בלעדי לכלכליסט
מחנק האשראי דוחף את בנק ירושלים להיעזר במימון מאיילון
בנק ירושלים במגעים עם חברת הביטוח איילון לשיתוף פעולה בהעמדת אשראי לפרויקטים של בנייה בשל דרישות ההון הכבדות ומגבלת החשיפה לנדל"ן. על פי הערכות, איילון תעמיד מימון של 80-50 מיליון שקל והבנק ילווה אותו לקבלנים
בנק ירושלים נמצא במגעים עם חברת הביטוח איילון לשיתוף פעולה בהעמדת אשראי לליווי פרויקטי בנייה ותשתיות ליזמים וקבלנים. כך נודע ל"כלכליסט". בשל דרישות ההון החלות על הבנקים ומגבלת החשיפה לנדל"ן, רוב הבנקים מתקשים היום לספק את ביקושי הלקוחות לאשראי בתחום הבנייה ונאלצים לשתף את גופי הפנסיה.
- חילוקי הדעות בהנהלת בנק ירושלים עולים מדרגה: המנכ"ל פיטר את המשנה שלו
- סערה בבנק ירושלים: לאחר סכסוך עם המנכ"ל - ממלא מקומו הוצא לחופשה כפויה
- בנק ירושלים: "חוק שכר הבכירים קובע כללי תגמול מחמירים"
במסגרת העסקה הנרקמת, הבנק, בניהולו של גיל טופז, יהיה אחראי על הבאת הלקוחות (היזמים והקבלנים), ביצוע פעולת החיתום ובדיקת הנאותות שלהם, וילווה את פרויקט הבנייה לכל אורכו, כולל פיקוח שוטף ותפעול. הגוף המוסדי, במקרה זה איילון, תממן את העסקה ותהנה מהריבית הצפויה בניכוי עמלות תפעול וניהול שישלם לבנק. על פי הערכות, איילון, בניהולו של לוי רחמני (שמחזיק ב־64.4% מהחברה), תעמיד מימון בהיקף של 80-50 מיליון שקל.
חשש מהלוואות מסוכנות
בשנה האחרונה, החלו חלק מגופי הפנסיה להיכנס לתחום באופן עצמאי ולהעמיד אשראי ליווי בנייה באופן עצמאי תוך פיתוח המיומנויות שיש לבנק. הראל עוסקת בתחום כבר למעלה משנה ולאחרונה גם חברת הביטוח הפניקס מבקשת להיכנס אליו.
אלא שגופים קטנים יותר עם פחות ניסיון בתחום הנדל"ן מעדיפים בשלב ראשון לא להתחרות בבנקים בתחום, כלומר שהבנק ימשיך להוביל את ההתקשרות והגוף המוסדי יספק את המימון החסר. החשש בשיתוף פעולה מסוג זה הוא מהסיכון המוסרי של הבנק. כלומר, שברגע שהכסף מגיע ממקור אחר שמקבל בתמורה את הכנסות הריבית, הבנק יסכים להעמיד אשראי באופן נדיב יותר לקבלנים לאו דווקא מהשורה הראשונה. כדי להתמודד עם בעיה זו, הגוף המוסדי אמור לדרוש שהבנק יהיה שותף לחלק מהמימון, אך לא ידוע אם זה המקרה בעסקה הנרקמת.
האוצר רוצה עסקאות דומות
משרד האוצר העניק לאחרונה לגופים המוסדיים הקלות במימון פרויקטי בניה במטרה להזרים חמצן לענף הבנייה הסובל ממוצקת אשראי.
ביולי האחרון הכריז שר האוצר משה כחלון כי בתיאום עם דורית סלינגר, יו"ר רשות שוק ההון, הוחלט להסיר את המגבלה הקיימת על הגופים המוסדיים למתן אשראי לא מדורג (הכולל גם אשראי לבנייה).
המגבלה עמדה עד כה על 3% מסך התיק ופגעה בתמריץ של הגופים המוסדיים להיכנס ועם הסרתה, מקווים באוצר לראות יותר מוסדיים כספקי אשראי לתחום הבנייה. עד כה, המוסדיים היו קשורים בעקיפין לאשראי בתחום הבנייה דרך העמדת ערבויות במסגרת חוק המכר.
במקביל, בשנה האחרונה החלה תופעה של רכישת תיקי משכנתאות על ידי גופים מוסדיים מהבנקים, באופן שמאפשר לבנקים להמשיך ולהעמיד מימון חדש לרוכשי דירות.
מבנק ירושלים לא נמסרה תגובה.