שכחת תינוקות ברכב – עבירה פלילית שדינה מאסר
ימי הקיץ גובים בכל שנה את חייהם של תינוקות ופעוטות שנשכחים ברכב, האם יש מה לעשות בעניין?
שכחת ילד ברכב הוא מקרה בו מבוגר שהסיע ילד ברכב יוצא את רכבו ומשאיר בו את הילד עקב הסחת דעת או חוסר תשומת לב. לצערנו, אין לילדים קטנים ולא כל שכן לפעוטות, את האפשרות או היכולת לחלץ עצמם או להזעיק עזרה, כך שהפעוט נותר חסר ישע. תינוקות וילדים רגישים הרבה יותר ממבוגרים לעליית בטמפרטורת חום הגוף והתפתחות מכת חום בעת שהייה בסביבה חמה, נוכח גורמים פיסיולוגיים.
מהו יחס החקיקה והפסיקה בישראל להשארת ילדים ברכב?
מדברים רבות על הנושא, אולם מהו מעמדם המשפטי – פלילי של הורים ששכחו את ילדיהם ברכב? בעבר, התייחסו פקודת הנזיקין (נוסח חדש) תשכ"ח-1968, חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ז- 1962 וחוק העונשין, תשל"ז-1977 להזנחת ילדים כעוולה אזרחית או עבירה פלילית בכלל.
בשל ריבוי המקרים של שכחת ילדים ברכב בשנים האחרונות החליט המחוקק לתקן את סעיף 361 לחוק העונשין בשנת 2001 ולנסחו באופן כזה שיתייחס ספציפית לביצוע עבירת השארת ילד שטרם מלאו לו שש שנים בלא השגחה ראויה. הסעיף קובע, כי דינו של מבצע עבירה מסוג זה - מאסר של שנה עד חמש שנים
עוד קובע החוק כי מי שאשם בהשארת ילד קטן מתחת לגיל שש בלי השגחה באופן שעלול לסכן את חייו או לפגוע בבריאותו או בשלומו, דינו מאסר בפועל לתקופה של שלוש שנים וכי מורשע בנטישת ילד בכוונה תחילה דינו מאסר בפועל למשך חמש שנים, ואם הילד הושאר ללא השגחה בשל רשלנות, הנאשם ייענש בתקופת מאסר של שנה.
כמו כן, המדינה לעתים מעמידה נהגים לדין פלילי בעקבות שכחת ילד באשמת נטישת מושגח, ובחלק מהמקרים מתנהלות חקירות פליליות ומוגשים כתבי אישום בגין גרימת מוות ברשלנות.
מבחינת נהגי רכבי הסעות, החוק מחייב את נהגי ההסעות לסרוק את הרכב אחרי פיזור הילדים כדי לוודא שאף ילד לא נותר מאחור. מלבד זאת, במקרה שהגיע להכרעתו בית הדין לעבודה, נקבע שנהג הסעות אשר שכח ילד ברכב ביצע עבירת משמעת חמורה, אף על פי שבמקרה זה הילד חולץ בשלום, ולכן ניתן לפטר אותו ללא הודעה מוקדמת ומבלי לשלם לו פיצויי פיטורין
עו"ד ארז אבוהב, העוסק בתחום המשפט פלילי, מסביר: "שירות המבחן למבוגרים" של משרד הרווחה והשירותים החברתיים הנו שירות ש- "אספקתו" מעוגנת בחוק הפלילי והוא בבחינת חלק מן המסגרות העוסקות באכיפת החוק. השירות מסייע באבחון, בפיקוח, בסיוע ובשיקום המעורבים באירוע פלילי (נפגעי עבירה, חשודים ונאשמים), אשר מלאו להם 18 שנים. בין היתר, ממליצים המומחים מטעמו על על חלופות ענישה ו/או מעצר וזאת מתוך האידיאל של גישה חברתית רחמנית, אחראית ושירותית, כזו המעודדת את חיזוק תחושת הביטחון של האדם המתנהל במרחב הציבורי במדינת ישראל".
עו"ד אבוהב מסכם: "תופעת שכחת ילדים ברכב הולכת וגוברת. ישנה אסכולה המצדדת בהטלת אחריות פלילית של הריגה או גרימת מוות ברשלנות נוכח ביצוע אחת מן העבירות הללו, אך הרשויות בישראל עדיין רחוקות מאוד מלהטילן כהווייתן, מתוך הרציונאל שהורה שילדו נספה כבר נענש עונש קשה ומשלם מחיר כבד מאוד, כמי שאחראי לביצוע העבירה או המחדל כשלעצמו ושאין להוסיף עליו. למרות זאת, ישנן מדינות ובהן ארצות-הברית, למשל, בהן יועמדו ההורים לדין פלילי. עם זאת, לא זכור לי מקרה בו עמדו הורים שילדם נספה בגין הנסיבות שלעיל לדין פלילי בישראל".