"ישראל היא מעצמה טכנולוגית, אבל בענף הבנייה אנחנו נמצאים חמישה־שישה עשורים אחורה"
באיחוד האירופאי כבר מחייבים 50% מכל התחלות הבנייה להיבנות ממוצרים מתקדמים ואקולוגיים, אולם בישראל אפילו לא קרובים ליישור קו. מדוע המדינה לא מעודדת בנייה ירוקה? מנכ"ל אקו-בילד דורון ערוסי עונה לשאלותינו
"הגיע הזמן לעבור לשיטות בנייה מתקדמות, ירוקות וחסכוניות, מהירות וחסכוניות", אומר דורון ערוסי, מנכ"ל חברת אקו-בילד (Eco Build) שמייבאת לישראל את שיטת הבנייה המתקדמת הנקראת ICF (ראשי תיבות: Insulated Concrete Forms) של חברת הענק הקנדית נודורה (Nudura).
לדברי אנשי אקו-בילד, הזמן הממוצע להשלמת שלד בית מגורים בגודל ממוצע של כ-200 מ"ר מהיסודות הוא כארבעה עד שישה שבועות, ואילו בבנייה רוויה, שלד של בניין דירות הכולל כעשר קומות ניתן לסיים בפרק זמן של כחצי שנה. "טכנולוגיית ה-ICF מאפשרת בניית שכונות שלמות במהירות, עם יתרונות נוספים, כגון חוזק, בידוד תרמי, אקוסטי וכדומה, מה שלמעשה עשוי בעתיד הקרוב להוזיל את מחירי הבנייה החדשה ובעתיד הרחוק להוזיל את עלות הדיור בישראל, או לפחות לבלום את העלייה המתמדת בענף. שיטה זו אינה דורשת ייבוא של חברות ביצוע ועובדים מיומנים זרים. ההכשרה כולה מתקיימת על ידינו בישראל ובחינם. העבודה באמצעות המוצרים נקייה וקלה ליישום, כך שהשימוש בה יאפשר להחזיר את כוח העבודה הישראלי לענף הבנייה, ובעיקר חיילים משוחררים", אומר ערוסי. "כיום, פחות מאחוז אחד מהחיילים המשוחררים בוחרים לעסוק בענף הבנייה, למרות שזו נחשבת לעבודה מועדפת, בשל שיטות העבודה המיושנות, העבודה הסיזיפית והמפרכת. אך באמצעות הטכנולוגיה המתקדמת של שיטת ה-ICF הבנייה הופכת קלה, בטוחה, אסתטית ומהירה יותר, כך שחיילים משוחררים יוכלו לבחור לעסוק בתחום, כמו גם חיילות משוחררות בפרט ונשים בכלל".
בעקבות פרסום קול קורא של משרדי האוצר, הכלכלה והתעשייה, הבינוי והשיכון בנושא עידוד תיעוש הבנייה, ערוסי בחן בעזרת אנשי מקצוע נוספים מהענף מספר שיטות ומוצרים בענף הבניין, ומתוכן בחרו את שיטת ה-ICF של נודורה. יתרונותיה של שיטת הבנייה המתקדמת ICF כמעט בלתי נדלים. בנייה בשיטה זו נעשית באמצעות טפסי או תבניות מבודדות ליציקת קירות בטון. מדובר בשיטת חדשנית, אקולוגית ומודולרית, המתבצעת על בסיס חומר ממוחזר והניתן למחזור בשם פוליסטירן מוקצף או EPS. תהליך הבנייה בשיטה זו אינו דורש בהכרח כוח אדם מיומן. יחד עם זאת, אקו-בילד הספיקה להכשיר קבלנים ולהשאיל ציוד ללא תשלום, ואף ללוות פרויקטים. ההכשרה נמשכת יום אחד, ולאחריו מתבצע מבחן הסמכה. כיום, כ-70 קבלנים מקומיים כבר עובדים בשיטת ICF. "אנחנו נמצאים רק כשנה וחצי בתחום אבל מעורבים כבר באלפי יחידות דיור בישראל. מקרית שמונה ועד אילת, חברות בנייה גדולות עושות שימוש במוצרים שלנו", מציין ערוסי.
ערוסי מוסיף: "מדינת ישראל היא מעצמה טכנולוגית אשר מובילה בתחומים רבים נוספים, כגון טיהור מים, אנרגיה סולארית, חקלאות ועוד, אך בענף הבנייה משום מה אנו תקועים בשנות השישים. אחרי הכל, עלינו להתאים את עצמנו לסטנדרטים בינלאומיים גם בענף הבניין". לדבריו, באיחוד האירופי, לדוגמה, 50% מהבנייה החדשה עד סוף שנת 2017 חייבת להיעשות עם מוצרי בנייה מתקדמים ואקולוגיים, וכי עד סוף שנת 2020, 100% מהבנייה תחויב לכך. "מדינת ישראל נתנה הוראה למכון התקנים להתאים את כל התקינה בבניין לתקינה האירופית. הם היו אמורים לעשות זאת עד סוף 2016, זאת למעט התקנים ת"י 5281 (התקן הישראלי לבנייה ירוקה המציע קטגוריות לבחינה ומדדים להגדרת מבנה ירוק) ות"י 5282 (דירוג בניינים לפי צריכת אנרגיה), שאמורים להתעדכן ולכלול בתוכם את מוצרי הבנייה המתקדמים", אומר ערוסי. "אנחנו ייבאנו שיטה שפועלת על פי התקנים האירופיים המחמירים ביותר, כמו גם תקן אמריקאי-אזרחי ותקן אמריקאי-צבאי. המוצרים שלנו ממוחזרים ובשיטת בנייה זו הוכח חיסכון של מעל ל-50% בצריכת החשמל. אפילו אל גור, סגן נשיא ארצות הברית לשעבר, הזכיר בוועידת האקלים 2015 בפריז את בית הספר היסודי בריצ'רדסוויל, קנטקי, שנבנה בשיטת הבנייה שלנו. בבניית אותו בית ספר מוכח כי נחסכו 543 אלף דולר בשנה אחת, לעומת שנים קודמות, וכך התאפשר להנהלה להשקיע סכום זה בחינוך במקום לשלם עבור צריכת החשמל".
באספקט הבטיחותי, על רקע החששות מסבב הלחימה הבא, שבו צופים אנשי מקצוע כי אלפי רקטות וטילים ישוגרו לכיוון ישראל, חוזק הבנייה מקבל משנה תוקף. מעטפת בניין בשיטת ICF של נודורה חזקה כמעט פי ארבע ממעטפת בניין שנבנה בשיטה המסורתית. "הסיבה לכך היא שכשאנו יוצקים את הבטון לתוך התבניות שלנו, הנוזלים בכלל ובעיקר המיצים של המלט לא בורחים מהחריצים אלא נאגרים. זה למעשה יוצר תהליך אשפרה בתנאי מעבדה. בניין שנבנה בשיטה זו חזק יותר מכל חדר ממ"ד שנבנה בשיטה המסורתית", מציין ערוסי. "בתים בארץ מתוכננים לעמוד בסופות של עד 105 קמ"ש, ואילו במוצרינו הבסיסיים, כסטנדרט התחלתי בלבד, העמידות היא ל-402 קמ"ש. ואם יש צורך ניתן להגדיל זאת בהתאם לצרכים".
אם כך, מה בעצם מעכב את החדרת השיטה לענף הבנייה הישראלי?
"אנחנו מצפים מרגולטורים וממשרדי הממשלה הרלוונטיים לעודד בנייה בטכנולוגיות כאלו בארץ, ולחוקק חוקים שיחייבו לעשות שימוש בשיטות הבנייה המתקדמות והחסכוניות. נפגשתי במאי אשתקד עם מר ערן ניצן, שהיה סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר, והם הציעו להעמיד תקציב של 120 מיליון שקלים לעידוד בנייה במוצרי בנייה מתקדמים. המלצתי שיעבירו את התקציב לטובת הדיירים בצורת מענקים, אך הם החליטו בסבב הזה להעביר את המענקים האלה לקבלנים, לעידוד הבנייה. וזה גם טוב, בכל זאת צעד אחד קדימה. התכנית הייתה שיינתן מענק על סך 20 אלף שקלים לקבלן עבור כל יחידת דיור שתיבנה במוצרי בנייה מתקדמים. בהמשך התקציב התעכב מאחר שעבר למשרד הבינוי והשיכון לאישור וירד ל-14 אלף שקלים ליחידת דיור".
"ממשלת ישראל מוציאה מיליארדי דולרים כדי להביא עובדי בניין זרים לארץ. שכר ממוצע של עובד בניין זר נע בין 40-20 אלף שקלים לחודש. לעומת זאת, לחיילים משוחררים מציעים שכר עבודה התחלתי של 7,000-6,000 שקלים לחודש תמורת אותה עבודה. לדעתי, אם נתגמל את החיילים המשוחררים כמו עובדים זרים, הרבה יותר חיילים משוחררים יבחרו לעבוד בענף במקום לברוח לחו"ל אחרי צבא – תחשבו על זה שמדובר בהשקעה בדורות הבאים שלנו – ואין לי ספק שהם יכולים להיות עובדים מצוינים באמצעות השיטה הזו. מה שצריכים לעשות בשלטון זה פשוט לחוקק חוקים לבנייה בשיטות מתקדמות ולהחליט שכל מכרז בנייה שיוצא במדינה צריך לצאת עם דרישה למוצרים מתקדמים. זה מה שיכניס את ענף הבנייה לסטנדרטים גבוהים עם דיוק בעבודה ושאיפה לאפס ליקויי בנייה. אנחנו צריכים להעיר את הפוליטיקאים שבאמת אכפת להם, שיפעלו לטובת הדברים שהם טענו שיעשו. אנו קוראים לשר הבינוי והשיכון וכן לשר האוצר לחבק את שיטת הבנייה שהבאנו לארץ בעקבות ההצהרה של משרדיהם לייבוא טכנולוגיות בנייה מתקדמות. הרי בסופו של דבר נענינו לבקשתכם והבאנו לכם מוצר מתקדם ומנצח, מדוע אתם לא מעודדים ודוחפים קדימה יוזמות שלכם?!".
במשרד האוצר סירבו להגיב לנאמר בכתבה, כמו גם במשרד הבינוי והשיכון.
לכתבות נוספות היכנסו אל זירת הנדל"ן >>