$
אוכל

עונת המלפפונים

טעמם של מלפפונים הגדלים בקיץ טוב יותר והוא משתלב במגוון סלטים כצזיקי יווני או סלט המורכב מצ'יפס וצנוניות

הדיי עפאים 16:0716.08.17

אף ש־96% מן הירק המאורך עשויים מים, הרי שהמעט שעוטף אותם הוא הסיפור כולו. כמו אצל יתר הדלועיים - האבטיח, המלון והקישוא, למשל - גם המלפפון עסיסי כשם שהוא טעים ומרקמו הוא מקור החיבה הרבה שלה הוא זוכה בארץ ובעולם כולו.

 

הפרי העסיסי בוית כנראה בהודו, לפני כ־3,000 שנה, ומשם נדד ליוון העתיקה ולאימפריה הרומית שהפיצה את זרעיו עם התקדמות כיבושיה באירופה ובמזרח התיכון. היוונים היו גם אלו שנתנו לו את שמו, מלפפון, שהוא הכלאה בין מלון לתפוח.

 

המלפפונים גדלים במקשה, בדומה לאבטיחים, והם מבשילים על גבי הצמח המטפס מדי יום. הם נקטפים ונאכלים בעודם בוסר, כשהם ירוקים ונוקשים והזרעים שבתוכם טרם הגיעו לבגרות והם רכים ונוחים למאכל.

 

הזמן

 

המלפפון הוא ירק של קיץ. הוא נזרע באביב ומבשיל לאחר כ־40 ימים. בקיץ מגדלים ממנו גם בשטח פתוח או במנהרות רשת, ואילו אלו המצויים בשווקים בחורף מגודלים בחממות. טעמם של אלו שגדלו בשמש הקיץ טעים לאין שיעור, והם גם אלו המתאימים ביותר להחמצה שכן הם פריכים ונוקשים.

 

 איור: איגור טפיקין

 

 

המקום

 

מרבית המלפפונים המגודלים בארץ באופן מסחרי מגיעים למרכולים ולשווקים ואין הבדל אמיתי בתוצרת ביניהם. בחודשי הקיץ ניתן למצוא מלפפונים בלאדי, מזנים ותיקים יותר, הגדלים בכפרים ערביים ומצויים רק בצדי דרכים ובשווקים בעיר העתיקה בירושלים, יפו או עכו, למשל. מלפפונים אלו טעימים במיוחד ואם קונים מהם כשהם טריים מאוד, הם הופכים לחמוצים הטעימים ביותר.

 

במטבח

 

מלפפון טרי וצונן מחיה את הגוף והנפש. אפשר להכין ממנו סלט צזיקי יווני נהדר בשני אופנים, האחד פריך יותר והשני יותר נמרח. כדי להכין את זה הפריך, חוצים את המלפפונים פעם אחת לאורכם ואחר כך מסירים את כל החלק הלח המכיל את הגרעינים בעזרת כפית עד שנותר רק החלק הנוקשה הצמוד לקליפה. קוצצים את מה שנותר דק־דק ומוסיפים אל יוגורט כבשים סמיך או אל תערובת של לבאנה שרוככה במעט יוגורט. מתבלים במלח ובלימון, מערבבים ויוצקים מעל עוד שמן זית להגשה.

 

כדי להכין את הגרסה הנמרחת והטעימה לא פחות, מגררים את המלפפונים בשלמותם בפומפייה אל קערה. מתבלים במלח דק ומערבבים היטב. מעבירים את התערובת למסננת ומניחים מעל לקערה למשך כרבע שעה. אחר כך סוחטים את המלפפונים היטב בין כפות הידיים עד שניגרים מהם נוזלים רבים. את חוטי המלפפון היבשים מוסיפים אל היוגורט כמו בנוסח הקודם ומתבלים.

 

אפשר להכין גם סלט צ'יפס ומלפפונים נהדר: פורסים תפוחי אדמה קטנים לפרוסות עגולות ודקות ומעבירים לקערה עם מי קרח למשך כשעה. מסננים ומייבשים היטב ואחר כך מטגנים בשמן עמוק עד לקבלת צ'יפס פריכים וזהובים. חוצים 2–3 מלפפונים טריים לשניים ונפטרים מהגרעינים בעזרת כפית. פורסים כל מחצית לרצועות אלכסוניות בעובי חצי סנטימטר ומעבירים לקערה. מוסיפים כמה צנוניות פרוסות דק ובצל ירוק קרוע לפיסות. מוסיפים את הצ'יפס, מתבלים במלח ובפלפל ויוצקים מעל מעט חומץ הדרים. מערבבים מעט ומגישים מיד, כשהצ'יפס עודנו חמים, המלפפונים עודם והערק מזיע בכוסות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x