חשיפת כלכליסט
בעקבות המתנה לר"מ רוסיה: חשש מתקרית עם ארה"ב
פרשת המסוק הזעיר שהעניק שר החקלאות באופן ספונטני לר"מ רוסיה הולכת ומסתבכת: לא ניתן אישור של משרד הביטחון וכעת נבדק האם היו בו רכיבים אמריקאיים האסורים ליצוא. הרוסים דורשים גם את מערכת ההפעלה והשלט והסיפור עלול להתברר כעבירה על החוק
פרשת המסוק הזעיר שהעניק שר החקלאות אורי אריאל לרוסיה במתנה אינה מסתיימת רק במסירת המסוק עצמו. למסוק ששווייו 200 אלף שקל גם מערכת הפעלה בשווי 100 אלף שקל אותה התכוון אריאל להעניק לראש הממשלה הרוסי דמיטרי מדבדב. בשלב זה הצליחו חוקרי מכון וולקני לעצור את העברת מערכת ההפעלה בטענה כי מדובר במערכת שמפעילה גם כלי טייס אחר של המכון - מסוק נוסף המשמש למחקר מקביל. בנוסף מסרבים עובדי המכון להעביר בשלב זה לרוסים את שלט ההפעלה של המסוק.
- ר"מ רוסיה יוכל להפעיל את המזל"ט שקיבל? עובדי מכון וולקני אומרים "נייט"
- המתנה ב-200 אלף שקל שנתן אורי אריאל לראש ממשלת רוסיה בביקורו בישראל
- מתנה קטנה בין חברים
באירוע בו הבטיח אריאל, מס' 2 של נפתלי בנט במפלגת הבית היהודי, להעביר את המסוק לרוסיה סוכם כי משרד החקלאות ידאג להעביר לממשלת רוסיה גם את מערכת הפעלה. אולם כעת משרד החקלאות מסרב לענות האם ירכוש מערכת הפעלה חלופית, מאיזה תקציב ומתי. זאת למרות המשרד הבטיח לפצות את המכון על לקיחת המסוק - דבר שיגרום להוצאה כוללת בגובה 400 אלף שקל שכן המסוק מיוצר בספרד ועלות הבאתו לארץ עומדת על 100 אלף שקל.
סערת המסוק שהעניק השר אריאל הביכה את מוסדות השלטון. למרות הצהרת משרד החקלאות כי "מסירת הרחפן לאנשי המשלחת הייתה באישור גורמי המקצוע הרלבנטיים" כל הגופים הממשלתיים האמורים לקחת חלק בדבר נדרשו לעניין לראשונה היום בעקבות חשיפת "כלכליסט". כך למשל אגף החשב הכללי באוצר האחראי על הוראות התכ"ם (תקנון כספים ומשק) מסר רק כי "הנושא בבדיקה". זאת למרות הערכות כי מדובר בחריגה מהוראות התכ"ם שבתחום אחריות החשבת הכללית. יצויין כי הוראות התכ"ם קובעות נהלי עבודה במגזר הציבורי במסגרת ביקור רשמי של אזרח חוץ. לפי התקנות בעל תפקיד רשמי יכול לתת מתנה שערכה הכספי לא עולה על 300 שקל, כאשר במקרים חריגים יכול שר להעניק לדרג רם מתנה בשווי 700 שקל בלבד.
אלא שבמקרה זה התקלה ככל הנראה היא לא רק מתן מתנה אלא הוצאת נכס מהמדינה מבלי לאשר את המהלך דרך החשב הכללי. הוצאת נכס של המדינה ללא אישור היא עבירה על החוק נכסי המדינה וצריכה כעת להטריד את היועץ המשפטי לממשלה.
גוף נוסף שהיה צריך לתת אישור למתן המתנה הוא משרד הביטחון, או יותר נכון הוועדה לפיקוח על הייצוא. הוועדה אמורה לאשר כל ייצוא ביטחוני מהארץ - לוודא שהמוצר שמיוצא הוא כזה שאינו פוגע בביטחון ישראל וגם לוודא שניתן לייצא למדינה אליה מייצאים את המוצר.
ל"כלכליסט" נודע כי רק היום פנו ממשרד הביטחון למכון וולקני בדרישה לבדוק האם על המסוק היו טכנולוגיות אמריקאיות האסורות לייצוא לרוסיה. ממשרד הביטחון מסר בתגובה כי העברה לא תואמה איתו.
גוף נוסף שיידרש כעת לנושא אך טרם השמיע קול הוא הייעוץ המשפטי לממשלה. היועץ המשפטי אינו גורם מקצועי שהיה צריך לאשר את המתנה מלכתחילה אולם כעת לאחר שניתנה ללא אישור, הציפייה היא כי יבחן את הנושא. היועצת המשפטית של מכון וולקני פנתה במכתב ליועץ המשפטי לממשלה, בו היא מגוללת את התרחשות האירועים.
משרד החקלאות עצמו שטען אתמול כי קיבל על העברת המסוק את כל האישורים הנדרשים מגורמי המקצוע סירב לענות על מי הם גורמי המקצוע שאישרו את מתן המתנה, כיצד ניתן האישור החריג, מה מקור התקציב לפיצוי המכון על אובדן המסוק הזעיר ומהיכן יגיע התקציב להובלת המסוק החדש ולמערכת ההפעלה עבור הרוסים.
בסופו של דבר חשוב לזכור שמעבר לעלויות המצטברות שכבר עומדות על 400 אלף שקל עומדת פגיעה משמעותית במחקר החקלאי שנועד להוזיל את עלויות הייצור של החקלאים בארץ דרך שימוש במצלמות המנטרות את השדות ונותנות מידע המאפשר שליטה מדוייקת יותר בכמויות המים והדשן וכך מביאות לחיסכון משמעותי בהוצאות החקלאים.