בלעדי לכלכליסט
המבחן של רוטשטיין לחשב המלווה: מצא את הלמבורגיני
מנכ"ל הדסה, המסוכסך עם החשב המלווה של בית החולים שפרש לאחרונה, ערך הזמנה פיקטיבית של מכונית כדי לבדוק את ערנותו. החשב, שלא נדרש לאשר את ההזמנה אקטיבית, לא שם לב. אגף החשב הכללי: "מתי רוטשטיין מספיק לנהל? יש פה חשש לרישום כוזב"
מנכ"ל הדסה פרופ' זאב רוטשטיין טוען זה תקופה ארוכה כי החשב שמונה מטעם המדינה ללוות את הליך ההבראה של בית החולים, רו"ח רז זונטג שהתפטר השבוע מתפקידו, אינו מבצע את תפקידו כנדרש. הוא טוען כי זונטג לא הגיע לישיבות הנהלה ולבית החולים, זאת בזמן שהוא וצוותו נהנים ממשכורת שנתית גדולה של 4.3 מיליון שקל. ל"כלכליסט" נודע כי כדי להוכיח את טענתו, וכדי לבדוק את ערנותו של זונטג, פרופ' רוטשטיין ביצע בנובמבר האחרון הזמנה פיקטיבית של מכונית למבורגיני חדשה בצבע אדום בעלות של 1.28 מיליון שקל.
- החשב המלווה בהדסה מתפטר: "ביה"ח הפר את סמכויות הפיקוח"
- מנכ"ל האוצר הורה לחדש אישור מינהל תקין להדסה
- מנכ"ל הדסה תובע את המדינה: "התעמרות של ממש בביה"ח"
מנכ"ל בית החולים העביר את ההזמנה שבוצעה באופן גלוי דרך מערכת ההזמנות הרגילה של בית החולים, זאת ללא בעיות מיוחדות, מה שמעלה תהיות בנוגע לקלות שבה ניתן להזין הזמנות. חתימתו של החשב המלווה נדרשת רק עבור הוצאות גדולות יותר מעלותו של הרכב, שכן ישנן הוצאות רבות בסדרי גודל דומים בכל חודש, אך כלל הזמנות הרכש אמור לעבור דרכו בכל מקרה.
זו אינה הפעם הראשונה שבה פרופ' רוטשטיין משתמש בטקטיקות בלתי שגרתיות בסכסוך המתוקשר שלו עם החשבת הכללית במשרד האוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו, שמינתה את החשב המלווה להדסה. בדו"ח שהוציאה החשבת על שיבא בזמן שפרופ' רוטשטיין כיהן כמנכ"ל בית החולים, היא מתחה ביקורת על כך שלא הסדיר מבנים שהוקמו על ידי הצבא הבריטי בתקופת ממשלת המנדט. בתגובה לכך, רוטשטיין שלח מכתב לראש ממשלת בריטניה דאז דיוויד קמרון וביקש עזרה בהסדרת הנושא.
החשב המלווה הודיע, כאמור, ביום שני האחרון על התפטרותו מהתפקיד. במכתב ששיגר לחשבת הכללית במשרד האוצר ובה הודיע על החלטתו, הוא כתב כי "במהלך השנה האחרונה, ובמיוחד מאז חודש פברואר 2016, מועד כניסתו לתפקיד של מנכ"ל בית החולים, דיווחתי למזמין (כלומר לחשבת הכללית באוצר — ס"ק), על הפרות
מהותיות, מתמשכות וגורפות של כל אחת מסמכויות הפיקוח הישירות שניתנו לי כחשב מלווה, כמתואר לעיל, על ידי מנכ"ל בית החולים ועל ידי דירקטוריון בית החולים".
זונטג מפרט בהמשך המכתב את שורת ההפרות שכללו לדבריו, בין השאר, "הפקעה מוחלטת של סמכויות החתימה והאישור הבלעדיות שניתנו לי כחשב מלווה בחשבונות הבנק של בית החולים"; ו"הטלת מגבלות בלתי סבירות על חופש הפעולה שלי להתנהל באופן עצמאי מול עובדי בית החולים".
מאגף החשבת הכללית במשרד האוצר נמסר בתגובה: "אם זה המצב, אין לנו אלא להצר על כך שהתנהלותו של רוטשטיין לקוחה מעולמות המדע הבדיוני. האם סביר שמנכ"ל בית החולים מבצע רישום כוזב של הזמנת למבורגיני במסמכי בית החולים כדי לבדוק את עירנות הגופים המפקחים? מתי הוא מספיק לנהל את בית החולים ולהוציאו מהמשבר הקיומי שלו? לגופו של עניין, סעיף 76 להסכם ההבראה קובע כי על החשב המלווה לאשר מראש כל התחייבות העולה על סכום של 2 מיליון שקל או התחייבות נמוכה יותר המצטרפת לסכום מצטבר של 10 מיליון שקל לאותו גורם בשנה קלנדרית. לפיכך, אין שום סיבה שהחשב המלווה יידרש לבחינת הזמנה זו.
"בד בבד, על מנת למנוע מצב של פיצול הזמנות, סורק החשב המלווה למעלה מ-30 אלף הזמנות בשנה לפי מילות מפתח הקשורות לפעילותו השוטפת של בית החולים (רכישת למבורגיני אינה אחת מהן). השימוש של רוטשטיין במערכות בית החולים, בנושאי משרה ועובדי בית החולים, אשר הזינו במזיד הזמנה שכזו כחלק ממסע הציד שניהל וככל הנראה ממשיך לנהל מנכ"ל בית החולים כנגד החשב המלווה, מהווה מעשה חמור ופסול המעלה חשש לרישום כוזב במסמכי תאגיד".