$
פרויקטים

מדוע 96% מהסוחרים בשוק ההון מפסידים את כל כספם - ומה ניתן לעשות כדי להציל אותם?

בימים האחרונים עולם שוק ההון והמסחר סוער בעקבות סדרת סרטונים שחושפת את כל האמת מדוע עשרות אלפי ישראלים שעוסקים במסחר בבורסה כל שנה - מפסידים את כל כספם. האדם שהסיר את הכפפות ופרסם את האמת הזו (שעד היום הייתה ידועה למעטים) שמו גיא ברנד, ובעקבות גל המחאות ברשת מאנשים שגם הם נכוו מ"תעשיית ההפסדים", החלטנו לבדוק מי אלה אותם גופים שעושים את הכסף שלהם על הגב של כולנו והאם יש אלטרנטיבה ראויה בארץ ללימודי מסחר בשוק ההון.

בשיתוף Big shot 14:1212.12.16

 

סוחר שנכווה בעבר מ"תעשיית ההפסדים" סוחר שנכווה בעבר מ"תעשיית ההפסדים"

 

כשמסתכלים על כמות הישראלים שנכנסו לעולם המסחר בשוק ההון בעשור האחרון ונכוו, על סך הכסף שאנשים הפסידו לטובת הבורסה האמריקאית או לטובת "זירות מסחר" (בהמשך נסביר מה זה), קשה שלא להיבהל ולקחת שני צעדים אחורה. מה שכן, כשמוסיפים למשוואה את העובדה שיש קבוצה מצומצמת של אנשים שבה 90% כן מצליחים לייצר תשואות גבוהות באופן קבוע ממסחר, כל אדם בעל הגיון בריא יכול מיד להבין שמשהו במשוואה הזאת פשוט לא מסתדר.

 

גם אני, כמו רבים אחרים, ראיתי בימים האחרונים את סדרת הסרטונים של גיא ברנד שבה הוא מציג את המספרים של סוחרי הנוסטרו (אותם סוחרים מקצועיים שעובדים בבתי השקעות) לעומת האדם הפרטי שסוחר בכספו שלו. אני מודה, גיא הצליח לסקרן ולעניין אותי, אבל מאחר ושמעתי כבר לא מעט סיפורים בחיי - החלטתי לעשות מעשה ולבדוק מה האמת מאחורי עולם המכללות והלימודים של שוק ההון הישראלי. ומסתבר, כמו שתראו בהמשך הכתבה הזו, שהיה לא מעט מה לגלות.

 

כשחקרתי את העולם הזה, כל הדרכים הובילו אותי לשיטה אחת שנקראת "ניתוח טכני", שאותה מלמדים רוב גופי הלימוד בארץ. לכל הקוראים שלא מכירים את השיטה, מדובר בטכניקה שבה מקבלים החלטה אם לקנות מניה ולהיכנס לעסקה - רק בגלל התנהגות הגרף של אותה מניה. כלומר, לגרפים שמייצגים את תנועת המניה בתקופת זמן מסוימת, נוצרת צורה כלשהי כמו דגל, ספל וכו'. ואם אותה צורה עומדת במספר כללים, אותה מניה מוגדרת כ"טובה למסחר" ואפשר להצטרף לעסקה.

 

ניתוח טכני זה דבר שקל ללמד ואפילו יותר קל ללמוד ולהבין, לכן ברור לגמרי למה רוב גופי הלימוד בוחרים להתמקד אך ורק בו. אבל באופן טבעי נשאלת השאלה - האם ניתוח טכני מספיק כדי לייצר לסוחר רווחים ותוחלת חיובית לאורך זמן?

 

בשלב הזה, פגשתי את גיא שהסכים לעשות לי סדר בראש ולפגוש אותי לקפה במפקדת Big Shot שנמצאת במרכז ת"א, יחד עם איל יוזבגי שהוא ראש המערך המקצועי בחברה וסוחר נוסטרו כבר 15 שנה. אחרי שיחה ארוכה, הערפל התחיל להתבהר ולמדתי כל מה שלא בסדר בעולם הזה. גיא ואיל טוענים, שניתוח טכני בלבד לא מספיק כדי לנצח את השוק לאורך זמן, וברגע שמלמדים את הכלי היחידי הזה - עושים עוול לסוחרים ולא נותנים להם סיכויי הצלחה אמיתיים.

 

השאלה המרכזית שעלתה בשיחה הייתה: "מה ההבדל בין תכנית לימודים איכותית שנותנת סיכוי אמיתי לסוחר להרוויח, לבין זו שמראש מייעדת את האדם להפסדים"?

 

התשובה הייתה ארוכה ולכן היא מרוכזת לכם כאן בצורה מסודרת:

 

1. לא רק ניתוח טכני - גיא אוהב לקרוא לזה "אופיום להמונים", מהסיבה שמאוד קל ללמד ולהבין ניתוח טכני. לצערנו, ניתוח טכני הוא רק 15% מסך קבלת ההחלטות של סוחר האם להיכנס לעסקה מסוימת או לא. יותר מדי סוחרים בשוק ההון מתבססים אך ורק על הכלי הזה כי זה מה שהם מכירים, וזו הדרך המהירה מסתבר להפסיד כסף. בהכשרה איכותית סוחרים לומדים כ-20 פרמטרים שונים איתם ניתן ומומלץ לבחור מניה למסחר.

 

2. שקיפות מלאה - בחדר מסחר וירטואלי מקצועי ואמין, צוות הסוחרים סוחר על חשבון בכסף אמיתי, ומעבר לזה, יומן המסחר של צוות המנחים שקוף לחלוטין לעיני כל הנוכחים בחדר. התנהלות שכזו היא נדירה, לרוב בחדרי מסחר הסוחרים עובדים על "דמו" כלומר חשבון עם כסף וירטואלי.

 

3. מעטפת וליווי מאסיבי - בתכנית הכשרה איכותית, החומר צריך להיות מועבר ביסודיות ובהדרגה, עם הרבה תמיכה מצד הצוות. בתחום שוק ההון יש הרבה תיאוריה שצריך לדעת, אבל בשורה התחתונה סוחר נמדד בפרקטיקה ובביצועים שלו. כשהצוות באמת ברמה, המנחים והסוחרים לא מרפים מהתלמידים עד שהם מצליחים. בביג שוט למשל, יש קבוצת פייסבוק פעילה שבה יש מענה על שאלות 24/7 ובמידת הצורך יוצרים קשר אישי עם תלמידים שמתקשים כדי לתקן טעויות בסיסיות ולמנוע הפסדים.

 

4. חדר המסחר - חדר מסחר לימודי אמור לעבוד 28 שעות בשבוע, ובו לפחות 4 סוחרים שנמצאים כל הזמן בחדר ועונים בזמן אמת על שאלות. העבודה בחדר צריכה להיות לפי חוקים ברורים ששומרים על הסוחר המתחיל כדי למזער הפסדים ולמקסמם רווחים (כלומר, סוחרים בכמות קטנה בזמן ההכשרה עד שצוברים מיומנות ולא נכנסים להרבה עסקאות ביום). ההתנהלות של חדר המסחר אמורה להיות ממש כמו בחדרי המסחר המקצועיים ביותר בעולם של חברות הנוסטרו ובתי ההשקעות המובילים.

 

חדר המסחר של Big Shot (בתמונה: סוחר הנוסטרו אייל יוזבגי) חדר המסחר של Big Shot (בתמונה: סוחר הנוסטרו אייל יוזבגי)

 

 

5. רצוי שהמרצה הראשי וראש המערך המקצועי יהיה סוחר נוסטרו עם נסיון עשיר בניהול חדרי מסחר ואדם שבאמת אכפתי כלפי התלמידים, זה נושא קריטי. אם יש סוחר טוב שמנהל את החדר והוא לא מורה טוב, זה לא מספיק. כנ"ל במקרה ההפוך, מורה טוב שבפועל לא יודע להביא תוצאות גם הוא לא מתאים למשימה. חייבים שילוב של שני הדברים. סוחרי הנוסטרו נחשבים לסוחרים הטובים ביותר בעולם ומעטים גופי הלימוד שיכולים להתפאר בסוחר ברמה כזו שנמצא בסגל שלהם.

 

6. תוכנות וסורקים מתקדמים - בזמן המסחר מומלץ לעבוד עם סורקים מתקדמים ותוכנה לניהול סיכונים בדיוק כמו המקצוענים בחדרי המסחר בבנקים וקרנות גידור.

 

7. עמלות מוזלות - לתוכנית הכשרה עם מספיק תלמידים, יש כוח מיקוח מול הברוקרים השונים וכך ניתן להשיג לתלמידים עמלות מסחר מוזלות ממה שאפשר להשיג כלקוח פרטי. העמלות המוזלות יכולות להיות עד פי 3 זולות יותר מהעמלות שהבנקים מציעים.

 

8. מסחר מול הבורסה ולא זירות מסחר - זה נושא חשוב וגדול שאפשר להרחיב עליו בלי סוף, לכן, גיא הולך לקיים שידור מיוחד בנושא שבו יהיה אפשר לשאול אותו ואת איל כל שאלה שרוצים בשידור חי, ולהבין לעומק למה חשוב לסחור רק ישירות מול הבורסה ולא מול זירת מסחר. לא סתם סוחרים מקצועיים אינם סוחרים בזירות מסחר, ואף תוכנית לימודים רצינית לא צריכה להמליץ על כך.

 

9. קהילה - בחדרי מסחר איכותיים מאות סוחרים פעילים. כקהילה שעובדת יחדיו, יש יותר עיניים על השוק וככה מזהים יותר הזדמנויות מסחר, מה שאדם אחד באופן טבעי לא יכול לעשות. בנוסף, מחקרים מראים שבזכות הכוח של הקהילה כל החברים בה משפרים את הביצועים שלהם במסחר בסופו של דבר.

 

מפגש פתיחה של קהילת "ביג שוט" בסינמה סיטי מפגש פתיחה של קהילת "ביג שוט" בסינמה סיטי

 

10. 3 קורסים במחיר של 1 - מסחר יומי זה דבר נפלא ואפשר לייצר בו תשואות אדירות, אבל הוא לא מתאים לכל אחד. מעבר לזה, גם מי שעוסק במסחר יומי חייב לשלוט בשאר צורות המסחר כדי לגוון את תיק המסחר, לצמצמם סיכונים ולהגדיל הזדמנויות לעסקאות נוספות. בהכשרה יסודית ומקצועית נכון ללמד את כל 3 צורות המסחר: מסחר יומי, סווינג (מסחר לטווח בינוני) והשקעות ערך, דבר שקיים רק בתכניות לימוד מעטות.

 

11. מסחר במניות ולא במטבע חוץ (forex) - מסחר במט"ח (מטבע חוץ) מתבצע רק בזירות מסחר ולא בבורסה, סוחרים על הבדלי שערים מזעריים ככה שכמעט בלתי אפשרי לצפות את תנועת שער המטבע. במט"ח יש שימוש בתוכנות בסיסיות מאוד ואין כלים אמיתיים שמשפרים את סיכויי ההצלחה, חברות הפורקס מציעות מינופים של עד פי 500 על הכסף שמופקד (דבר שמגדיל בעשרות מונים את הסיכון וגורם להפסד כמעט ודאי). בפורקס אין סוחרים טובים שאפשר לעקוב אחריהם וללמוד מהם, וזה לא צירוף מקרים שכך הדבר. כל הסוחרים הרווחיים שסוחרים במשך שנים מתרחקים כמו מאש מעולם המט"ח ומזירות מסחר, ומומלץ בחום גם לכם לנהוג כמוהם ולהתמקד במניות.

 

אלו הם עיקרי הדברים שעלו בשיחה עם גיא, והם הבסיס שלדעתו אמור להיות לכל תוכנית הכשרה שמזמינה אנשים מהציבור הרחב ללמוד את התחום של שוק ההון. גיא ביקש ממני שבסוף הכתבה אזמין אתכם לצפות בכל הסרטונים ששוחררו (בהם יש תוכן בעל ערך בחינם) ואפילו להשאיר תגובה מתחת לסרטונים.

 

גיא מגדיר את תכנית ההכשרה של Big Shot כ"מהפכה" בתחום הזה. עד עכשיו הצטרפו מחודש אוגוסט מעל 400 איש, 200 איש כבר עם חשבון מסחר פעיל ולפי דיווחים מהתלמידים עצמם - אחוזי ההצלחה של הסוחרים החדשים גבוהים פי 5 מהממוצע שהיה נהוג עד היום, נתון שהוא חסר תקדים.

 

לסיכום, אם אתם מחליטים להיכנס לתחום - למדו מגוף שיש לו קבלות, התחילו לסחור בסכומים קטנים ובסיכון נמוך, השתמשו בכל הכלים ולא רק בניתוח טכני, התרחקו מזירות מסחר ופתחו אסטרטגיית מסחר שמתאימה לאופי שלכם ולגובה תיק המסחר שלכם.

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x