$
משפטיפ

כל מה שצריך לדעת על כלא צבאי

מה צריך להביא? איך מתאמים ביקורים ומהם הכללים והנהלים שחשוב להכיר

בשיתוף משפטיפ - עו"ד צבאי דנה נוף 15:0019.04.16

בצה"ל קיימים שני בתי כלא עיקריים לחיילים כלואים:

 

כלא 4: בסיס כליאה 394 נמצא בתוך מחנה "צריפין", ליד שער ראשון לציון. חיילות כלואות שנדונו למחבוש או למאסר ישהו בפלוגה 400 הנמצאת בתוככי כלא 4 בצריפין, פלוגה זו מאכלסת את כל החיילות מכל הדרגות (חוגרות, קצינות ונגדיות), בפלוגה זו יש רק נשים מפקדות.

 

כלא 6: בסיס כליאה 396 נמצא ליד צומת בית אורן על כביש 4 באזור עתלית. בכלא 6, ישנה גם פלוגה 600 אשר מהווה חלק מהכלא ומאכלסת חיילות בלבד (כמו פלוגה 400).

בבסיסי הכליאה המשמעת קפדנית מאוד. כלוא/ה שלא יקיימו את ההוראות המפקדים או את נהלי הכלא, יועמדו לדין משמעתי בכלא ועלולים להינקט נגדם צעדים ענישה שונים כגון: שלילת הזכות לשיחה בטלפון, הוספת ימי מחבוש לעונש המקורי, שלילת זכות לביקור משפחות ועוד.

 

בבסיסי הכליאה המשמעת קפדנית מאוד. בבסיסי הכליאה המשמעת קפדנית מאוד.

 

מה מותר להכניס לכלא?

 

כלוא או כלואה שמתקבלים לכלא יכולים להכניס למתחם הפלוגות חפצים אישיים לרווחתם ובלבד שחפצים אלה לא פוגעים במשמעת הצבא ובסדר הטוב של הכלא. כלוא רשאי להחזיק ברשותו חפצים אישיים לשימוש עצמי וכן מסמכים אישיים, בגדים ומצעים, ספרים, כלי כתיבה ומוצרי היגיינה כמפורט להלן:

 

חפצים אישיים: תמונות משפחתיות, טבעת נישואין לחייל נשוי או לחיילת נשואה, שעון יד, טלכרט, תיק אישי.

 

מסמכים אישיים: מכתבים וגלויות, מסמכים רפואיים, תעודת נישואין, אישורים ומסמכים אישיים/רפואיים הרלוונטיים לתנאי שירות או למשפט שמתנהל בבית הדין.

 

בגדים ומצעים: שני סדינים ושמיכה, לבנים להחלפה (תחתונים, גופיות, גרביים), מכנסיים קצרים וחולצות קצרות, אימונית, נעליים צבאיות ונעלי אצבע.

 

ספרות וכלי כתיבה: כלי כתיבה, נייר כתיבה, ספרי קריאה, ספרי לימוד, ספרי קודש.

 

מוצרי היגיינה: כלי רחצה (סבון, שמפו שקוף במארז שקוף, דאודורנט stick שקוף, מברשת שיניים ומברשת שיער), מגבות, מכונת גילוח (כולל סוללות נלוות).

 

כסף, סיגריות, טלפון סלולרי וחפצים אחרים, מלבד החפצים המפורטים לעיל , יופקדו בפיקדון הכלא ויוחזרו ביום השחרור.

  

ביקור משפחות בכלא צבאי

 

לאור השינויים האירגוניים שחלו בצה״ל במהלך שנת 2015 ועל רקע ההחלטה על סגירת מערך קציני ערים, חלו שינויים באופן תיאום ביקורי משפחות והעברת חבילות וציוד אישי כלואים:

 

ביקורים יתקיימו בימים ב' וד' בלבד, בתיאום מול בסיסי הכליאה / המעצר וקבלת אישור מראש.

 

תיאום ביקורים בכלא או במתקני המעצר יעשה בימים א'- ה' בין השעות 08:30-15:30 בלבד ובאמצעות הטלפון.

 

זכאות לביקורים:

 

כלואים בשירות סדיר (חובה וקבע) או בשירות מילואים: זכאים לביקור ראשון שמונה ימים לאחר כליאתם, ובהמשך זכאים לביקור אחת לשבועיים בימי הביקורים בלבד (ימי ב' ו ד').

 

זמן הביקור מוגבל לחצי שעה בלבד ולארבעה מבקרים בלבד שהינם בני משפחה מדרגה ראשונה (הורים, אחים ואחיות, אישה או בעל, סבא וסבתא, ילד מגיל 16 ומעלה).

ניתן להכניס מבקר אחד בלבד מתוך הארבעה, שאינו בן משפחה מדרגה ראשונה, ושני מבקרים שגילם מתחת לגיל 16.  בכל מקרה, הביקורים ייעשו באישור ותיאום מול בסיס הכליאה ו/או המעצר. כל המבקרים יחויבו בהצגת תעודות זהות ורישום בעת הגעתם למתקן הכליאה.

 

כלואים שהם ילדים להורים גרושים, זכאים לשני ביקורים נפרדים ביום הביקור - בהפרש של חצי שעה. במידה ואחד ההורים הגרושים לא יגיע לביקור המתואם, יוכל לבקרו לאחר שבועיים.

 

במקרים חריגים, אם קיימת מגבלת תנועה פיזית של אחד המבקרים, יינתן אישור כניסה עם רכב פרטי לאחר תיאום וקבלת אישור מראש מבסיס הכליאה/ מעצר הרלוונטי.

במהלך הביקור ניתן להביא ציוד כמפורט:

 

כרטיס טלכרט, תמונות משפחתיות, ספרי קריאה, ספרי לימוד, ספרי קודש.

 

שמפו וסבון בכלי שקוף מפלסטיק, דיאודורנט סטיק בכלי מפלסטיק שקוף.

 

סדינים, לבנים, גרביים בצבעים כהים, מכנס קצר, אימונית, מגבות אזרחיות.

 

משפחות המבקרים רשאיות להביא בביקור משקאות ופריטי מזון באריזות סגורות (חטיפים, עוגיות). בסוף הביקור לא תותר הכנסת מזון ושתייה מהביקור לפלוגות.

 

מקרים בהם זכאי כלוא להפחתת עונש (קיצור העונש)

 

כלוא שנשפט לתקופה של עד 99 ימים, מפקד הכלא רשאי להפחית מהעונש יום אחד על כל עשרה ימים. כלוא שנשפט ל-100 ימים ועד שישה חודשים, הקמצ"ר רשאי להפחית עד שליש מתקופת המאסר (ובלבד שלא יפחת מ 90 יום).

 

כלוא שנשפט עד שנה, הגורם המאשר באכ"א (אגף כוח האדם בצה"ל) רשאי להפחית עד שליש מתקופת המאסר.

 

כלוא שנשפט ליותר משנה, הסמכות להפחתת העונש נמצאת בידי ועדה 210 – ועדה בהרכב בראשות שופט משפטן ונציגי שר הביטחון והרמטכ"ל.

 

ההפחתה בעונש מותנית, כמובן, בהתנהגותו בכלא הכלוא ובכפיפות להמלצת מפקד הכלא.

 

נהלי חופשות בכלא

 

כלוא שנשפט ונגזר דינו (בדין משמעתי ביחידה/בכלא או בבית דין צבאי) יכול להגיש בקשה לחופשה במקרים האלה בכפוף לכך שהתנהגותו טובה וחיובית, ואין בעברו בריחה ממשמורת חוקית:

 

עציר לפני משפט (על"מ) – לא זכאי לצאת לחופשה למעט במקרים חריגים באישור מפקד הכלא וראש ענף כליאה במקמצ"ר.

 

חבוש לתקופה של עד 28 ימים - לא זכאי לצאת לחופשה למעט בנסיבות חריגות* ועל פי שיקול דעת של הסמכות המאשרת. חבוש במחלקת משמר, זכאי לחופשה בת 48 שעות לאחר 21 ימי כליאה.

 

חבוש לתקופה של מעל 28 ימים – זכאי לצאת לחופשה בת 48 שעות אחת לארבעה שבועות בהתאם לשיקול דעת של הסמכות המאשרת בכלא.

 

אסיר (שנדון בבית דין צבאי) לתקופה של עד חודש – לא זכאי לחופשה למעט בנסיבות חריגות ועל פי שיקול דעת של הסמכות המאשרת בכלא.

 

אסיר שנדון בבית דין צבאי לעונש מאסר בפועל מעל חודש – זכאי לצאת לחופשה בת 48 שעות אחת ל–4 שבועות אם סיים לרצות שליש מעונשו ובהתאם לשיקול דעת של הגורם המאשר בכלא

 

נסיבות חריגות: פטירת בן משפחה מקרבה ראשון של כלוא, לידת אשתו של כלוא, חתונת אח/אחות של כלוא, ברית מילה לבן/אח של כלוא, נישואי כלוא, השתתפות כלוא שהוא בן למשפחה שכולה ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ובנסיבות מיוחדות המחייבות חופשה לדעת מפקד הכלא או רע"נ כליאה במקמצ"ר.

 

המידע מאתר המשטרה הצבאית

 

אין באמור לעיל להוות ייעוץ משפטי או חוות דעת, או תחליף לייעוץ משפטי אצל עו"ד צבאי. האמור לעיל אינו אלא תיאור כללי בלבד ולא מחייב של הנושא. בכל מקרה ספציפי יש לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מעו"ד.

 

עו"ד דנה נוף , סא"ל במיל', מייצגת חיילים בערכאות המשפטיות ועוסקת בדיני צבא.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x