הקבוצות הגדולות באירופה מעדיפות לרכוש מפורטוגל ונמנעות מרכישות מדרום אמריקה
חברת bwin ערכה מחקר על דפוסי העברות שחקנים של הקבוצות הגדולות בעשור האחרון וגילתה מספר מגמות: הקבוצות רוכשות יותר שחקנים מטורקיה ובלגיה ופחות מברזיל וארגנטינה
- הסינים מממנים את מסע הרכש של אברטון
- דו"ח חדש: השימוש בפירוטכניקה במשחקי כדורגל מסכן את הבריאות
- בנה של מדונה צפוי לחתום בבנפיקה. המשפחה עוברת לפורטוגל
המידע שאספה סוכנות ההימורים bwin הצביע על כך שהקבוצות האיטלקיות הן בעלות הסבירות הגבוהה ביתר לרכוש שחקנים מקבוצות אחרות בליגה – שני שלישים (66.6%) מהשחקנים נרכשים מקבוצות יריבות באיטליה. יובנטוס זכתה באליפות הסריה A בשש השנים האחרונות, והנתונים מצביעים על כך שההצלחה שלה נזקפת לנטייה לרכוש את הכוכבים של היריבות המקומיות שלה. המועדון הוציא בעשור האחרון 690 מיליון ליש"ט, כש-71% נשארו באיטליה. בעשור האחרון, הקבוצות הצרפתיות רכשו 58% מהשחקנים מצרפת. הספרדיות השאירו 51% מהסכומים שלהן בספרד והגרמניות 51% גם כן.
טורקיה מובילה בקרב השווקים המועדפים על הקבוצות בחמש הליגות הבכירות למציאת שחקנים בעשור האחרון. טורקיה זכתה בבכורה לאחר שהצמיחה באחוזים עמדה על 104%, אחריהם דורגו בלגיה (55%) ואוקראינה (23.3%). עם זאת, הליגה בפורטוגל נותרה היצואנית הגדולה ביותר במונחים של מספרים (101 העברות).
דרום אמריקה איבדה מהפופולאריות שלה, ונרשמה ירידה משמעותית במספר השחקנים שעברו מהיבשת לאחת מחמש הליגות הבכירות של אירופה: ארגנטינה (מינוס 32%), ברזיל (מינוס 19%) ואורוגוואי (מינוס 33%).
כותרות נוספות מהמחקר:
מהיכן מגיעים השחקנים?
בכל מדינה המועדונים המקומיים נוטים להעדיף שווקים אחרים למציאת שחקנים. לדוגמה, הקבוצות האיטלקיות מרוצות ביותר מהחתמת שחקנים מקבוצות יריבות בליגה. לעומת זאת, בפרמיירליג המצב הפוך, ומחצית מהקבוצות החתימו שחקני רכש חדשים מחוץ למדינה. אם כי הליגה האנגלית אחראית גם לרכישה המועטה ביותר של שחקנים מחוץ לאירופה - מעט יותר מ-5% מכלל ההעברות.
להיכן מגיע הכסף של הבזבזניות הגדולות?
המחקר בחן את המועדון שמוציא הכי הרבה על שחקנים בכל ליגה, וזאת כדי לקבוע לאן מגיע הכסף. הקבוצה הבזבזנית ביותר היא מנצ'סטר סיטי, שהוציאה בעשור האחרון מעל למיליארד ליש"ט, שליש מתוכו בתוך גבולות אנגליה. האלופה האיטלקית יובנטוס הוציאה שיעור כפול – 71% על שחקנים מקומיים ובסך הכל 690 מיליון ליש"ט, ואילו ריאל מדריד (889 מיליון ליש"ט) ופריז סן ז'רמן (645 מיליון ליש"ט) מעדיפות לרכוש מחוץ למדינות שלהן. האלופה הצרפתית הוציאה שיעור זהה מכספי ההעברה שלה בליגות הגדולות האחרות. ביחד עם ריאל, באיירן מינכן (481 מיליון ליש"ט) היא הקבוצה שמרגישה הכי בנוח לחפש שחקנים מחוץ לליגות הבכירות. שני המועדונים הקצו בסביבות 20% מההוצאות שלהם על שחקנים מליגות פחות נחשבות.
אילו ליגות נהיות פופולאריות?
ההתפתחות של הליגה הטורקית באה לידי ביטוי במספר השחקנים הנוסף שהיא סיפקה לחמש הליגות הבכירות בחמש העונות האחרונות בהשוואה לחמש העונות לפני כן – צמיחה של 25.
בלגיה נמצאת קרוב אליה, ומשקפת את העלייה במעמד הנבחרת הלאומית . עם זאת, הזרימה של שחקנים משתי המדינות הללו ביחד זהה פחות או יותר לזרם השחקנים שעוזבים את מפעל הכישרונות הבולט: פורטוגל.
אילו ליגות מאבדות מהפופולאריות שלהן?
למרבה ההפתעה נרשמה ירידה משמעותית במעבר שחקנים מדרום אמריקה. הירידות החדות ביותר נרשמו בקרב שחקנים מארגנטינה, ברזיל ואורוגוואי, בהתאמה. לא ברור אם מגמה זו משקפת את השיפור בליגות אירופיות אחרות כמו אלו שציינו, או שיש לכך קשר לקלות היחסית שבמציאת שחקנים מאותה יבשת. בכל מקרה מגמה זו צריכה להדאיג את המועדונים מדרום אמריקה שהמודלים העסקיים שלהם מתבססים על ייצוא קבוע של שחקנים מוכשרים.
לסיום, נבדק האם היו מועדונים שפיתחו העדפה לקניות בליגה ספציפית?
החיבה של ניוקאסל לשחקנים מצרפת ושל מנצ'סטר סיטי לשחקנים מספרד לא הפתיעה במיוחד, ושתי הקבוצות הללו הן בין החמש שמייבאות הכי הרבה שחקנים מאותה ליגה. עם זאת, המועדונים שבבעלות משפחת פוזו עוקפים אותם. אודינזה האיטלקית החתימה 21 שחקנים מספרד, כמחציתם מגרנדה, ואילו ווטפורד הביאה 20 שחקנים מהסריה A. אתלטיקו מדריד סוגרת את החמישייה הראשונה בקטגוריה הזו. ההצלחה האחרונה של הקבוצה נזקפת במידה רבה לייבוא הפורטוגלי שלה. הם החתימו את דייגו קוסטה הצעיר מבראגה, ולאחר מכן צירפו כוכבים כמו פאלאקו ויאן אובלק.