הצד הבהיר של הפטנטים
מחקר ענק שנעשה על ידי המחלקה הכלכלית של משרד הפטנטים האמריקאי גילה נתונים מדהימים על הקשר שבין רישום פטנטים לבין הצלחת החברה
שיטת הפטנטים נדרשת להביא את כוחות השוק לאיזון, כשמצד אחד היא מקדמת את החדשנות על ידי תיגמול ממציאים ומהצד השני קידום חדשנות על ידי אי-חסימת התקדמות. האם מערכת הפטנטים משיגה את האיזון המורכב הזה? קשה לדעת.
פטנטים המגיעים לתקשורת בדרך כלל קשורים לצד האפל של השיטה, כלומר תביעות על הפרת פטנטים, גניבת פטנטים, איומים משפטיים וכדומה. הצד הבהיר של השיטה, כלומר התרומה האדירה של שיטת הפטנטים לגדילה של חברות סטארט-אפ, התקדמות טכנולוגית בעקבות חשיפת מידע בפטנטים לממציאים נוספים, יצירת מקומות עבודה והצלחות כלכליות.
מחקר ענק שנעשה על המחלקה הכלכלית של משרד הפטנטים האמריקאי חקר 45,819 בקשות לרישום פטנט שהוגשו על ידי חברות סטארט-אפ אמריקאיות, שעבורם זוהי בקשת הפטנט הראשונה, גילה נתונים מדהימים על הקשר שבין רישום פטנטים לבין הצלחת החברה.
הצלחה של חברת סטארט-אפ ברישום הפטנט, כלומר הבאתו מסטאטוס "בקשת פטנט" לסטאטוס של "פטנט רשום", הגדיל ב-36% את הסיכוי לגדילת החברה, הגדיל ב-51% את הסיכוי לגדילה משמעותית במכירות, הגדיל את הסיכוי להתקדמות טכנולוגית נוספת והגשת בקשות פטנט נוספות ב-49% ונתונים חיוביים נוספים. בנוסף, התגלה כי לחברת סטארט-אפ שנרשם פטנט על שמה יש יותר מפי 2 סיכוי להיות חברה נסחרת מאשר לחברה שאין ברשותה פטנט רשום.
בין מסקנות המחקר עלתה גם העובדה כי ככל שרישומו של הפטנט מהיר יותר, כך סיכויי החברה להתפתח גדלים משמעותית. אין ספק שנתון זה מחזק את הצורך לזרז את תהליך רישומה של המצאה איכותית על אף ההשלכות הכלכליות של זירוז הבחינה.
אחת המסקנות היותר מעניינות הראו כי לחברת סטארט-אפ שההמצאה שלה נרשמה כפטנט 53% יותר סיכוי לקבל מימון מגופי מימון מקצועיים (לדוגמא קרנות הון-סיכון) מאשר לחברות אשר יש להן "רק" בקשת פטנט. הקשר החזק ביותר אותר דווקא בתחום המחשוב והתוכנה אשר, בטעות, נחשב על ידי ישראלים לא מעטים כתחום בו "הפטנטים אינם חשובים".
המשמעות של הנתונים הללו היא שרישום פטנטים מאפשר לחברות סטארט-אפ נגישות גדולה יותר למימון על ידי הקטנת פערי הידע ואי-הוודאות השוררים בין היזמים וגופי המימון. נגישות גדולה יותר למימון, בתורה, מאפשרת את הגדלת החברה ואת המשך היצירתיות והפיתוח ובכך מאפשרת פתיחת משרות נוספות והכנסות גדולות יותר לחברה.
המחקר מראה למעשה כי פטנטים רשומים הם למעשה הדלק של "כדור השלג", הגלגול מחברה קטנה לחברה גדולה.
מחקר ענק זה מצטרף לשורת מחקרים קודמים אשר כל אחד מהם חקר נקודה מעט שונה בעניין הקשר שבין פטנטים להצלחת חברות סטארט-אפ. בעוד מחקר משרד הפטנטים האמריקאי עסק רק במעבר מ"בקשת פטנט" ל"פטנט רשום", מחקרם של מאן וסאגר משנת 2007 גילה כי ישנו קשר ישיר וחיובי גם בין הגשת בקשות לרישום פטנטים ורישומם לבין הסיכוי לגייס כסף מקרנות הון סיכון, מספר סבבי הגיוס שהחברה תצליח לבצע, הסכום הכולל של ההשקעה בחברה, הצלחת ביצוע Exit ומשך חיי החברה.
מחקרו של קוקבורן משנת 2007 גילה כי לחברות קטנות המחזיקות פטנטים בענף התוכנה יש סיכוי גבוה יותר לגייס מימון. השקעה בפטנטים בשלבים מוקדמים של המיזם חשוב מאוד. גם מחקרו של שיין משנת 2001 גילה כי הסיכוי של יזם להביא למסחור המצאתו קשורה גם היא באופן ישיר לקיומה של בקשת פטנט ולאיכותה.
כפי שניתן לראות, הקשר בין תהליך רישום הפטנטים לבין הצלחת החברה הוא הדוק וחשוב. חברות סטארט-אפ ישראליות צריכות ללמוד מהניסיון האמריקאי גם בעניין זה.
עו"ד עמית צוקרשטיין הוא שותף מנהל במשרד שילון צוקרשטיין עורכי דין ועורכי פטנטים.