האחיות הקטנות של התפוז
מתיקותן וקילופן הפשוט הם שהפכו את הקלמנטינה והמנדרינה לפירות ההדר הפופולריים בעולם. הן נפלאות בריבה, סלט וסנגריה
את המנדרינה הביאו סוחרים ונוסעים בגרעינים שנותרו בכיסיהם מחבל יונאן שבדרום סין, והיא נחשבת לאחד ההדרים הקדמונים והחשובים ואף נזכרת בכתבי הסינים אלפי שנים. את שמה קיבלה מן המנדרינים, שרים בכירים בסין העתיקה, שנהגו ללבוש גלימות מצודדות המזכירות את קליפת הפרי.
הקלמנטינה פותחה בידי האב הצרפתי־אלג'ירי קלמן רודייה במאה ה־19 מהכלאה בין מנדרינה לבין חושחש, הדר שגזעו משמש ככנה מצוינת להדרים אחרים אך את פריו לא אוכלים. במידה רבה החליפו המנדרינה והקלמנטינה את התפוז כפרי ההדר הפופולרי בעולם על שום שקילופן פשוט וקל ואכילתן נוחה יותר.
בעונה
את המנדרינות והקלמנטינות מתחילים לקטוף בראשית אוקטובר ולעתים אפילו בספטמבר. מרבית הזנים מבשילים בסתיו ובתחילת החורף, וזנים חדשים מבשילים גם בראשית האביב. הזנים השונים נבדלים בצבע הקליפה ובעובייה וכמובן בטעם, במתיקות ובמידת העסיסיות. לזן אודם, שפותח בארץ מהזן אורה, גם הוא מהארץ, צבע כתום עמוק ומתיקות נהדרת. הוא מגיע לשווקים לקראת סוף העונה.
בשוק
המנדרינות הטובות ביותר גדלות על העץ בחצר. הן אינן מרוססות ואפשר לקטוף אותן בדיוק ברמת הבשלות המתאימה. מיד אחריהן נמצאים הפירות בדוכנים בצדי הדרכים. אלה שנמכרים בשוק או במרכולים אינם נבדלים כמעט.
במטבח
מנדרינות וקלמנטינות נאכלות על פי רוב כשהן טריות ומוגשות אל השולחן בערמה.
את הפלחים שלהן ניתן גם להוסיף לכל סלט פירות או מוזלי בבוקר. בוחרים מנדרינות קטנות במיוחד ומקפידים להפריד את כל החלקים בעלי הציפה הלבנה. ההתעסקות מאומצת, אולם התוצאה מספקת במיוחד.
את הפלחים החשופים אפשר להוסיף על נקלה גם לסלט עלים ירוקים רענן או להמתיק עמם פרוסה עם גבינה לבנה.
אפשר גם להכין ריבת מנדרינות נהדרת: מעבירים קילוגרם אחד של פירות זהובים לסיר גדול וממלאים מים עד הסוף. מביאים לרתיחה, מבשלים כמה דקות ואז נפטרים מהמים. כעת חוצים כל פרי ונפטרים מהגרעינים. מעבירים את המנדרינות למעבד מזון בעל להב פלדה וטוחנים אותן על קליפותיהן לקבלת מרקם גבשושי. מעבירים את העיסה לסיר נקי במיוחד ומוסיפים קילוגרם של סוכר בהיר ומיץ מלימון אחד. אפשר להוסיף כמה עלי נענע או לתבל. מבשלים על אש בינונית בבעבוע עדין במיוחד 20–30 דקות, עד שהריבה מסמיכה. מעבירים את הריבה החמה לצנצנות וסוגרים את המכסים כשהיא עודנה חמה.
כתוספת לתה או לסנגריה חותכים מנדרינות לפרוסות בעובי חצי סנטימטר ונפטרים מהגרעינים. מפזרים מעט סוכר על גבי נייר אפייה ועליו מסדרים את הפרוסות בצפיפות. מפזרים מעליהן עוד סוכר ומטפטפים מיץ לימון. מעבירים לתנור שחומם ל־60 מעלות ומייבשים את הפירות 8-6 שעות, עד שהסוכר נמס אך לא נשרף, וחלק מהנוזלים של הפרי נעלמו. מוציאים את התבנית, מצננים ומעבירים את הפרוסות הדביקות והגמישות לאחסון במקרר. את הפרוסות מוסיפים למשקה המבוקש.