מסאול ועד טוקיו – הדור החמישי בסלולר מתקרב בצעדי ענק
המרוץ לדור ה- 5 בסלולר נמצא בשיאו והפעם יש גם דד ליין – המשחקים האולימפיים בטוקיו בשנת 2020, שם כל התקשורת והעברת הנתונים יתבצעו באמצעות דור 5, לאחר בחינתו במסגרת משחקי החורף בקוריאה בשנת 2018.
הראשון הוא רוחב פס מתאים, הנמצא בתדרי 28-40 ג'יגה הרץ, בעוד שרוחב הפס הנוכחי בדור הרביעי נמצא בתדר של 2 ג'יגה הרץ.
השני הוא הקטנת זמן ההשהיה (latency) בין השידור לקליטה. ההשפעה המידית היא בקצב העברת המידע למשתמש, בתנאים משתנים. אותו פרק זמן בא לידי ביטוי גם בעת טעינת סרטונים לנייד,. צמצום ההשהיה למינימום הוא תנאי הכרחי כדי לשדר ולקבל מידע בזמן אמת.
שני הקריטריונים האלה מעסיקים בימים אלה מדענים, חוקרים ומפתחים בתחום הסלולר, במטרה לפתח את הדור החמישי, הדור הבא של רשתות הסלולר.
דור 5 – אז למה זה טוב?
אם תשאלו את מרבית צרכני הסלולר בישראל האם הדור הרביעי שינה את חייהם, רובם יאמרו שלא ממש. עם זאת, חשוב לזכור את מהפכת התוכן בווידאו שהגיעה לשיא ברשתות החברתיות (ע"ע קבוצת הגן של מיכלי בווטסאפ– סרט תיעודי מחגיגות יום ההולדת), ומאפשרת לכל אחת ואחד מכם לנווט באמצעות waze, לצפות במשחק כדורגל או בתכנית האהובה עליכם, גם שאתם בקומזיץ בחוף.
אבל נחזור לדור החמישי – האם באמת הוא ישנה את חיינו? בחרנו בכמה דוגמאות על מנת להוכיח את הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיה העתידנית:
1. רובוטים מעופפים ורחפנים – כבר בימים אלה עורכת אמזון, ענקית ה- Ecommerce, ניסויים שמטרתם לאפשר לחברה להעביר חבילות מהמחסנים שלהם ישירות לצרכן, מבלי להשתמש בשירותי דואר. בעוד שרחפנים אלה מסוגלים כעת לטוס במרחק של קילומטרים ספורים, הרי שהדור החמישי יאפשר לרחפנים לטוס מרחקים ארוכים, לנהל תקשורת עם מוקדי פיקוח ובקרה בזמן אמת ולהעביר תמונות וסרטונים במהלך הטיסה. אתם בבית תוכלו לעקוב אחר החבילה שלכם בזמן אמת, עד שתנחת אצלכם בפתח הבית.
2. IOT או בעברית, האינטרנט של הדברים – כולנו חולמים על יום שבו המקרר יוכל להעביר מידע לסופר, אתם תוכלו לקבל מידע על מקום הילד מהחולצה שלו, וחשוב מכל – רופאים יוכלו לנטר פעילות לב ונשימה של חולים גם שהם אינם במרפאה. גם כאן, נדרשת מהירות על בהעברת נתונים, מבלי להסתכן שההעברה תופסק או תופרע.
3. ומה עם המכונית האוטונומית? כדי שבאמת נוכל ליהנות מנהיגה בטוחה ללא נהג, חשוב מאוד שהמחשב ברכב יקבל מידע שוטף, אמין וברור במהלך כל הנסיעה. לצערנו תקשורת עם GPS ועם בקרת הרמזורים אינה מספקת על מנת להתנהל בבטחה בכביש. חשוב מאוד לקבל מידע על ילדים שחוצים את הכביש בזמן אמת, על תאונות ועל סכנות בכביש במהלך כל הנסיעה, על מנת לשמור על היושבים ברכב ועל המשתמשים האחרים בדרך.
4. מידע לכולם: מארק צוקרברג הודיע לאחרונה כי הוא תורם סכום משמעותי למיזם שאמור להביא את מהפכת המידע לכל מקום בעולם, גם למקומות הנכשלים והרחוקים ביותר. על מנת לעשות זאת יש צורך מהותי בדור החמישי, משום שמלבד היכולת להעביר מידע בכמויות אדירות ובמהירות גדולה, הדור החמישי יאפשר העברת מידע למרחקים ארוכים במיוחד, כך שמשתמשי הקצה לא יזדקקו לתשתית תקשורתית מקומית, על מנת להתחבר לאוטוסטרדת המידע.
5. יש לך Wi Fi? לא צריך... בואו נודה בזה, אנחנו נמצאים בחיפוש מתמיד אחר רשת אלחוטית שתאפשר לנו לגלוש במהירות גבוהה יותר. יתר על כן, כאשר אנו מתבקשים לעדכן תוכנה בנייד שלנו, תופיע מידי פעם ההתראה שבשל גודל הקבצים, אנחנו נוכל להוריד את התכנה המעודכנת רק באמצעות רשת אלחוטית.
ובכן, עם הופעת הדור החמישי הרשתות האלחוטיות יהפכו למיותרות משום שהרשת הסלולרית תצליח לעקוף במהירות ובאיכות את הרשתות המסורתיות.
אלה רק חלק מהיישומים של הדור החמישי. סביר להניח כי עם הצגת הטכנולוגיה והשימוש בה, יפותחו יישומים רבים שישענו על היכולות העתידיות.
הדור החמישי משתתף באולימפיאדה
כמו שכבר התרגלנו בפיתוחים טכנולוגיים אחרים, גם כאן סביר להניח שפיתוח הטכנולוגיה יקדים את גופי התקינה בעולם, שעדיין מנסים להבין כיצד לבנות את התקינה המתאימה.
עם זאת, נראה שכל המפתחים לא ממש מחכים לגופי התקינה אלא מתקדמים בקצב על מנת ליצור דור חמישי משל עצמן. מספר חברות טכנולוגיות מובילות ביפן וקוריאה החליטו להיות המובילות בתחום והחליטו על לוחות זמנים שאפתניים ביותר, בהם יוצג הדור החמישי:
השלב הראשון יהיה במשחקי החורף האולימפיים בקוריאה בשנת 2018. כן כן... קראתם נכון – אנחנו רחוקים בשנתיים בלבד מהפעם הראשונה שהדור החמישי יוצג. בשלב זה, הנקרא pre 5G מתכננים להשתמש בדור החמישי על מנת לשדר ולקשר את כל הנתונים.
השלב השני יהיה באולימפיאדה של 2020 בטוקיו, בו הדור החמישי יהיה משולב בתקינה לכל תחומי התקשורת והדאטה.
ומה איתנו בארץ? סביר להניח כי ייקח זמן רב עד שאנחנו נהנה מדור חמישי בארץ, בהתחשב בעובדה שטרם נחשפנו למלוא היכולות של הדור הרביעי בסלולר. יתר על כן, מדובר בטכנולוגיה שהפיתוח שלה, כמו גם התפעול יהיו יקרים משמעותית. שלומי כהן – מנהל תחום סלולר בחברת קיסייט טכנולוגיות מעריך כי מחירי המכשירים הסלולריים יהיו יקרים פי חמש בערך ממחירם הנוכחי בעקבות השימוש הנרחב בתדרים מילימטריים.
מחיר זה יקשה על הגישה לטכנולוגיה בשלב הראשון, אולם בהמשך סביר להניח כי עם הנגשת הטכנולוגיה המחירים ירדו בהתאם.
קיסייט – מהמוסך ועד לדור החמישי
ההיסטוריה של חברת קיסייט מתחילה באחד המוסכים הראשונים ששינו את העולם מקצה לקצה. כחלק מחברת HP המסורתית, החברה עסקה מאז ומתמיד בפיתוח ושיווק ציוד מדידה, המהווה חלק מהותי בפיתוח תעשיית האלקטרוניקה, התחבורה והתקשורת.
שלומי כהן – מנהל תחום הסלולר בקיסייט טכנולוגיות מסביר מדוע קיסייט לוקחת חלק פעיל בפיתוח הדור החמישי: "יותר מתמיד, הדור החמישי מצית את הדמיון של כל מפתחי הטכנולוגיות בתחום התקשורת הסלולרית. זאת משום שהוא זה שיאפשר לכל העולמות שמסביבנו למצות את הפוטנציאל שלהם, מרחפנים שיוכלו לספק לכם תמונה מדויקת ובזמן אמתי, ברזולוציה של K4 ועד ליכולת של רופאים לאבחן ולטפל בנפגעי טראומה מבלי לנייד אותם מהמקום לבית החולים.
אנחנו בקיסייט מבינים את החשיבות של ההצטרפות שלנו כיום לצוותים המפתחים, משום שאנו לומדים יחד איתם את הצרכים, היכולות והאתגרים בפניהם הם עומדים. לנו זה מעניק יתרון תחרותי מהותי בפיתוח אמצעי מדידה לדור חמישי, הרבה לפני שהשוק יהיה רווי.
המגע היום יומי שלנו עם מפעילים סלולריים ברחבי העולם, הניסיון שלנו בפיתוח אמצעי מדידה לדורות הקודמים של הסלולר והמוטיבציה שלנו לקחת חלק פעיל בפיתוח הטכנולוגיות הנוכחיות מאפשרים לנו לפתח את ציוד המדידה החדשני והטוב ביותר לדור חמישי, מכיוון שאנחנו שם מהרגעים הראשונים".
לפרטים נוספים לחצו כאן