רוב גדול מהעובדים במדינת ישראל הם שכירים ולא עצמאים - בין 85 ל-90 אחוזים. סביר מאוד להניח שלחלק גדול מהעובדים האלו אין תכניות לצאת לעצמאות תעסוקתית בקרוב, בעיקר בשל היתרונות הקיימים בעבודה כשכיר: חופשה שנתית, ימי מחלה, דמי הבראה, משכורת שנכנסת לחשבון הבנק בכל חודש והפרשת כל התשלומים לפנסיה ולרשויות השונות, כמו מס הכנסה וביטוח לאומי, על ידי המעסיק
בשיתוף: אילן ירון22.06.17
22/6/2017
מולם, מציין אילן ירון, מרצה לכלכלה ולפיננסים באוניברסיטה הפתוחה, עומדים עצמאיים שנחשבים לבעלי פוטנציאל הכנסה טוב יותר, ללא מחויבות לבוס או לשעות עבודה קבועות, עם אפשרות לנכות את הוצאותיהם ועוד. כן, יש הרבה יתרונות בעבודה כעצמאי. אבל לצידם, עומדים גם כמה 'כאבי ראש': על העצמאים לנהל את העסק שבבעלותם ולנהל את ענייניהם מול הרשויות השונות בישראל, ובראשן מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי.
שכירים, מתי בפעם האחרונה ראיתם את הברוטו שלכם?
"הבדל גדול מאוד ומשמעותי נוסף בין שכירים לעצמאים, הוא סכום הכסף שהם רואים מעבודתם בכל חודש", מסביר אילן ירון. "ניקח למשל עובד שהיה שכיר מאז ומתמיד. מתי בפעם האחרונה הוא ראה את משכורת הברוטו שלו? התשובה היא שאף פעם".
"למעשה העובדים השכירים הם בדרך כלל העובדים הכי 'ישרים' במשק", ממשיך אילן ירון. "העלמת מס לא מתאפשרת לעובד שכיר, שכן המעסיק מפריש עבורו מראש את כל המיסים והתשלומים לביטוח הלאומי. הוא רואה בסופו של דבר משכורת נטו, שהיא לעתים קטנה משמעותית ממשכורת הברוטו. לעומת זאת, עצמאי מתנהל אחרת: ברוב המקרים, העצמאי מבצע את תשלומי המיסים בסוף השנה. לכן במהלך השנה, הוא נהנה מההכנסות ברוטו שלו".
למשל, אם עובד שכיר מרוויח 12,000 ש"ח בחודש ברוטו, הוא צפוי לראות סכום נמוך בהרבה במשכורת הנטו החודשית שלו. לעומת זאת, עצמאי בעל הכנסה דומה צפוי ליהנות מכל הסכום בסוף החודש ולחיות במעין 'אשליה' כי הוא מרוויח הרבה כסף, עד לאותה התחשבנות עם מס הכנסה.
כאשר עצמאים, בעיקר כאלו שיצאו לדרכם החדשה לאחרונה, מגלים את התשלום הגדול הראשון למס ההכנסה בסוף השנה, חושכות עיניהם, מתאר אילן ירון. הם מגלים ששיעורי המס גבוהים מאוד, ובמיוחד אם מדובר בעסקים בעלי מחזור הכנסה גבוה. לכן, הפיתוי לבצע חלק מהעסקאות הבאות של העסק 'בשחור' - כלומר, עסקאות לא מדווחות שמהן נהנה העצמאי מהכנסה מלאה ללא מיסים - גדל, על אף הסיכון הכרוך בכך והחשש שבעל העסק ייתפס.
אילן ירון - העלמת מס
העלמת מס: התרגיל הפסיכולוגי שיהיה מעניין לבצע
"אם ניקח את כל העובדים השכירים שלא מעלימים מס בחייהם, נכניס לחשבון הבנק שלהם את כל רווחיהם במלואם (ברוטו) ונבקש מהם לשלם את מס ההכנסה בסוף השנה - האם הם יעשו זאת?", תוהה אילן ירון. "האם כולם ישלמו? ואם כן, כמה הם ישלמו? ובנוסף, מה יקרה אם יגידו להם שהעלמת מס שלהם לא תוביל לסנקציות מצד הרשויות, האם הם ישלמו את המס?".
זהו ניסוי חברתי, שלדעתו של אילן ירון מעניין יהיה לבצע בשוק העבודה בישראל, כדי להדגים כיצד הפסיכולוגיה של העלמת מס פועלת. "אני די בטוח ששיעור האנשים שלא ישלמו מס יהיה גבוה במקרה כזה. בנוסף, לו היה נאמר להם מראש שלא יתפסו אותם בגין המעשה, אני בטוח ששיעור מעלימי המס יעמוד על מעל 90 אחוז", הוא מוסיף.
"קל מאוד לשבת בבית כעובד שכיר, לקרוא כתבות באינטרנט על העלמת מס בישראל, לצקצק, לכתוב טוקבקים ארסיים על מעלימי מס ולכנות אותם בכינויי גנאי", מסכם אילן ירון. "בסופו של דבר, החיים של עובד עצמאי אינם קלים כשזה מגיע לביורוקרטיה ולתשלומי מס. זה לא שהמעשה מוצדק, אבל צריך להבין שקיים פיתוי פסיכולוגי גדול מאוד כשמדובר בעצמאים".
זהו ערוץ פרסומי והידיעות הינן באחריות המפרסמים בלבד. לכלכליסט אין אחריות על תוכן הידיעות המפורסמות