רון-טל: "התנאים השתנו, וחוזה הגז של חברת החשמל צריך להיפתח כבר ב-2018"
יו"ר חברת החשמל העיריך בוועידת התחזיות של "כלכליסט" כי "עוד 20 שנה מרבית החשמל יהיה חשמל מבוזר ומבוסס על אנרגיה נקייה לחלוטין שמקורה מהשמש אבל גם מהרוח"
"נחתם בעבר הסכם גז טוב בינינו לבית שותפות תמר, אבל נולד פער בין מה שחברת החשמל משלמת על הגז לבין מה שמשלמים יצרנים פרטיים. המצב משפיע על משקי הבית. אני זוכר שסיכמנו עם שותפות תמר על מנגנון לפתיחת החוזה רק בשנת 2021, אבל ההגינות מחייבת לפתוח את החוזה ולהפעיל את מנגנון תיקון המחיר כבר בעוד שנתיים, כלומר בין 2018 ל-2019. אני חושב שאין דרך אחרת כדי לייצר את אותה הגינות שדיברתי עליה, וזה יהיה מהלך משותף כדי להוריד את המחיר, ולהוריד את מחירי הגז וזו גם תהיה ההשפעה גדולה על יוקר המחיה" - כך אמר היום (ג) יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל הוועידת התחזיות 2017 של "כלכליסט".
חברת החשמל חתמה ב-2012 על חוזה גז עקום, שאושר על ידי הרגולציה דאז לרבות רשות החשמל הישנה, רשות החברות וממשלת ישראל. חוזה זה קבע שמחיר הבסיס של הגז (5.04 דולר ליחידת אנרגיה ) יוצמד למדד המחירים לצרכן האמריקאי, עם תוספת של 1% בכל שנה ועד לתחילת העזור הבא.
חברת החשמל משלמת היום כ-5.8 דולר ליחידת אנרגיה בעוד המתחרים שלה שמפעילים תחנות כוח פרטיות משלמים 4.7 דולר ליחידת אנרגיה. על פי ההערכות של משרד האוצר מחיר הגז של חברת החשמל יגיע בסוף העשור ל-7 דולר ליחידת אנרגיה, כאשר המתחרים ימשיכו לשלם מחיר נמוך ובמציאות בה תעריף החשמל של כלל האזרחים נגזר מעלויות הדלקים והגז של חברת החשמל בלבד.
ומה לגבי החלפת ספק? כאן שיבח רון טל את מתווה הגז הממשלתי: "אנחנו נמצאים ביתירות אפס בהולכת הגז אבל רוב החשמל מיוצר על ידי גז ולכן אני חוזר ואומר שמתווה הגז שמאפשר את פיתוח לווייתן הוא מה שמאפשר את היתירות הנדרשת מדלקים להולכה. לזה יש להוסיף את ההחלטה המרעישה לקחת שליש מייצור הפחם שלנו בחדרה ולסגור אותו. לא ניתן לסגור אם לצד זה יסתיים פיתוח של לפחות מאגר אחד או שניים ולכן פיתוח מאגרי הגז הוא קריטי למדינה".
50% מייצור החשמל יהיה מבוזר
רון טל ניסה להתסכל על עתיד משק החשמל בישראל והעריך שבעתיד ייצור החשמל יהיה מבוזר, כלומר לא בידי חברה אחת גדולה. "תרשו לי להפליג טיפה קדימה. חשמל הוא מוצר שלא ניתן לאגור אותו וזו התשתית החיונית של כל מדינה מתקדמת. אנחנו לא מחוברים למדינות שכנות כמו אירופה ארה"ב או אסיה. ישראל היא אי אנרגטי ואנחנו מספקים לעצמנו. אנחנו חווים בעשורים האחרונים שתי מהפכות. הראשונה היא שימוש בגז ואם עד 2004 היה אפס שימוש בגז וממרץ 2013 יש אפס שימוש בסולר לטובת גז וזו דרמה ושינוי במשק הדלקים. לצד זה אזכיר שלפני שלוש שנים היינו עם אפס ייצור חשמל פרטי והיום קרוב כ-30% מהייצור הוא פרטי".
רון טל הזכיר שבשנה האחרונה התקבלה החלטה שהיא מהפכה ועוברים על ביטחון שמבוסס על יתירות בהולכה. "החשמל עובד להיות מבוזר וייצור החשמל יעבור לשימוש בשמש, שהיא הדלק הכי זול שלנו. העוגן השני הוא אגירה וצריך שנפתח את הטכנולוגיה שתאפשר אגירה לאותם פרקי זמן שאין שמש או בלילה. אנחנו בראשיתה של המהפכה.
"העוגן השלישי הוא הרשת החכמה והניהול חייב להשתנות וחברת החשמל תקדם את התחום. בתוך 3 שנים נהיה עם מונים חכמים וכבר היום כ-100 אלף איש מחוברים לאפשרות של ניהול רשתות וחסכון בחשמל. האנרגיה הנקייה ביותר והזולה ביותר היא זו שלא השתמשת בה ועל ידי ניטור אפשר לחסוך תחנת כוח בשנה. המלחמה על הייצור היא מלחמת העבר. אני מעריך שעוד 20 שנה מרבית החשמל יהיה חשמל מבוזר ומבוסס על אנרגיה נקייה לחלוטין שמקורה מהשמש אבל גם מהרוח. כדי לקדם את זה חברת החשמל קיבלה החלטה שלא מחכים לרפורמה והחברה תתייעל עצמאית על מנת להפוך אותה ליעילה בשוק תחרותי".