$
רכישות

באירופה שמרנים, בסין מתפרעים

מספר מגמות חדשות הופיעו בשוק העברות השחקנים החורפי שנסגר השבוע. מה ניתן ללמוד מהנהירה הסינית לשוק העברות והאם ברצלונה "תקריב" שחקן גדול כדי לשמר על סגל של אלופי אירופה?

אוריאל דסקל 11:1403.02.16

החתמות שחקנים בינואר נחשבת לבעלת סיכון גבוה יותר ולכן קבוצות רבות סירבו להיכנס לשוק השחקנים בחורף. אין קדם עונה כדי שהשחקנים החדשים יכירו זה את זה, לוקח יותר זמן להתרגל לקבוצה שכבר רצה, מחיר השחקנים מתנפח בגלל שיש מעט זמן להחתימם וקבוצות לחיצות הרבה יותר. התוצאה היא שחקנים עם מחיר מנופח שלא מתחברים לקבוצה. לכן, גם גם שחקנים רבים מעדיפים לחכות לקיץ. בטח השחקנים היקרים יותר.

 

 

 

רוב העברות הגדולות לאחרונה הוכיחו את עצמן כגרועות. למשל המעבר של חואן קואדרדו לצ'לסי מפיורנטינה (22 מיליון ליש"ט) וגם ה־28 מיליון ליש"ט ששילמה מנצ'סטר סיטי לסוונסי עבור ווילפורד בוני לא ממש השתלמו מאז ינואר שעבר. ולכן, אנחנו רואים שקבוצות לא ממש עטות על שוק העברות החורפי. קבוצות בבור מקצועי, נגיד כמו ניוקאסל יונייטד, כן משקיעות הרבה מאוד כדי לצאת מהבוץ, אבל רוב הקבוצות משאירות את ההשקעות החשובות לקיץ ומצרפות שחקנים זולים יחסית.

 

למשל, צ'לסי, אחת מהמבזבזות הגדולות המסורתיות של שוק השחקנים בחורף, החתימה את אלכסנדר פאטו, השחקן הברזילאי המוערך, אך רק לחוזה לשישה חודשים. לפחות עד שהמאמן הבא, אולי דייגו סימאונה, אולי אנטוניו קונטה, יאשר את הישארותו מעבר. השמרנות לא פסחה גם על קבוצות גדולות אחרות, שכמעט ולא השקיעו ברכש. כמו צ'לסי, קבוצות אחרות העדיפו לקחת שחקנים בהשאלה בחורף הזה ולא להתחייב מעבר לקיץ הקרוב.

ג'קסון מרטינס ג'קסון מרטינס צילום: אתר גוואנגז'או אוונגרדה

 

משקיעים בסגל

 

באופן כללי אנחנו רואים הרבה יותר מאמצים לשמר את הסגל הקיים - לפעמיים על חשבון רכישת שחקנים חדשים. ברצלונה, למשל, הודיעה ליובנטוס שהיא אינה מעוניינת להמשיך במשא ומתן על פול פוגבה, קשרה הצרפתי של אלופת איטליה. הסיבה? אין לה כסף מאחר שהיא חייבת לשדרג את חוזיהם של ניימאר וליאו מסי. לפי דיווחים בספרד מסי יזכה לשדרוג אדיר, כחלק מחוזהו, מ־22.8 מיליון יורו נטו בעונה ל־39.4 מיליון יורו נטו. זה אומר שעלות שכרו תעלה על 80 מיליון יורו. ניימאר יזכה לשדרוג של 8 מיליון יורו נטו בשכר - מ־9.1 מיליון יורו ל־17.6 מיליון יורו. הערכות הן שבשביל לשמור את ניימאר בקבוצה, ברצלונה תצטרך לשדרג את שכרו ל-22 מיליון יורו נטו.

 

עכשיו, תחת חוקי הפייר פליי של לה ליגה, ברצלונה לא יכולה להוציא יותר מ־421 מיליון יורו על שכר שחקנים וכבר כיום תקציב שכרה עומד על 419 מיליון יורו - עוד לפני שהאריכה חוזיהם של מסי ניימאר. זאת בעוד שאנדרס אינייסטה ולואיס סוארס חתומים עד 2018, לא הרבה זמן במונחי כדורגל בעידן בוסמן. בשביל לשמר את הסגל המורכב מאלופי אירופה, יצרכו בבארסה להאריך את חוזי רוב השחקנים כבר ב־2017. זה אומר שנותר לברצלונה מעט מאוד כסף כדי להתחזק ומעט מאוד מרווח לעשות זאת כש־73% מההכנסות שלה מוקצים לשכר.

 

גם פריז סן ז'רמן עשתה מאמצים גדולים כדי לשמר את הכוכב הגדול שלה - זלאטן איברהימוביץ', שכבר החל לפלרטט עם ה-MLS לקראת סיום הקריירה שלו. הקבוצה הפריזאית שרדגה את שכרו ביותר מ-700,000 יורו בחודש. כך ירוויח זלאטן יותר מ־1.5 מיליון יורו בחודש. זו היתה ההחתמה החשובה ביותר של סן ז'רמן החורף הזה.

 

מחכים לקיץ

 

מה שבטוח זה שריאל מדריד ואתלטיקו מדריד יהיו פעילות ביותר בשוק העברות הקייצי בגלל העונש הצפוי שימנע מהן להחתים שחקנים חדשים מינואר 2017 עד ינואר 2018 (בדומה לברצלונה בשנה שעברה). הערכות הן שריאל מדריד תשקיע עד 300 מיליון יורו בשדרוג הסגל שלה. סכום דומה, על פי הדיווחים בצרפת, פריז סן ז'רמן תשקיע בהשבחת הסגל שלה - שהמטרה העיקרית היא שחקן ברמה של רונלדו או ניימאר.

 

 

ניימאר, מסי וסוארס. ברצלונה תתקשה לשמור על כולם ניימאר, מסי וסוארס. ברצלונה תתקשה לשמור על כולם צילום: רויטרס

 

הסינים כבר כאן

 

מלבד העובדה שהסינים רוכשים קבוצות באירופה, חותמים על הסכמי חסות ענקיים עם קבוצות וליגות אירופאיות ומשקיעים הון בתשתיות הכדורגל בתת היבשת, הסינים גם עושים צעדי ענק כדי להפוך את הליגה המקומית שלהם לרלבנטית בזירה הבינלאומית. והדרך הזו מתחילה בפעילות מואצת בשוק העברות השחקנים.

 

קבוצות סיניות, מגובות על ידי מיליארדרים מקומיים או קונצרנים מקומיים, פתחו את הארנק ושילמו סכומים אדירים לקבוצות אירופאיות כדי להביא את שחקניהן. לשחקנים עצמם הקבוצות משלמות שכר אדיר, שככל הנראה לא היו מקבלים בשום מקום באירופה.

 

הלילה גואנגג'ואו רכשה את ג'קסון מרטינס מאתלטיקו מדריד עבור סכום של 42 מיליון יורו. החלוץ, שנרכש על ידי אתלטיקו מדריד בקיץ האחרון עבור 37 מיליון יורו, יקבל סכום של יותר מ-10 מיליון יורו בשכר על פי הערכות. זו ההחתמה הגדולה ביותר בשוק העברות החורפי. גם ראמירס, קשר נבחרת ברזיל, הגיע מצ'לסי עבור סכום של כמעט 30 מיליון יורו וזכה לשכר של 12 מיליון יורו. פרדי גווארין, ג'רביניו ועוד שחקנים מוכרים באירופה ובדרום אמריקה עשו דרכם לסין החורף. הסינים אחראים לכמעט כל העברות הגדולות של החלון ובין 10 הקבוצות הכי בזבזניות בשוק ינואר יש ארבע קבוצות סיניות.

 

ולסין לא הביאו החורף שחקנים שבדרך לסיום הקריירה עוצרים לעונה קצרה ומשתלמת במזרח הרחוק, אלו שחקנים בשיא הקריירה שלהם - שיש להם מקום בכמעט כל קבוצה באירופה. על פי הדיווחים הסינים ניסו גם להביא גם שחקנים כגון גאבי, קפטן אתלטיקו מדריד, וכמעט כל שחקן ברזילאי בכיר בליגה הברזילאית קיבל הצעה גדולה מסין.

 

רק הקבוצות האנגליות הוציאו יותר כסף מהסיניות בחלון העברות של ינואר (הקבוצות הסיניות הוציאו 210 מיליון יורו והאנגליות כ-230 מיליון יורו) אבל החלון הסיני נסגר בסוף פברואר (26). ואם מסתכלים על העונה כולה, רק הפרמיירליג הוציאה יותר כסף, נטו, על רכישת שחקנים מאשר הליגה הסינית. עם הוצאה של יותר מ־176 מיליון יורו נטו (הוצאה פחות הכנסה משוק העברות השחקנים) על רכש מתחילת 2015/16, יוצא שקבוצות הליגה משקיעות יותר בחיזוק הסגלים שלהן מאשר קבוצות הליגה הספרדית, קבוצות הליגה האיטלקית, קבוצות הליגה הגרמנית, קבוצות הליגה הצרפתית וכו'. הליגה הסינית השנייה היא הליגה השישית שהשקיעה הכי הרבה סכום נטו ברכישת שחקנים העונה. זה פשוט מדהים. פי 14 יותר מליגת העל של ישראל, למשל. טיאנז'ין מליגת המשנה, הציעה לקורינתיאנס 20 מיליון יורו עבור פאטו, ולברזילאי סכום של 250 אלף יורו נטו בשבוע. הוא סירב להצעה האדירה והרגיז את מעסיקיו הברזילאים, כשבחר לחזור לאירופה בפחות כסף עבורו ועבורם.

 

ברזיל בשרות סין

 

בכלל, הסינים מאוד רציניים בכל מה שקשור להפיכת הליגה שלהם למוקד משיכה עבור שחקנים ברזילאים. פליפה סקולארי, מאמן ברזיל במונדיאל האחרון ואלוף העולם מ־2002, הפך לדמות חשובה בכדורגל הסיני. הוא מאמן את גוואנגז'או וככל הנראה יאמן את נבחרת סין. הרשויות הסיניות מצידן, עושות מאמצים כדי לאזרח מספר רב של ברזילאים כדי שאלו ישחקו בנבחרת המקומית ויסייעו לה להעפיל למונדיאל ב־2018 ובכלל, לתחזק נבחרת מוצלחת, שעשויה לארח את המונדיאל ב־2026 או 2030.

 

כמו כן, וזה כבר ראייה לעתיד, ז'ורג' מנדס, סוכן העל הפורטוגלי וסוכנו של כריסטיאנו רונלדו, חתם לאחרונה, דרך הסוכנות שלו Gestifute, עם חברת פויו, קונצרן בידור ענק סיני. למנדס יש השפעה גדולה על שחקנים בכירים וגם על מאמנים כגון ז'וזה מוריניו (הוא כבר אחראי למעבר שחקנים בשווי של יותר מ-1.5 מיליארד יורו).

 

המגמה הזו, של דומיננטיות סינית בשוק העברות השחקנים, לא הולכת לחלוף. בעוד הרגולציה חונקת את שוק העברות האירופי, שנשלט כמעט לחלוטין על קבוצות הפרמיירליג, שחקנים רבים יצטרכו לחפש שדרוגים רציניים בשכרם מחוץ לאירופה - אם זה ב־MLS או בסין. כמו כן, כיום סין היא אופציה לגיטימית ביותר עבור שחקנים ברזילאים ודרום אמריקאים רבים. שחקנים ברזילאים רבים, שמחפשים לעזוב את ברזיל בגלל המשבר הכלכלי־פוליטי שפוגע בחברה ומועדוני הכדורגל, יכולים לשדרג את שכרם ב־100%־150% ואף יותר בסין. הקולוניה הברזילאית שנפתחה בסין גם כן מושכת שחקנים רבים, שבכל עידן אחר היו נוחתים בליגה הספרדית או האיטלקית והיום פתוחה בפניהם האפשרות להרוויח בסין סכומים שבחיים לא היו מרוויחים באירופה.

 

העברות הגדולות של חורף 2016

 

ג'קסון מרטינס - חלוץ

אתלטיקו מדריד לגואנגג'ואו (סין)

42 מיליון יורו

 

ראמירס - קשר

צ'לסי לג'יאנגסו סונינג (סין)

28 מיליון יורו

 

ג'יאנלי אימבולה

פורטו לסטוק סיטי

24.25 מיליון יורו

 

אלקסון

גוואנגז'ו (סין) ל-SIPG שנחאי

18.5 מיליון יורו

 

ג'רבניו

רומא ל-HB צ'יינה פורטצ'ן

18 מיליון יורו

 

עומאר ניאסה

לוקומוטיב מוסקבה לאברטון

17.9 מיליון יורו

בטל שלח
    לכל התגובות
    x