח הזמנים הקצר, שבו תחול גם פגרת הפסח, במשרד ישתדלו לסיים את גיבוש הצוות ומטרותיו כבר החודש.

 

ההמלצות לא שוות את הנייר

 

ועדת צמח, שבראשה עמד מנכ"ל משרד האנרגיה דאז שאול צמח, הוקמה בשלהי 2011. היתה זו הפעם הראשונה מאז גילוי מאגרי הגז לחופי ישראל שבה חושבו צורכי הגז הטבעי של מדינת ישראל בשלושה תחומים עיקריים: ייצור חשמל, תעשייה ותחבורה. מלבד צמח ישבו בוועדה נציגי המועצה הלאומית לכלכלה, משרדי המשפטים, האוצר, הגנת הסביבה והחוץ, והממונה על הגבלים עסקיים. בוועדה ישב גם נציג המועצה לביטחון לאומי אבריאל בר יוסף, שמעורבותו בוועדה רמזה לכאורה לקשרים עם טיסנקרופ שבגינם הוא נחקר כעת בפרשת הצוללות (ראו מסגרת).

 

מלבד לימוד הניסיון הבינלאומי בתחום, הוועדה קיימה שימוע פומבי וקיבלה מאות התייחסויות לעיון, ואף ערכה ימי שימוע אזרחי בכפר המכביה. 

 

 

אחרי שבחנה תשעה תרחישים אפשריים לשימוש בגז 25 שנים קדימה, הוועדה בחרה להסתמך על ההערכות הבאות: עד שנת 2040 תצרוך ישראל כ־264 מיליארד מ"ק גז טבעי לחשמל, כ־111 מיליארד מ"ק לתעשייה וכ־40 מיליארד מ"ק לתחבורה. עוד שוריינו 14 מיליארד מ"ק להקמת מתקן לייצור דלק סינתטי (GTL).

 

אחרי שהביאה בחשבון את עתודות הגז שהיו ידועות לה, הוועדה קבעה שצורכי המשק מאפשרים לייצא 53% מהגז. מאגרי ענק דוגמת תמר ולווייתן יוכלו לייצא כ־50%. מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה אלונה שפר־קארו היא היחידה שתבעה להפחית את מכסת היצוא כדי לשמור גז לשימוש מקומי.

 

שר האנרגיה יובל שטייניץ שר האנרגיה יובל שטייניץ צילום: אוראל כהן

 

אף שהדו"ח הסופי הוגש לממשלה בספטמבר 2012, רק ביוני 2013 הוא אושר בממשלה החדשה שהוקמה. אבל הממשלה סטתה מההמלצות בנקודה חשובה, והחליטה להפחית את היצוא לכ־40% מהגז. היא עשתה זאת, בין היתר, בשל תחזיות של ועדה אחרת שניבאה שימוש נרחב בגז בתחבורה פרטית, וכן בלחץ ההפגנות נגד יצוא הגז.

 

היום כבר ברור שהתרחיש שבחרה הוועדה היה רחוק מאוד מהמציאות. השימוש בגז בתעשייה נמוך בעשרות אחוזים מההערכות, רק כמה עשרות מפעלים חוברו לרשת הגז, ומספר המכוניות שמונעות היום בגז טבעי אפסי. בתחום החשמל, לעומת זאת, הוועדה חטאה בהערכת חסר: היא הניחה שצריכת הגז הלאומית השנתית תגיע ל־9 מיליארד מ"ק ב־2020, אולם בפועל הצריכה עברה את המספר הזה כבר ב־2017. הסגירה הצפויה של תחנות הכוח הפחמיות תגדיל את השימוש בגז בעוד עשרות אחוזים.

 

ועדת אדירי יוצאת לדרך

 

המידע שעומד כעת בפני הוועדה של אדירי שונה מהותית מזה שעמד בפני צמח. נפח הגז במאגרים המוכחים שהיו ידועים אז עמד על 800 מיליארד מ"ק. כיום מספר זה עלה ל־1,000, התגלו מאגרי כריש ותנין, והנפח הידוע של הגז בלווייתן גדל. הוועדה תצטרך להביא בחשבון גם את השימוש המועט בגז בתחבורה ואת העיכובים בחיבור מפעלי התעשייה לגז.

 

אז מה משרד האנרגיה רוצה לעשות הפעם? על פי ההערכות, הצוות יקיים מעין שימוע ציבורי באשר לצרכים העכשוויים של המשק. מסקנה אחת של ועדת צמח שכנראה תיעלם היא החובה לחבר כל מאגר קטן בצנרת עצמאית לחוף. במשרד מבינים שאין טעם לחייב מאגרים זעירים לבזבז מיליארד דולר על חיבור לחוף, סכום הגדול לפעמים משווי המאגר עצמו; מה גם שמספר נקודות הקליטה היבשתיות מוגבל ממילא.

 

ומה באשר ליצוא? למרות ההבטחות הגדולות ליצוא נרחב של גז, החוזים שנחתמו עד כה כוללים בעיקר אספקה בהיקף זעיר מתמר לחברת הדשנים הירדנית פוטאש ובהיקף גדול מלווייתן לחברת החשמל הירדנית. בקנה יש מגעים למכירת חשמל לפלסטינים ‑ וזהו בערך. בממשלה ירצו לראות חוזי יצוא בהיקף רחב למצרים או לטורקיה לפני שיגדילו את המכסה, או אפילו ישאירו אותה על כנה. אף ששותפויות הגז כבר מפנטזות על יצוא לשווקים קרובים ורחוקים — אולי בצינור הים תיכוני שעשוי להימתח ב־2025 בין ישראל לאיטליה ‑ כל שינוי של המכסה יעיר שדים מרבצם, הן מצד היזמים והן בחזית החברתית.

 

במשרד האנרגיה אישרו את הקמת הצוות ומסרו בתגובה: "הצוות יורכב מנציגי הממשלה הרלבנטיים שפעלו בהרכב המקורי של הוועדה לבחינת מדיניות הגז הטבעי. בראש הצוות יעמוד מנכ"ל משרד האנרגיה — אודי אדירי. בין היתר, הצוות יבחן את הדרישה לחבר כל שדה גז טבעי בשטח חזקה למשק המקומי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x