מי באמת ניצח בקרב במסחר האלגוריתמי?
למרות הכותרות לפיהן בית המשפט פסק לטובת חברת הפורקס יו.אס.ג'י קפיטל וקבע שהיא תוכל להמשיך ולנהל תיקים, מי שניצח במאבק היא בעצם רשות ני"ע
אתמול פורסם בכל האתרים הכלכליים כי הקרב הראשון של הרשות לניירות ערך מול חברת הפורקס יו. אס. ג'י קפיטל הסתיים בניצחון לטובת יו. אס. ג'י. האמנם?
מי שהתעלם מהכותרות המפוצצות וקרא את הכתבה בעיון ובוודאי את ההחלטה עצמה, הבין מי באמת "ניצח" בסיבוב הראשון. לעת עתה, ידה של רשות ניירות ערך עודנה על העליונה, אבל היא צריכה להעמיק את חקירותיה ולא לצאת לציד מכשפות. בית המשפט קבע למעשה בהחלטתו כי פעילות החברה עד כה היתה לא תקינה, אך עם זאת, נכון לכתיבת שורות אלו, היא אינה מחויבת על-ידי בית המשפט להודיע זאת ללקוחות עבר שלה, מחשש לגל תביעות. היא עדיין מחויבת להחזיר כספים ללקוחות קיימים.
חשוב להבין, החברה רוכשת את הרובוט למסחר מחברות המצויות בשליטתה או קשורות אליה ביחסים עסקיים כאלו ואחרים. היא יודעת בוודאות כיצד מתנהל הרובוט למסחר ויש לה שליטה על המתרחש בפעילות המסחר בחברה. זו הסיבה שבית המשפט אף אסר עליה לפרסם את המסחר הממוחשב ולהמליץ על סוג הרובוט שמא הדבר ייחשב לייעוץ.
אז מהו מסחר ממוחשב ומדוע הרשות נלחמת בהסדרתו?
האלגו טריידנג הידוע גם בשם המסחר הממוחשב, הוא תוצר לוואי של מוצר אחר שהיה נהוג בשלהי שנות ה-80, הנקרא ביטוח פורטפוליו. מדובר למעשה באסטרטגיית גידור מנייתית שנוהלה בעזרת מחשב, והביאה בסופו של יום להפלתו של הדאו-ג'ונס ב- 508 נקודות ביום אחד בלבד ולהפסקת המסחר בוולסטריט.
רובוט למסחר הוא בסופו של דבר מחשב המתוכנת על-ידי אדם. לכן, אין זה נכון לומר כי הרובוט עובד ללא הפעלת שיקול דעת אנושי, הרי מישהו ישב והחליט כיצד הרובוט יפעל בכל מצב בו הוא נתקל והטמיע בו אסטרטגיות מסחר. לכן, שיקול הדעת הוא של המתכנת ולפיכך מדובר בניהול תיק השקעות לכל דבר ועניין.
בטכנולוגיה של היום אנו רואים תופעה הולכת וגוברת בשימוש ברובוטים, אולם רובוט עדיין לא יכול להחליף ניהול תיקים מבוקר המתאים את עצמו לשינויים בשוק, ואם הוא עושה כן, אז כבר מדובר בהכרח בניהול תיקים שכן הוא מבוסס על אלגוריתמים וקודי מחשב שונים, שכולם נכתבים על ידי מתכנתים אנושיים.
ונחזור לענייננו: למרות שיו. אס. ג'י. קפיטל מנסה להציג מצב של עסקים כרגיל, לא כך הם פני הדברים. בסופו של יום בית המשפט נותן רוח גבית לרשות ניירות ערך להמשיך לפעול להסדרת המערב הפרוע שמתחולל במסחר הפורקס. וכך, לאחר שקיעת האבק מהקרב האחרון, נראה כי חברת יו. אס. ג'י קפיטל, למרות הניצחון התקשורתי, עדיין לא הצליחה להוכיח לבית המשפט כי פעילותה בתחום האלגוטריידיניג תקינה והיא זו הנמצאת בצד המפסיד לעת עתה.
עו"ד אלדר פרץ הוא בעלי משרד עורכי דין אלדר פרץ ושות' המתמחה בתביעות פיננסיות.